Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt „Trzy razy „s” dla XXI wieku – Sukces, satysfakcja, samorealizacja”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt „Trzy razy „s” dla XXI wieku – Sukces, satysfakcja, samorealizacja”"— Zapis prezentacji:

1 Projekt „Trzy razy „s” dla XXI wieku – Sukces, satysfakcja, samorealizacja”

2

3

4 Nać pietruszki zawiera dużo prowitaminy A i chlorofil oraz żelazo i witaminę C. Ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Wykorzystuje się zarówno korzeń pietruszki, jak i natkę do przyprawiania zup i innych potraw. Śmiało można jednak używać jej do „zdrowej ozdoby” naszych kanapek szkolnych.

5

6 Tymianek stosuje się jako przyprawę, zwłaszcza w kuchni francuskiej. Ma silny aromat. Poprawia apetyt. Jest stosowany również jako roślina lecznicza. Ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Warto więc go wykorzystać, wtedy gdy jesteśmy chorzy, np. gdy jesteśmy przeziębieni, mamy kaszel lub chrypkę. Wtedy możemy płukać gardło jego wywarem lub robić inhalacje.

7

8 Lubczyk używany jest jako aromatyczna przyprawa – jego zapach przypomina przyprawę MAGI. Stosuje się go do zup, gulaszów i sałatek. Polecany jest w chorobach dróg moczowych oraz leczeniu przewlekłej migreny, czyli uporczywego bólu głowy. Ciekawostka – jego nasiona dodawane są do herbatników i krakersów.

9

10 W kuchni poprawia smak, a jako zioło leczy. Basilicum znaczy z łaciny królewski. Taka też jest charakteryzowana roślina, a jej właściwości zaskakują lekarzy do dzisiaj. Zawiera mnóstwo witaminy A, dlatego osoby ze słabym wzrokiem, powinny mieć ją zawsze w kuchni. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i nerwowy. Doniczki z bazylią stojące na balkonie mają moc odpędzania niechcianych owadów. Używana jest w kuchni włoskiej, np. do spaghetti. Zadanie domowe dla chętnych: Kup doniczkę bazylii i codziennie zjadaj jeden, dwa listki, a zobaczysz jak poprawi się Twój wzrok.

11

12 Melisa to przede wszystkim roślina wpływająca na centralny układ nerwowy człowieka. Ma właściwości uspokajające i zmniejszające stres. Tak jak wszystkie zioła lecznicze, jej działanie jest zdrowe i bezpieczne dla organizmu. Udowodniono także, że melisa ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i poprawia trawienie. Zmniejsza też niestrawność. Ma również działanie antywirusowe. Stosować możemy ją nie tylko do parzenia herbatki, ale również do sałatek.

13

14 Oregano – inaczej znane jako lebiodka pospolita. Oregano kojarzymy zwykle z pizzą. Oregano jest ważnym ziołem w kuchni. Do przyprawiania smaku, używa się świeżych lub suszonych liści. Oregano stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. Oregano to środek antyseptyczny, a także lek na żołądek, jelita i dolegliwości układu oddechowego. Działa odtruwająco, wiatropędnie, łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry.

15

16 Jest to wiecznie zielone zioło z bardzo aromatycznymi liśćmi, które potrafi osiągnąć wysokość do 2 m. Pachnące ziele „pogłębia” smak każdej potrawy, zarówno kwaśnej, jak i słodkiej, do której jest dodane. Liście rozmarynu lekarskiego posiadają właściwości wspomagające trawienie, jak również sporządza się z nich środek odżywczy dla włosów, który po zastosowaniu na skórę głowy, chroni ją przed wypadaniem włosów. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne. Herbatka sporządzona z rozmarynu lekarskiego jest wspaniałym środkiem odświeżającym jamę ustną, jak również świetną płukanką do ust w celu pozbycia się nieprzyjemnego oddechu. Rozmaryn lekarski jest cudownym środkiem odżywczym szczególnie dla serca, mózgu oraz układu nerwowego. Poprzez zwiększenie przepływu krwi do głowy, rozmaryn lekarski pobudza mózg oraz podnosi koncentrację.

17

18 Bez kopru nie może obyć się żadna szanująca się kuchnia. Jego młode pędy dodawane są do zup, ziemniaków, sałatek, potraw z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Koper znakomicie łączy się też z pieczonym mięsem, np. jagnięciną, cielęciną czy drobiem. Można nim również wzbogacić sos, posypać gotowane jarzyny z masłem i owoce morza. Z kolei drobno posiekane listki dodają walorów wszelkim omletom i sałatkom. Nie od dziś wiadomo, że koperek ma właściwości silnie moczopędne, co czyni go dobrym składnikiem potraw przy oczyszczaniu nerek czy profilaktyce i leczeniu chorób układu moczowego. Herbatka z kopru jest zalecana przy problemach niestrawności żołądkowej, pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom. koperek jest bardzo bogaty w witaminę C, ponadto zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B 1, B 2 i PP.B 1B 2PP

19

20 Kolendra zawiera przeciwutleniacz, który zapobiega wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych. Wykazano, że kolendra pomaga we wszelkiego rodzaju dolegliwościach żołądkowych - w niestrawności, wzdęciach i biegunce. Ziele kolendry siewnej jest surowcem zawierającym duże ilości witaminy C, karotenu, a także flawonoidów. Witamina C i flawonoidy działają uszczelniająco na naczynia włosowate, przez co zmniejszają ryzyko powstawania drobnych wylewów, a także zwiększają odporność na infekcje. Zielone listki kolendry można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, omletów i jajecznicy, a także do drobiu i ryb. Kolendra używana jest w kuchni meksykańskiej i orientalnej.

21

22  Nagietek  Pokrzywa  Rumianek  Skrzyp polny  Szałwia lekarska  Świetlik łąkowy  Cząber ogrodowy  Dziurawiec zwyczajny  Kocimiętka  Mniszek lekarski

23 Ludzie w zasięgu zioła maja, Szkoda, że rzadko ich używają. W aptece suplementy sztuczne kupują, a zioła przecież także kurują ! Moc witamin i mikroelementów mają, - na zdrową dietę się składają. Od dziś zioła więc hoduję, ciało swoje zahartuję ! Zdjęcie na pierwszej stronie - źródło Zdjęcie na przedostatniej stronie – źródło

24 Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej. Projekt lub publikacja odzwierciedlają jedynie stanowisko ich autora i Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za umieszczoną nich zawartość merytoryczną.”


Pobierz ppt "Projekt „Trzy razy „s” dla XXI wieku – Sukces, satysfakcja, samorealizacja”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google