Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałŁucjusz Pompa Został zmieniony 10 lat temu
1
Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce
„Nie jedz śmieci” czyli błędy żywieniowe Komisja Ochrony Zdrowia, Pomocy Społecznej i Rodziny RM Siedlce maj 2013 opracowała S. Hęciak
2
Błędy żywieniowe za Barbara R. Stitt
brak śniadania
3
Błędy żywieniowe R A F I N C J 2. duże spożycie cukru
4
Ile spożywamy cukru? Średniowiecze XXI wiek 40 kg /osobę /rok
5
jako statystyczny Polak zjadam
Ile spożywamy cukru? jako statystyczny Polak zjadam 42 kg rocznie czyli 115 g dziennie
6
a potrzebujemy 7 g/dzień
Nieświadomie zjadamy 25 łyżek dziennie cukru tj. 45 kg/rok a potrzebujemy 7 g/dzień
7
Cukier – najsłodsza trucizna
Codzienne spożywanie daje nadmierne zakwaszenie organizmu
8
Cukier – najsłodsza trucizna
cukier magazynuje wątroba glikogen wątroba się rozszerza, nadmiar glikogenu wraca do krwi w formie kwasów tłuszczowych
9
Cukier – najsłodsza trucizna
kwasy tłuszczowe wędrują m.in. do kłopoty z ciśnieniem krwi
10
Cukier – najsłodsza trucizna
nadmiar cukru powoduje senność, spadek zdolności oceny i zapamiętywania
11
Cukier – najsłodsza trucizna
Wszystkie cukry blokują wydzielanie soków żołądkowych, hamują ruchy żołądka! Powodują fermentację węglowodanów, gnicie białek!
12
Słodzone napoje
13
212 g cukru
15
6 łyżeczek cukru ? 30 g cukru w 100 ml 12 g cukru
16
Sprawdzajmy co jest w produktach! Kupujmy bez dodatku cukru
Cukier biały jest dodawany m. in. do: zalewy śledziowej mięsa mielonego na tatar wód mineralnych smakowych… Czytajmy etykietki! Sprawdzajmy co jest w produktach! Kupujmy bez dodatku cukru
17
Rafinowana mąka białe pieczywo biała mąka
18
Rafinowana sól SÓL słone paluszki
19
Błędy żywieniowe niezdrowe dodatki 3. wysoka konsumpcja
przetworzonej żywności tj. wytworzonej przemysłowo, aby zwiększyć jej trwałość oraz przyspieszyć jej proces przygotowywania. niezdrowe dodatki
20
Przetworzona żywność
21
Przetworzona żywność
22
Żywność wysoko przetworzona i cukier
sprzyja rozwijaniu się grzybów, które: obniżają odporność organizmu. Nadmiar cukru daje choroby: serca cukrzyca typu II otyłość nowotwory
23
Cukier uzależnia pobudza produkcję serotoniny w mózgu, gdy
rośnie poziom cukru we krwi trzustka produkuje dużo insuliny aby go obniżyć, poziom cukru spada poniżej normy przez co znużenie i wilczy apetyt na słodycze …
24
Duże spożycie cukrów powoduje
hiperglikemię poziom glukozy we krwi na czczo 126 mg/dl hiperinsulinemię to przyspiesza rozwój komórek rakowych
25
„Cukier krzepi” – hasło reklamowe
Z wystawy Archiwum Państwowego w Lublinie lowcydizajnu.pl
26
Doświadczenie wstrzyknięto komórki złośliwego raka piersi
trzy grupy karmiono różnym poziomem cukru po 70 dniach zmarło w grupie: z wysokim poziomem – 66% ze średnim – 33% z niskim – 5% A już w 1931 r. odkryto, że komórki nowotworowe odżywiają się glukozą!
