Pobierz prezentację
1
Podstawy fizjologii i ergonomii pracy
2
1. Ogólna charakterystyka pracy
Praca to świadome i celowe działanie człowieka, zmierzające do wytworzenia określonych wartości materialnych bądź kulturalnych.
3
2. Czynniki niezbędne do funkcjonowania organizmu
Energia (węglowodany, tłuszcze i białka w pożywieniu) Tlen (potrzebny do spalania materiału energetycznego i przekształcania go w energię) Składniki odżywcze do budowy i odbudowy organizmu
4
3. Wydatki energetyczne człowieka
Podstawowa przemiana materii Wydatki związane z wykonywaniem pracy zawodowej Wydatki związane z wykonywaniem codziennych czynności
5
4. Rodzaje pracy ze względu na wysokość wydatków energetycznych
Praca lekka ( kcal u mężczyzn i kcal u kobiet) Praca średnio ciężka ( kcal u mężczyzn i kcal u kobiet) Praca ciężka ( kcal u mężczyzn i kcal u kobiet)
6
5. Ergonomia w życiu codziennym i pracy zawodowej
A) definicja ergonomii Ergonomia jest dziedziną wiedzy zajmującą się przystosowaniem maszyn, urządzeń technicznych, narzędzi, stanowisk pracy i fizycznego środowiska pracy do psychofizycznych cech, możliwości i potrzeb człowieka.
7
c.d. B) cele ergonomii Zapewnienie dużej sprawności działania pracownika przy jednoczesnym optymalizowaniu jego wysiłku fizycznego i psychicznego, czyli zwiększenie wydajności pracy; Kształtowanie takich warunków pracy i życia prywatnego człowieka, aby uchronić go przed utratą zdrowia i sprawności fizycznej; Zapewnienie komfortu i przyjemności podczas użytkowania przedmiotów i urządzeń; Zapewnienie poczucia bezpieczeństwa i komfortu psychicznego.
8
6. Fizjologia pracy A) definicja fizjologii pracy
Fizjologia zajmuje się badaniem czynników oddziałujących na pracę mięśni w różnych warunkach otoczenia oraz wpływem wysiłku fizycznego na funkcje różnych narządów i mechanizmy przystosowania tych funkcji do pracy mięśni.
9
c.d. B) cele fizjologii pracy
Ustalenie optymalnych warunków pracy fizycznej zmniejszających zmęczenie i możliwości wystąpienia chorób; Zapobieganie schorzeniom wynikającym z przeciążenia układu mięśniowo- szkieletowego i innych układów pracą dynamiczną i statyczną; Ustalenie częstotliwości i długości przerw w pracy; Ustalenie zasad odżywiania pracownika w zależności od rodzaju wykonywanej pracy.
10
Wykonała mgr inż. Ewa Chełchowska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.