Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Czy sól jest zdrowa?
2
Historia soli Kiedyś pozyskiwano sól ze źródeł naturalnych, np. zbierano tę, która osiadała na skałach przy brzegu morza po wyparowaniu wody. Później nauczono się przyspieszać ten proces: podgrzewano solankę, dzięki czemu uzyskiwano sól szybko i w dużych ilościach. Handel tą substancją kwitł, przynosząc duże zyski. W Polsce w okolicach Wieliczki warzono tak sól już 3 tys. lat przed naszą erą. Prawdopodobnie przez przypadek odkryto w tej samej okolicy sól kamienną i rozpoczęto eksploatację jej złóż.
3
Dlaczego ludzki organizm potrzebuje soli?
Stabilizuje nieregularne bicie serca i reguluje ciśnienie krwi - w połączeniu z wodą Pozwala na odkwaszanie komórek ciała, zwłaszcza komórek mózgu Stabilizuje poziomy cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla cukrzyków · Jest niezbędna do wytwarzania energii hydroelektrycznej w komórkach ciała · Jest niezbędna do wchłaniania składników odżywczych w jelitach · Czyści zatoki z kataru i przekrwienia · Jest silnym środkiem przeciwalergicznym · Może zapobiegać skurczom mięśni
4
Rafinowana sól szkodzi zdrowiu
Najtańsza sól biała rafinowana zawiera niemal czysty chlorek sodu, a więc jest to związek dwóch zaledwie pierwiastków (chloru i sodu). Jest to związek niezbyt szczęśliwy, ponieważ gdy jest przyjmowany w nadmiarze sprzyja zapadalności na niemiłe choroby. Wszystkie badania na temat szkodliwości soli dotyczyły białej soli kuchennej rafinowanej, a nie soli prawdziwej, tej pełnej mikroelementów. Chlorek sodu to po prostu tandetna podróbka prawdziwej soli, bardzo lubiana przez producentów przetworzonej żywności (podobnie jak biały cukier czy ocet spirytusowy) – jest bowiem śmiesznie tania i dlatego powszechnie dodawana do przemysłowo produkowanych produktów noszących mylącą nazwę „spożywczych”: wędliny, sery, przekąski, słodycze, keczupy, sosy, dania gotowe, zupki w proszku itp. Takich rzeczy nie kupujemy.
5
Jaką sól najlepiej wybrać ?
Ile soli potrzebujesz? Za najcenniejszą uważana jest sól morska, bogata w minerały, a przede wszystkim w jod, bez którego nie może prawidłowo pracować tarczyca. Jedna z najsłynniejszych odmian tej soli pochodzi z Camarque nad Morzem Śródziemny. Dzienna zalecana przez WHO dawka soli to 5 g (płaska łyżeczka). Sól złej jakości często bez umiaru dodają do swoich wyrobów producenci chleba, serów, wędlin. Obniżył się zatem nasz próg wrażliwości na smak słony.
6
Choroby spowodowane przez nadużywanie soli rafinowanej:
Choroby układu krążenia Nadciśnienie Zwiększone ryzyko rozwoju raka żołądka Zwiększa ryzyko udaru mózgu Prowadzi do zwiększenia masy lewej komory serca i włóknienia mięśnia serca Rozwój nadwagi i otyłości Niekorzystne oddziaływanie na funkcjonowanie płuc (przy astmie czy zapaleniu oskrzeli)
7
Sól w zależności od rodzaju może być zdrowa i zalecana
Sól w zależności od rodzaju może być zdrowa i zalecana. Powinniśmy po prostu ograniczać jej stosowanie w codziennej diecie. Natalia Cech Klasa 1 LO
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.