27
Wysoki poziom cukru zaburza gospodarkę hormonalną hormony płciowe
Pojawiają się problemy od trądziku po bezpłodność
28
Błędy żywieniowe 4. niskie spożycie chudego białka 5. za mało w diecie
owoców i warzyw wysoka konsumpcja mleka
29
Szkolny program dietetyczny Appletown USA, Barjak Francja
usunąć ze szkoły automaty ze słodyczami przygotowywać potrawy z surowych składników stosować oliwę z pierwszego tłoczenia
30
Szkolny program dietetyczny
Wyeliminować: pokarmy rafinowane tu: cukier sztuczne barwniki substancje aromatyzujące, konserwanty
31
Szkolny program dietetyczny
Obiad: świeże warzywa, owoce rośliny strączkowe chude mięso: kurczak, indyk, ryby
32
eksperyment dietetyczny na myszach
„śmieciowa żywność” zdrowa żywność
33
Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (1)
przez tydzień obserwacje myszy karmionych zdrową żywnością niezdrowa żywność tylko przez 4 dni: ziarna w cukrze cukierki lub ciastka dietetyczna cola
34
Eksperyment Luigi Frigo
z Wisconsin (2) następnego dnia myszy ze społecznych i aktywnych stawały się samotnikami myły się częściej były nerwowe chowały żywność zapominały wyuczoną zabawę
35
Eksperyment Luigi Frigo
z Wisconsin (3) efekty niezdrowej żywności ustępują po 2-3 tygodniach karmienia zdrową żywnością
36
Eksperyment Luigi Frigo z Wisconsin (4)
Gdy raz próbowano powtórzyć doświadczenie już po 30 dniach myszy nie chciały jeść niezdrowej żywności
37
Doświadczenie angielskie
227 trzylatków piło sok 4 sztuczne barwniki + benzoesan sodu 20 mg
38
Doświadczenie angielskie
Rodzice zapisywali: zdolność do koncentracji niepokój przeszkadzanie innym trudności z zasypianiem bawienie się przedmiotami napady złości
39
Doświadczenie angielskie
Wniosek z badań: za 25%napadów złości odpowiadają dodatki (sztuczne barwniki i konserwant)
40
Eksperyment R. McCarrisona
Testował dietę najuboższych warstw w WB czyli karmił szczury: ● białym chlebem ● margaryną ● słodzoną herbatą ● puszkowanym mięsem ● dżemami rato.jpg
41
Eksperyment R. McCarrisona
Szczury były: - nerwowe - gryzły opiekunów - żyły w niezgodzie ze sobą - zaczęły zabijać słabsze osobniki i zjadać je rato.jpg
42
badania dr Joanny Mitrus UPH
Barwniki E 124 = czerwień koszenilowa E 104 = żółcień chinolinowa małe przyrosty wagi duża ruchliwość badania dr Joanny Mitrus UPH
43
– mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi
Barwniki z BOBO-GUMI „E 104, E 110, E 124 – mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”
44
Aspartam E-951 i benzoesan sodu E-211
1996 r. publikacja nt. związku słodzika i raka mózgu benzoesan sodu – polepszacz smaku jest uczulający, rakotwórczy uszkadzać może mitochondria, prowadzić do marskości wątroby czy choroby Parkinsona za dr Zbigniew Hałat Świat Konsumenta 6 (67) VI.2007 występuje np. w ketchupach, suplementach…
45
Raport Lekarzy na Rzecz Odpowiedzialnej Medycyny w Ameryce 1991
Podstawa zdrowego żywienia: pełne ziarna zbóż rośliny strączkowe warzywa owoce
47
wykład dr Lucyny Dołowskiej-Żabki
48
Podstawowa zasada Codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców:
3 x warzywa 2 x owoce PROGRAM: „Pięć porcji warzyw, owoców lub soku”
50
pić 30 minut przed posiłkiem/
Zdrowa dieta – pić WODĘ 35 ml/kg wagi ciała pić 30 minut przed posiłkiem/ 1 godz. po posiłku Waga ciała w kg Litry wody dziennie 25 0,87 40 1,4 72 2,5
51
W pokazie wykorzystano:
B. Red Stitt Dieta a zachowanie, naturalne związki J. M. Smith Nasiona kłamstwa czyli o łgarstwach przemysłu i rządów na temat żywności modyfikowanej genetycznie. E. Dąbrowska Ciało i ducha ratować żywieniem W.Dufty Sugar blues w opracowaniu Jerzego Florczykowskiego za art. w Nexus nr 14 z 2000 r. R. Taylor Sekrety zdrowia plemienia Hunzów
52
W pokazie wykorzystano:
Grafika z internetu m.in.: debby.wrzuta.pl mebleiwnetrza.pl zwierzecykacik.bloog.pl jastrzebieonline.pl
53
W pokazie wykorzystano informacje z filmów:
Jean Paul Jaud, Zanim przeklną nas dzieci. J.M. Smith, G. Caussade, Zagrożenia ukryte w posiłkach dla dzieci. z płyty Naturalne geny wyd. Fundacja „Instytut Spraw Obywatelskich” w Łódzi
