Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Barwy i zapachy świata (cz. II – zapachy) Estry Olejki eteryczne Znaczenie zapachu substancji.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Barwy i zapachy świata (cz. II – zapachy) Estry Olejki eteryczne Znaczenie zapachu substancji."— Zapis prezentacji:

1 Barwy i zapachy świata (cz. II – zapachy) Estry Olejki eteryczne Znaczenie zapachu substancji

2 Estry – substancje zapachowe  Estry – związki będące produktami reakcji – estryfikacji - alkoholi lub fenoli z kwasami karboksylowymi [estry tworzą również kwasy nieorganiczne – węglowy, ortofosforowy(V), azotowy(V), siarkowy(VI)]  Właściwości estrów:  Ciecie lub ciała stałe trudno rozpuszczalne w wodzie  Estry kwasów karboksylowych i alkoholi są ciałami lotnymi, o przyjemnym zapachu (kwiatów, owoców) wyczuwalnymi w bardzo małych stężeniach  Estry wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych) i wyższych alkoholi wchodzą w skład wosków (np. wosku pszczelego)

3 Wybrane estry NazwaWzórZapach Etanian (octan) propyluCH 3 -CO-O-C 3 H 7 gruszka Etanian pentyluCH 3 -CO-O-C 5 H 11 banan Etanian oktyluCH 3 -CO-O-C 8 H 17 pomarańcz Butanian (maślan) etyluC 3 H 7 -CO-O-C 2 H 5 ananas Etanian butyluCH 3 -CO-O-C 4 H 9 jabłko Metanian (mrówczan) etylu H-CO-O-C 2 H 5 rum Estry fenolu – estry o zapachu „słodkawym” i odurzającym R-CO-O-C 6 H 5 jaśminowiec, czeremcha ligustr, lilia

4 Reakcje estryfikacji  Reakcje przebiegają w obecności kationów wodorowych (H + ), które pochodzą z stężonego kwasu siarkowego(VI)  Kwas ponadto wiąże wodę (produkt uboczny reakcji) co zapobiega hydrolizie estru (rozpadowi do kwasu i alkoholu)  Otrzymywanie etanianu (octanu) etylu: O // H + //  CH 3 –C-OH + HO–CH 2 –CH 3  CH 3 -C-O-CH 2 -CH 3 + H 2 O  Etanian etylu - ciecz, dobry rozpuszczalnik lakierów, stosowany jest do produkcji lakierów i zmywaczy do paznokci. Kwas + alkohol Ester + wodaH+H+

5 Olejki eteryczne  Olejki eteryczne – oleiste zapachowe ciecze  Gromadzą się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczej roślin  Takie komórki są charakterystyczne dla roślin olejkodajnych, np. gatunków z rodziny sosnowatych, jasnotowatych, mirtowatych, rutowatych i baldaszkowatych (seler, koper, pietruszka)  Pod względem składu olejek jest mieszaniną rozmaitych związków chemicznych: ketony, aldehydy, alkohole, estry, laktony, terpeny, i innych związków organicznych, w tym zawierających azot i siarkę związków o nieprzyjemnym zapachu (np. aminy, tiole).

6 Olejki eteryczne – aromaterapia RóżanyLawendowy  Róża damasceńska  płatki kwiatów  Lawenda wielka  kwiaty  rodinol, geraniol, cytronelol, alkohol fenyloetylowy  octan linalilu (30-60%), geraniol  stymulująca - centralny układ nerwowy;  ułatwiająca koncentrację;  afrodyzjalna; antyinfekcyjna - zarówno przeciwbakteryjna, przeciwgrzybiczna i przeciwwirusowa  stymulująca - układ nerwowy i krążenia;  uspokajająca - w nerwicach, bezsenności, nadpobudliwości;  antyseptyczna; przeciwgrzybiczna;  łagodząca objawy przeziębienia, kaszlu, kataru, zapalenia zatok, egzemy, trądziku, ukąszenia owadów;  przeciwbólowa - bóle głowy, bóle menstruacyjne

