Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Sole w kuchni. Sole stosowane w kuchni Sole które wykorzystujemy w kuchni to: wodorowęglan amonu fosforan (V) wapnia azotan (V) potasu chlorek Sodu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Sole w kuchni. Sole stosowane w kuchni Sole które wykorzystujemy w kuchni to: wodorowęglan amonu fosforan (V) wapnia azotan (V) potasu chlorek Sodu."— Zapis prezentacji:

1 Sole w kuchni

2 Sole stosowane w kuchni Sole które wykorzystujemy w kuchni to: wodorowęglan amonu fosforan (V) wapnia azotan (V) potasu chlorek Sodu

3 Wodorowęglan amonu Wodorowęglan amonu, NH 4 HCO 3, nieorganiczny związek chemiczny, wodorosól amonowa kwasu węglowego. Tworzy bezbarwne kryształy posiadające zapach amoniaku, znane pod nazwą "amoniak do pieczenia ciast". Dobrze rozpuszczalny w wodzie Stosowany m.in. jako składnik proszków do pieczenia, środków gaśniczych, leków, barwników, a także jako prosty nawóz.

4 Fosforan (V) wapnia Fosforan(V) wapnia Ca 3 (PO 4 ) 2 -nieorganiczny związek chemiczny, sól wapniowa kwasu ortofosforowego (V). Zastosowanie W przemyśle spożywczym fosforany wapnia, dodawane są do chleba, aromatyzowanych napojów alkoholowych, produktów mlecznych, przetworów owocowych oraz napojów energetyzujących. Używany jest jako dodatek do żywności (E 341c). Zbyt duża ilość fosforanu (V) wapnia w diecie, może zmniejszyć przyswajanie składników mineralnych z pożywienia

5 Azotan (V) potasu Azotan(V) potasu (saletra potasowa, saletra indyjska) – nieorganiczny związek chemiczny. Azotan (V) potasu występuje w przyrodzie w niewielkich ilościach w postaci minerału nitrokalitu w krajach o suchym, gorącym klimacie, m.in. W Chinach i Indiach. Z tych państw był sprowadzany do Europy, czemu zawdzięcza nazwę "saletra indyjska".. Zastosowanie Konserwant mięsa (E 252); Saletra potasowa jest utleniaczem, z tego powodu jej głównym zastosowaniem była produkcja czarnego prochu. Toksyczność Azotan(V) potasu działa bezpośrednio utleniająco na hemoglobinę. Działa drażniąco na skórę, oczy, drogi oddechowe i przewód pokarmowy.

6 Chlorek Sodu Chlorek sodu (sól kuchenna) –nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego(kwasu chlorowodorowego) i sodu. Stanowiący podstawowy składnik soli kuchennej, soli warzonej oraz soli drogowej. Występowanie W przyrodzie chlorek sodu występuje pod postacią minerału –halitu, tworząc pokłady soli kamiennej. Występuje również w wodzie morskiej oraz w wodach mineralnych (najwięcej w tzw. solankach). Chlorek sodu występuje także wpłynie pozakomórkowym organizmów żywych (zwłaszcza zwierzęcych)

7 Zastosowanie Chlorek sodu stosowany jest jako środek spożywczy, nadający jedzeniu słony smak. Jest także używany w przemyśle szklarskim i garbarstwie oraz do konserwacji żywności. Stanowi surowiec do otrzymywania kwasu solnego, sodu, chloru, wodorotlenku sodu i węglanu sodu(sody) Jest wykorzystywana do roztapiania śniegu i lodu z ulic i chodników gdyż roztwór wody i chlorku sodu zamarza przy bardzo niskich temperaturach. Zagrożenia Nadmierne spożycie soli prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak: choroby układu krążenia, dolegliwości żołądkowe, zatrzymanie wody w organizmie.

8 Źródła Książka Chemia Nowej Ery- wydawnictwo Nowa Era Zdjęcia zawarte w prezentacji pochodzą ze stron h ttp://nicole777.pinger.pl/m/ h ttp://nicole777.pinger.pl/m/ ww.zdronet.pl/35,redukcja-soli-korzystna-dla-zdrowia,291,kuchnia.html ww.zdronet.pl/35,redukcja-soli-korzystna-dla-zdrowia,291,kuchnia.html Wykonały: Dorota Tarwacka Klaudia Sikora Natalia Dobies Karolina Krysiak Kl.IIB


Pobierz ppt "Sole w kuchni. Sole stosowane w kuchni Sole które wykorzystujemy w kuchni to: wodorowęglan amonu fosforan (V) wapnia azotan (V) potasu chlorek Sodu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google