Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications."— Zapis prezentacji:

1 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

2 SPIS TREŚCI Przegląd tradycyjnych technologii produkcji soków owocowych (strony 3-8) Cele nowej technologii. (strony 9-10) Doświadczenia laboratoryjne. (strony 11-16) Wprowadzenie do tematu technologii zimnej ekstrakcji puree owocowego (PATENT) (strony 17-19) Symulacja finansowa. (strony 20-23) Specjalna aplikacja soków klarownych oraz mętnych z puree, uzyskiwana z maszyny Zenith. (strony 24-27) Referencje i wnioski. (strony 28-31) New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

3 Przegląd tradycyjnych technologii produkcji soków owocowych
Gorąca ekstrakcja + dekanter Mielenie + prasa taśmowa Mielenie + prasa hydrauliczna Gniotownik + prasa membranowa (do granatów i winogron). New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

4 Przegląd tradycyjnych technologii: gorąca ekstrakcja + dekanter
New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

5 Przegląd tradycyjnych technologii: mielenie + prasa taśmowa
New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

6 Przegląd tradycyjnych technologii: mielenie + prasa hydrauliczna
New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

7 Przegląd tradycyjnych technologii: GNIOTOWNIK + prasa (do granatów i winogron)
New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

8 Przegląd tradycyjnych technologii: charakterystyka
Opóźnieniona inaktywacja. Dodatek dużych ilości kwasu askorbinowego w celu zachowania koloru (dla soków mętnych). Linie dedykowane na dany produkt. Niebezpieczeństwo utlenienia: - Możliwa kontaminacja Konieczność ręcznego mycia CIP. Szarżowe tłoczenie na prasach New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

9 Cele nowych technologii
Ograniczenie zużycia kwasu askorbinowego. Zwiększenie gęstości produktu oraz redukcja synerezy. Utrzymanie pożądanej barwy. Zachowanie aromatu i innych właściwości organoleptycznych. Stabilizacja produktu końcowego w celu uzyskania dłuższego terminu przydatności do spożycia. Stabilizacja półproduktów (pomaga wydłużyć pracę po sezonie). Wysoka elastyczność i wielofunkcyjność linii. New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

10 Cele nowej technologii: gdzie oddziałują
IN ORDER TO ACHIVE BETTER JUICES WE HAVE TO ACT ON THIS PHASE New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

11 Doświadczenia laboratoryjne, dotyczące ultraszybkiej beztlenowej ekstrakcji puree jabłkowego .
* We współpracy z SSICA (Stazione Sperimentale per l’Industria delle Conserve Alimentari) New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

12 Doświadczenia laboratoryjne, dotyczące ultraszybkiej beztlenowej ekstrakcji puree jabłkowego .
New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

13 Reakcje Enzymatycznego Brązowienia*
Doświadczenie laboratoryjne: dlaczego beztlenowo? Reakcje Enzymatycznego Brązowienia* *Źródło: “Processing Fruits” Edited by Diane M. Barrett, Laszlo Somogyi, Hosahalli Ramaswamy New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

14 Doświadczenia laboratoryjne: dlaczego ekstrakcja na zimno?
Owoc Enzym W miąższu [U/g] W skórce Skórka/ miąższ Jabłko Golden Peroksydaza 0.0042 0.0309 7.36 Pektynoesteraza 0.374 0.346 0.93 Gruszka Conference 0.013 0.062 4.68 1.028 3.21 3.12 Gruszka Williams 0.019 0.048 2.50 1.703 3.135 1.84 Zazwyczaj koncentracja enzymów w skórce jest wyższa niż w miąższu (szczególnie dla enzymów oksydacyjnych). New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

15 Doświadczenia laboratoryjne: dlaczego ultraszybko?
Absorbcja a opóźnienie inaktywacji* Z WIT. C Po dodaniu 850 ppm WIT.C Naturalny kolor jabłek Absorbcja (420 – 660) nm Minuty * Wartości dotyczą jabłek Golden Delicious New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

16 Doświadczenia laboratoryjne: dodatek kwasu askorbinowego do stabilizacji koloru*
0 ppm 200 ppm 400 ppm 600 ppm 800 ppm Gorąca Zimna Nowa * Wartości dotyczą puree z jabłek “Golden delicious” New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