54
Dziękuję
55
zabrania łączenia w jednym posiłku pokarmów
dr Wiliam Howard Hay dieta ułożona 130 lat temu zabrania łączenia w jednym posiłku pokarmów białkowych z węglowodanami
56
Żywienie biodynamiczne – nie łączyć
nabiału czy mięsa ze zbożowymi, ziemniakami, czy cukrem Przykłady na nie: zboża + mleko zupa mleczna zboża + mięso chleb z kiełbasą jajka + cukier lody, ciastka
57
Żywienie biodynamiczne – osoba ważąca 70 kg potrzebuje dziennie:
70 g białka 420 g węglowodanów 35 g tłuszczów witaminy sole mineralne enzymy pigmenty woda
58
Żywienie biodynamiczne – tłuszcze
Ograniczyć/wykluczyć tłuszcze stałe = zwierzęce oraz kwasy tłuszczowe trans (np. margaryny) które mogą zablokować enzym DESATURAZĘ. W organizmie powstaje KWAS GAMMA-LINOLENOWY PROSTAGLANDYNY
59
Brak prostaglandyn sprzyja rozwojowi chorób:
miażdżyca, nadciśnienie, wysoki cholesterol, alergiczne zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów, przerost prostaty, stwardnienie rozsiane, zespół zmęczenia powirusowego (…), zaburzenia zachowania u dzieci za Ewa Dąbrowska Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum CMM.
60
Uspokaja nadmiernie pobudzone dzieci
olej z wiesiołka – 2 kapsułki dziennie za Ewa Dąbrowska Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum CMM.
61
w Europie 70% zachorowań ma związek ze środowiskiem, w tym
30% z jego zanieczyszczeniami, a 40% z żywnością Liczba zachorowań na nowotwory we Francji przez 25 lat wzrosła o 93% za Barjake
62
Diety Tradycyjna Wegetariańska = bez mięsa z uboju
Wegańska bez produktów pochodzenia zwierzęcego + B12 Witariańska tylko warzywa i owoce
63
Zasady zdrowej diety – 1.WODA
35 ml/kg wagi ciała 72 kg – 2,5 litra dziennie pić 30 minut przed posiłkiem/ 1 godz. po posiłku wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
64
2. Pięć posiłków dziennie
Nie dwa posiłki bo trzustka wydziela insulinę na małych obrotach, jeśli nic a potem dużo cukru to… Porcja – 125 ml, mg = ½ szklanki lub porcja to 80 g Warzywa ¾ kg dziennie CUKRZYCY – 9 porcji ! wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
65
3. Węglowodany: kasze Jaglana Gryczana
Co 4 osoba ma nietolerancję glutenu (najczęściej z pszenicy) BEZGLUTENOWY: ryż, kukurydza wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
66
4. Białko Przebiałczenie wystarczy 0,8g/kg 70 kg osobnik potrzebuje
56g białka wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
67
5. Wapń - zapobiec osteoporozie
Jeśli wypije się 1 l mleka to utrata Ca z moczem! Wystarczy: 2 szklanki warzyw: kapusta, kalafior, brokuł, brukselka 5 fig dziennie sezam ¼ szklanki orzechów, każdego dnia inne, + migdały wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
68
Witamina D3 Hormon przeciwzapalny dla kości i mięśni Zapobiega/ leczy:
łuszczycę chorobę Crohna raka sutka stwardnienie rozsiane SM Norma od jedn. Wielu ma 4-10 jedn. wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
69
Witamina D3 15 min/dzień ekspozycja na światło słoneczne
od KWIETNIA do WRZEŚNIA 18 % ciała X-III uzupełnianie witaminy: 2-18 rok życia 400 jednostek dorośli jednostek/dzień po 65 r. życia cały rok wykład dr Edyty Biernat-Kałuży
70
Podstawowa zasada Codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców:
3 x warzywa 2 x owoce PROGRAM: „Pięć porcji warzyw, owoców lub soku”
71
St yl życia
72
Aktywność fizyczna: 3 x 30 x 130
Styl życia Aktywność fizyczna: 3 x 30 x 130 3x w tygodniu, przez 30 min., tętno 130 uderzeń /minutę za Carolina Medical Center
73
Aktywność fizyczna „Ćwiczenia fizyczne mobilizują cały organizm, w tym także układ odpornościowy, wyzwalają wydzielanie wielu hormonów (w tym endorfin), likwidują oddziaływanie stresu, zwiększają przepływ krwi i chłonki, stwarzają możliwość przyspieszonego spalania substancji zalegających w naszym organizmie, złogów i toksyn” za G. Malkmus „Dieta Alleluja”przyp. konsult. str. 92
74
Raport Marc Lalonde ministra Zdrowia Kanady 1974 r.
