Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Środki czystości i kosmetyki Mydła -otrzymywanie mydeł, -właściwości mydeł, -podział mydeł.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Środki czystości i kosmetyki Mydła -otrzymywanie mydeł, -właściwości mydeł, -podział mydeł."— Zapis prezentacji:

1 Środki czystości i kosmetyki Mydła -otrzymywanie mydeł, -właściwości mydeł, -podział mydeł

2 Otrzymywanie mydeł  Mydła – sole wyższych kwasów karboksylowych (kwasów tłuszczowych)  kwas stearynowy – C 17 H 35 -COOH,  kwas palmitynowy – C 15 H 31 -COOH,  kwas oleinowy – C 17 H 33 - COOH  Zmydlanie tłuszczów zwierzęcych lub roślinnych (hydroliza tłuszczów w środowisku zasadowym):  tłuszcz + wodorotlenek sodu  mydło sodowe + glicerol (gliceryna)  Zobojętnianie kwasów tłuszczowych:  kwas tłuszczowy + wodorotlenek potasu  mydło potasowe + woda

3 Otrzymywanie mydeł (cd)  Zmydlanie tłuszczów: O // CH 2 – O – C – C 17 H 35 O // CH – O – C – C 17 H KOH  3 C 17 H 35 COOK + O (stearynian potasu) // CH 2 – OH CH 2 – O – C – C 17 H 35 CH – OH (tristearynian glicerolu) CH 2 – OH (glicerol – gliceryna)

4 Otrzymywanie mydeł (cd)  Zobojętnianie kwasów tłuszczowych:  C 17 H 35 -COOH + LiOH  C 17 H 35 -COOLi + H 2 O kwas stearynowy + zasada litowa  stearynian litu (mydło litowe) + woda  C 15 H 31 -COOH + NaOH  C 15 H 31 -COONa + H 2 O kwas palmitynowy + zasada sodowa  palmitynian sodu (mydło sodowe) + woda  C 17 H 33 -COOH + KOH  C 17 H 33 -COOK + H 2 O kwas oleinowy + zasada potasowa  oleinian potasu (mydło potasowe) + woda  2C 17 H 31 -COOH + Mg(OH) 2  (C 17 H 31 -COO) 2 Mg + 2 H 2 O  Kwas linolowy + zasada magnezowa  linolinian magnezu (mydło magnezowe) + woda

5 Podział mydeł Właściwości mydełRodzaje mydeł Rozpuszczalność w wodzie RozpuszczalneSodowe, potasowe Trudno rozpuszczalne lub nierozpuszczalne Litowe, magnezowe, wapniowe, glinowe Stan skupieniaStałeTwardeSodowe, wapniowe, MiękkiePotasowe, glinowe CiekłeMagnezowe PółciekłeLitowe

6 Wybrane mydła i ich zastosowanie MydłaWłaściwości i zastosowanie Potasowe  Szare, maziste, b. dobrze rozpuszczalne w wodzie,  Produkcja: płynów do prania, past BHP, mydeł o właściwościach antybakteryjnych, środków ochr. roślin Sodowe  Twarde, stałe, białe, dobrze rozpuszczalne w wodzie  Produkcja: mydeł toaletowych Litowe  Maziste, nierozpuszczalne w wodzie  Produkcja: smarów łożyskowych (dodatek) Magnezowe  Ciekłe w temp. pokojowej, trudno rozpuszczalne w H 2 O  Produkcja: płynów do kąpieli, szamponów do włosów, mydeł w płynie Glinowe  Stałe, miękkie, nierozpuszczalne w wodzie o właściwościach żelujących,  Produkcja brezentów : impregnacja przeciwwodna tkanin bawełnianych (tkaniny na namioty, plandeki, plecaki, odzież nieprzemakalną).

7 Właściwości chemiczne mydeł i odczyn wodnego roztworu mydeł  Hydroliza mydeł – wodny roztwór mydeł (litowe, sodowe, potasowe) wykazuje odczyn zasadowy, ponieważ ulegają hydrolizie anionowej (sól słabego kwasu karboksylowego i mocnej zasady),  hydroliza anionowa – reakcja anionów (reszty kwasowej) z wodą,  produktem hydrolizy jest zdysocjowana mocna zasada i słabo zdysocjowany kwas  Etapy hydrolizy:  Dysocjacja jonowa (elektrolityczna) mydła i reakcja anionu reszty kwasowej z wodą: C 17 H 35 -COONa ↔ C 17 H 35 COO - + Na + C 17 H 35 -COONa + H 2 O  C 17 H 35 COOH + NaOH C 17 H 35 COO - + H 2 O  C 17 H 35 COOH + OH -


Pobierz ppt "Środki czystości i kosmetyki Mydła -otrzymywanie mydeł, -właściwości mydeł, -podział mydeł."

Podobne prezentacje


Reklamy Google