Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Współczesne zagrożenia zdrowia. Czynniki wpływające na stan naszego zdrowia: Czynniki genetyczneCzynniki środowiskowe 16-20%80-85% Czynniki biologiczne.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Współczesne zagrożenia zdrowia. Czynniki wpływające na stan naszego zdrowia: Czynniki genetyczneCzynniki środowiskowe 16-20%80-85% Czynniki biologiczne."— Zapis prezentacji:

1 Współczesne zagrożenia zdrowia

2 Czynniki wpływające na stan naszego zdrowia: Czynniki genetyczneCzynniki środowiskowe 16-20%80-85% Czynniki biologiczne Czynniki chemiczne Czynniki fizyczne Czynniki społeczne

3 Czynniki biologiczne chorobotwórcze drobnoustroje wirusy bakterie

4 Przypomnienie pasożyt choroby wywoływane przez bakterie i wirusy

5 Wirusy prymitywne, niekomórkowe formy życia 1892 r. - rosyjski uczony Dymitr Iwanowski odkrył wirusy

6 wirusy= zakaźne potencjalnie patogeny nukleoproteinowe Stanowią cząsteczki submikroskopowe o strukturze prostejzłożonej Wielkość: od 5 do 275 nm 1 nm = 0,001 μm 1 μm = 0,001 mm 1 nm = μm = mm

7 Rodzaje wirusów Choroby wirusowe wirusyroślinne wirusy roślinne wirusyzwierzęce wirusy zwierzęce bakteriofagi wirusyludzkie wirusy ludzkie mozaiki, smugowatość liści, guzy, pomarszczenie liści nosówka, wścieklizna, pryszczyca zjadliwe, łagodne ospa, katar, grypa, AIDS, WZW, zapalenie opon mózgowych, różyczka, świnka

8 Budowa i skład chemiczny wirusów wirion kapsyd 95% genom 5% =+ zakaźna cząsteczka wirusowa otoczka białkowa zbudowana z podjednostek zwanych kapsomerami nić DNA lub RNA

9 PRIONY - mniejsze od wirusów cząsteczki infekcyjne zbudowane tylko z białka, brak w nich cząsteczek kwasu nukleinowego jako nośnika informacji genetycznej

10 Namnażaniewirusów Namnażanie wirusów adsorpcja wnikanie replikacja składanie uwolnienie

11 - organizmy prokariotyczne BAKTERIE właściwe śluzowe krętki nitkowate

12 Wielkość - 0,2 do 80 μm

13 Składniki komórki bakteryjnej

14 Morfologia bakterii

15 Choroby wywoływane przezbakterie Choroby wywoływane przez bakterie (podział oparty na budowie oraz barwieniu metodą Grama) Christian Gram Christian Gram - uczony duński ( ) - bakterie barwiące się trwale nazywamy Gram (+), a te, które odbarwiają się w alkoholu Gram (-)

16 Gram (+) Gram (-) gronkowce (czyraki, trądzik, ropnie w wątrobie i nerkach) ziarniaki dwoinki (zapalenie płuc, zatok, opon mózgowych, ucha środkowego, rzeżączka) paciorkowce (nieżyt gardła, angina, zapalenie ucha, ropień mózgu) prątki gruźlicy odkryte przez R. Kocha krętki (kiła) pałeczki okrężnicy (czerwonka, dur brzuszny) salmonella laseczka wąglika laseczka tężca

17 Antybiotyk- substancje chemiczne wytwarzane przez żywe organizmy np. bakterie, grzyby; posiadają zdolność hamowania wzrostu i rozmnażania drobnoustrojów Fleming r. - pierwszy antybiotyk, penicylina


Pobierz ppt "Współczesne zagrożenia zdrowia. Czynniki wpływające na stan naszego zdrowia: Czynniki genetyczneCzynniki środowiskowe 16-20%80-85% Czynniki biologiczne."

Podobne prezentacje


Reklamy Google