Kłopoty zdrowotne wynikają z: 53% - styl życia 21% - środowisko 16% - czynniki genetyczne 10% - podłoże jatrogenne
75
Spożywaj 5 posiłków dziennie (cukrzycy 9).
Wskazówki żywieniowe Wypijaj dużą ilość wody, najlepiej z cytryną, by odkwasić organizm, dziennie 2-3 litry wody z 2 cytrynami. Spożywaj 5 posiłków dziennie (cukrzycy 9). Jedz codziennie dużą ilość warzyw i owoców: 5 x warzywa, 4 razy owoce, porcje po 80 g. za Carolina Medical Center
76
Wskazówki żywieniowe 4. Jedz dużą ilość kasz i produktów pełnoziarnistych, najlepiej bezglutenowych, takich jak: kasza jaglana, gryczana, ryż niełuskany, kukurydza, amarantus. 5. Źródłem białka winny być rośliny strączkowe: groch, fasola, soczewica, ciecierzyca. Unikamy spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego, słodyczy, nabiału, tłuszczu za Carolina Medical Center
77
Wskazówki żywieniowe 6. Jedz produkty najmniej przetworzone.
7. Kontroluj masę ciała: wskaźnik BMI (body mass index) = waga (kg) wzrost (m) x wzrost (m) Zalecany nadwaga 25-30 Optymalny otyłość > 30 za Carolina Medical Center
78
Odpowiednia dieta w 1990 r. dr Dean Ornish z Harvardu
udowodnił, że niskotłuszczowa dieta oparta na produktach roślinnych może zatrzymać, a nawet cofnąć zmiany miażdżycowe za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia
79
Odpowiednia dieta od grudnia 2010 r. amerykańskie
Ministerstwo Zdrowia refunduje program terapii żywieniem w: chorobie wieńcowej miażdżycy nadciśnieniu cukrzycy za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia
80
NUTRIGENOMIKA wpływ pożywienia na ekspresję genów
najlepiej, gdy 80% pożywienia stanowią nieprzetworzone produkty roślinne za Carolina Medical Center Centrum Medycyny Żywienia
81
Mądrość sowy Londyn 2011 Kurs żywieniowy dla rodziców
Podawać probiotyki do 1-mca po zakończeniu kuracji antybiotykowej
82
Mądrość sowy Londyn 2011 2. Unikać nadmiernej ilości cukrów
3. Dostarczać organizmowi większą ilość cukrów złożonych np. błonnika, który wymaga dłuższego czasu na przyswojenie 4. Używać mąkę razową i jej przetwory 5. Spożywać ryż brązowy
83
6. Dzienna dawka witamin =
Mądrość sowy Londyn 2011 6. Dzienna dawka witamin = pięć porcji warzyw i owoców dziennie witaminy C i D Zn cynk - pieczywo pełnoziarniste, jaja, żółte sery, mięso, owoce morza, ziarno sezamowe 7. Kwasy tłuszczowe Ω 3, Ω 6, Ω 9 8. Pełnowartościowe białko w każdym posiłku
84
Oprócz diety potrzebny jest
Mądrość sowy Londyn 2011 Oprócz diety potrzebny jest zdrowy sen i unikanie stresu 26 marca 2011 nowyczas.co.uk
86
Dziękuję
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.