Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Naszym głównym celem podczas przeprowadzonych zajęć było:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Naszym głównym celem podczas przeprowadzonych zajęć było:"— Zapis prezentacji:

1 Sprawozdanie z akcji „Piramida Zdrowego Przedszkolaka” Motto: ,,Jemy warzywa i owoce sezonowe”

2 Naszym głównym celem podczas przeprowadzonych zajęć było:
Przedszkole nr 38 w Bielsku – Białej przystąpiło do akcji „Piramidy Żywienia Przedszkolaka”, której hasłem przewodnim było: „Jemy warzywa i owoce sezonowe”. Nasze przedszkole realizowało propozycję Akademii Zdrowego Przedszkolaka w okresie czterech tygodni. Naszym głównym celem podczas przeprowadzonych zajęć było: - poznanie i rozróżnianie warzyw i owoców - zapoznanie z pojęciami owoce krajowe i egzotyczne - dostrzeganie walorów smakowych i wartości odżywczych owoców, warzyw, przetworów - poznanie sposobu przetwarzania owoców - kształtowanie nawyku mycia owoców przed jedzeniem - poznanie i nazywanie drzew owocowych - doskonalenie zmysłów dotyku, smaku, powonienia - rozumienie konieczności hodowania roślin jadalnych, ważnych dla ludzi i zwierząt - rozumienie konieczności spożywania zdrowych posiłków

3 Nasze działania !

4 Wycieczka do ogrodu; Słuchanie wiersza pt. „Jabłoneczka”. „Jak rośnie jabłoń?” – oglądanie i omówienie planszy. „Spacery małego badacza” – obserwacja drzew i owoców z wykorzystaniem lup. „Gdzie rosną owoce?” – wycieczka do sadu – poznanie warzyw i nazywanie drzew owocowych w oparciu o własne obserwacje i wiersz pt. „Pod drzewami”. Wrażenia z wycieczki – praca plastyczna na temat: ,, Jak wygląda sad ? ”

5 Praca plastyczna - ,, Jak wygląda sad ? ‘’

6 Poznajemy smaki warzyw;
„Jak zrobić sok marchewkowy?” – omówienie historyjki obrazkowej i zrobienie soku z marchewki. Poznanie sposobu przetwarzania warzyw.

7 Poznajemy smaki warzyw;
„Co można otrzymać z ziemniaka?” – rozmowa na temat wiersza H. Łochockiej. Poznanie nazw wybranych potraw ziemniaków. Pieczenie ziemniaka – degustacja, dostrzeganie walorów smakowych.

8 Witaminy; „Słoiki pełne witamin” – pokaz i demonstracja, dostrzeganie walorów smakowych i wartości odżywczych przetworów.

9 Witaminy; „Owocowe koreczki” – przygotowanie owocowej przekąski, poznanie sposobu przetwarzania owoców, wykonanie zdrowego posiłku.

10 Witaminy; „Kosz pełen warzyw” – wypełnianie sylwet warzyw plasteliną i kolorowanie obrazków tematycznych.

11 Witaminy;

12 Jarzynowe kalambury; „Jarzynowe kukiełki” – wykonanie dowolnej kukiełki z warzyw i innych zgromadzonych materiałów.

13 Jarzynowe kalambury; Opisywanie warzyw za pomocą zmysłów – utrwalanie nazw, kształtów, kolorów warzyw i owoców.

14 Warzywa i owoce sezonowe;
„Miseczka z owocami” – lepienie z masy solnej owoców i warzyw z zachowaniem ich prawdziwego wyglądu.

15 Warzywa i owoce sezonowe;
Konkurs na najpiękniejszy kącik pod hasłem: „Odżywiamy się zdrowo – robimy zapasy na zimę”.

16

17 Piramida żywienia; -„Piramida żywienia” – omówienie planszy z uwzględnieniem produktów, które są niezbędne do rozwoju i wzrostu oraz tych które powinno się ograniczyć. - „Zdrowe czy nie” – ćwiczenia w klasyfikowaniu.

18

19 Dziękujemy


Pobierz ppt "Naszym głównym celem podczas przeprowadzonych zajęć było:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google