7 Olejki eteryczne - aromaterapia MiętowyAnyżowy  Mięta pieprzowa, liście i łodygi  Biedrzeniec - anyż, owoce  antyseptyczna - w infekcji górnych dróg oddechowych;  łagodząca bóle żołądkowe;  stymulująca trawienie,  wzmacniająca organizm;  znieczulająca - błonę śluzową żołądka;  drażniąca - zakończenia nerwów zimna  stosowany w przypadkach nieżytów dróg oddechowych (składnik preparatu galenowego Spiritus Amonii anisatus) i tabletek Azarina  przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym, spożywczym oraz spirytusowym (anyżówka) jako środek smakowy i zapachów

8 Substancje stosowane w kompozycji zapachowych Cybeton/ Cyweton  wchodzi w skład cywetu (wydzieliny niektórych ssaków cywety afrykańskiej)  stosowany w przemyśle perfumeryjnym jako utrwalacz zapachów  głównym składnikiem cywetu jest cyweton (cybeton) - makrocykliczny, nienasycony keton o nazwie systematycznej 1-cykloheptadec-9-enon Ambra  wydzielina z przewodu pokarmowego kaszalota,  składnikami decydującymi o jej charakterystycznym zapachu są ambreina, ambriole, jonony i aldehyd ambrowy  w przemyśle perfumeryjnym poza balsamicznym zapachem ambry wykorzystuje się jej właściwości doskonałego utrwalacza Piżmo  wydzielina z gruczołów okołoodbytniczych piżmowca  stosowana jako substancja zapachowa i utrwalacz zapachu perfum  substancję o podobnych właściwościach można pozyskać od innych zwierząt  naturalne piżma są obecnie zastępowane przez syntetyczne wonne związki chemiczne, tzw. piżma sztuczne (syntetyczne)

9 Zapachy charakterystyczne substancji  Zapach – właściwość chemiczna, która umożliwia identyfikację wielu substancji chemicznych  Nazwa i wzór związku i zapach PH 3 – fosfina (fosforiak), P – fosfor biały: czosnku HCN – cyjanowodór: migdałów H 2 S – siarkowodór: zgniłych jaj NH 3 – amoniak: ostry, drażniący CH 3 -NH 2 – metyloamina: zepsutych ryb C 3 H 7 -COOH - kwas masłowy/butanowy : zepsutego masła CH 3 -COOH – kwas octowy/etanowy: octu

10 Zapachy charakterystyczne substancji  Nawanianie THT (tetrahydrotiofen – C 4 H 8 S)  proces technologiczny polegający na mieszaniu tetrahydrotiofenu z gazem ziemnym w tzw. nawanialniach, w celu nadania mu nieprzyjemnej woni  nadawanie bezwonnym, niebezpiecznym gazom użytkowym nieprzyjemnego zapachu ma na celu ułatwić wykrywanie nieszczelności instalacji gazowej, co bezpośrednio wpływa na poprawę bezpieczeństwa  Tiole – związki zawierające grupę funkcyjną - SH nadają zapach rozkładających się szczątków zwierzęcych  Grupa osmoforowa – fragment cząsteczki nadający zapach

11 Tłuszcze a woski  Tłuszcze – estry gliceryny (glicerolu – propano-1,2,3-triolu) i wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych)  Woski – estry wyższych alkoholi monohydroksylowych i wyższych kwasów karboksylowych  Próba akroleinowa:  Ogrzewane tłuszcze ulegają rozkładowi, jednym z produktów rozkładu jest akroleina – nienasycony aldehyd o ostrym i nieprzyjemnym zapachu: CH 2 – CH – CH 2  2H 2 O + CH 2 = CH – CHO | | | OH OH OH  Ogrzewane woski przechodzą w stan gazowy, wyczuwalny jest przyjemny zapach


Pobierz ppt "Barwy i zapachy świata (cz. II – zapachy) Estry Olejki eteryczne Znaczenie zapachu substancji."

Podobne prezentacje


Reklamy Google