17 Technologia Zenith (zasada działania ultraszybkiej ekstrakcji na zimno)
Widok w przekroju PATENT New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

18 Zenith: porównanie tradycyjnej ekstrakcji z technologią Zenith
Gorąca ekstrakcja Zimna ekstrakcja Zenith Lepkość Barwa Pleśnie Pestycydy Ciemne plamy Smak Obecność kwasu askorbinowego New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

19 Cechy charakterystyczne
Zenith: główne cechy Cechy charakterystyczne Zalety Podgrzewanie produktu bez nasion, skórek i łodyg. Brak niepożądanej barwy, posmaku, czarnych plam, pleśni, pestycydów i innych substancji chemicznych w pulpie. Rozdrabniacz zainstalowany na ekstraktorze do ekstrakcji na zimno, w warunkach beztlenowych z wylotem produktu bezpośrednio do gorącego zbiornika inaktywacji enzymatycznej. Natychmiastowa inaktywacja enzymatyczna, Po ekstrakcji zrzut puree do gorącej masy.  Wysoka lepkość produktu końcowego.  Wyeliminowanie dodatku kwasu askorbinowego. Podgrzewanie pulpy w połączeniach rurowych z recyrkulacją produktu (1:5). Określony czas przetrzymania: przenikanie ciepła nie jest chwilowe. Mycie i dezynfekcja za pomocą systemu CIP. Pośrednia wymiana ciepła. Wyższa ochrona walorów smakowych. Brak zanieczyszczeń. Brak rozrzedzenia produktu. New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

20 Wyniki produkcyjne od klienta CFT z Ameryki Południowej
New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

21 Produkt: aseptyczne puree z gruszek Williamsa
Brix: 30/32° Kwas askorbinowy: 150 ppm Detektor koloru: L (wartość Benchmarku 50) Detektor koloru w skali L,a,b Detektor koloru: b (wartość Benchmarku 10) New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

22 Produkt: aseptyczna pulpa brzoskwiniowa
Brix: 30/32° kwas askorbinowy: 150 ppm Detektor koloru: L (wartość Benchmarku 47) Detektor koloru: a (wartość koloru 5) Detektor koloru: b (wartość Benchmarku 28) New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

23 Analiza Wyników Produkcyjnych: niższe koszty
Dzięki wyeliminowaniu kwasu askorbinowego technologia ZENITH pozwala na bardzo wymierne oszczędności w stosunku do tradycyjnych technologii ekstrakcji. Założenia: - Wydajność 40 t/h. - 24 h/dzień. - 120 dni/sezon. cena kwasu askorbinowego 12 Euro/kg*. 40*103*24*120*12*( )/106 = Euro/rok * Cena zakupu w lutym 2010 do ważnego europejskiego przetwórcy owoców New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

24 new new Porównanie barwy soków Zenith vs
Odwirowany sok mętny z czerwonych jabłek “fuji” new new New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

25 new new Porównanie barwy soków Zenith vs
Odwirowany sok klarowny z czerwonych jabłek “fuji” new new New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

26 Porównanie metody Zenith (ekstrakcja na zimno) : Ekstrakcja ZENITH vs
Porównanie metody Zenith (ekstrakcja na zimno) : Ekstrakcja ZENITH vs. Metoda tradycyjnego mielenia mielenia New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

27 Nowa technologia – schemat
Zenith: Nowa technologia – schemat New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

28 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

29 New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

30 Redukcja zużycia kwasu askorbinowego
Wnioski Redukcja zużycia kwasu askorbinowego Zwiększenie gęstości produktu i redukcja synerezy Zachowanie walorów kolorystycznych Zachowanie zapachu i innych właściwości organoleptycznych Stabilizacja produktu w celu osiągnięcia dłuższego terminu ważności Wydłużenie czasu pracy przetwórni New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications

31 KONTAKT CFT S.p.A. Via Paradigna, 94/a - 43122 Parma – Italia
Tel – Fax Web: New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications


Pobierz ppt "New Zenith Chrono ENG rev. 00 Marketing & Communications."

Podobne prezentacje


Reklamy Google