Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć
MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA OPARTY NA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Mieczyslaw Babalski ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć Katarzyna Czubachowska
2
“Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”
Sokrates
3
10 PRZYKAZAŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA
1. Dbaj o urozmaicenie posiłków. 2. Unikaj słodyczy z wyjątkiem miodu. 3. Unikaj otyłości. 4. Spożywaj produkty bogate w błonnik. 5. Pij mleko. Dwie szklanki mleka dziennie zabezpieczają przed brakiem wapnia. 6. Spożywaj ryby 2 – 3 razy w tygodniu. 7. Codziennie spożywaj warzywa i owoce. 8. Unikaj tłuszczów zwierzęcych. 9. Ogranicz spożycie soli. 10. Unikaj alkoholu, mocnej herbaty i kawy.
4
MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA
Oceniając jakość żywności przy zakupie należy zwracać uwagę na wiele cech, a w szczególności: właściwości zewnętrzne – wielkość, kształt, zabarwienie, brak uszkodzeń i oznak chorób, wartość biologiczna – zawartość cennych składników pokarmowych, takich jak: białko, witaminy, ale również na zawartość zanieczyszczeń chemicznych, środków konserwujących, barwiących itp.
5
MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jakość biologiczna produktów zależy od: warunków środowiskowych (np. jakość wód, powietrza, gleby), sposobu produkcji żywności, substancji szkodliwych dla ludzi dodawanych do żywności (np. konserwanty, sztuczne barwniki).
6
MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zanieczyszczenie żywności truciznami środowiskowymi i dodatkami chemicznymi oraz pozbawienie jej wartości w wyniku współczesnych metod przetwarzania takich jak rafinowanie, konserwowanie i preparowanie sprawiają, że pewna część artykułów spożywczych staje się “artykułami trującymi”.
7
MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA
We współcześnie produkowanej żywności stosuje się m.in. następujące dodatki: barwniki – wiele z licznie stosowanych barwników jest rakotwócze, substancje słodzące, substancje konserwujące, antyutleniacze, regulatory kwasowości, i wiele innych środków chemicznych
8
MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA
Ta ogromna liczba substancji (ok w krajach Unii Europejskiej, a w Polsce 180), które mają niewiele wspólnego z prawdziwą żywnością, daje nieskończone możliwościmodyfikowania struktury, konsystencji, smaku i zapachu wytwarzanego produktu. Zabiegi technologiczne prowadzą do otrzymania produktu pozornie taniego, ale czy dla nas zdrowego?
9
MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA
Produkty ekologiczne charakteryzują się wysoką jakością: skład produktów jest harmonijnie zbilansowany, nie zawierają zanieczyszczeń, stanowiących pozostałości chemii rolnej, przetworzone tylko w niezbędnym stopniu, są wytwarzane bez stosowania organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), nie są poddawane obróbce z zastosowaniem promieniowania jonizującego, ich proces produkcji kontrolowany jest przez jednostki certyfikujące.
10
OZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI Znakowanie jest jedynym elementem pozwalającym konsumentom odróżnić żywność ekologiczną od innych produktów żywnościowych Zgodnie z rozporządzeniem Rady EWG 2092/91 etykieta produktu rolnictwa ekologicznego powinna zawierać: nazwę produktu, nazwisko i adres producenta, nazwę i numer jednostki certyfikującej, oraz może zawierać: napis: „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE” znak graficzny
11
ZNAK ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
12
ROLNICTWO EKOLOGICZNE W POWIECIE BRODNICKIM
W 2006 roku były 53 gospodarstwa kontrolowane przez jednostki certyfikujące (gospodarstwa z certyfikatem rolnictwa ekologicznego i w trakcie przestawiania).
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.