Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Servicearten Sposoby serwowania -
MODNE WINA Servicearten Sposoby serwowania - W zależności od pory dnia proponuje się gościom różne rodzaje potraw i napojów. Sposoby serwowania potraw i napojów zależą od kategorii zakładu i przyjętego sposobu obsługi. Serwis à la carte. Goście przychodzą o dowolnej porze i wybierają dania z karty. Serwis bufetowy. Oferowanie potraw w formie bufetu możliwe jest przy każdym posiłku. Gość sam się obsługuje, personel kuchni czy kelnerzy służą tutaj poradą. Serwis bankietowy. O określonej porze serwuje się zamówione posiłki dla większej ilości przy dużych, odświętnych stołach, dostosowanych do okazji. ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /
2
Servicearten Sposoby serwowania -
MODNE WINA Servicearten Sposoby serwowania - Serwis table-d´hôte. Podobnie jak w przypadku serwisu bankietowego serwuje się o danej porze to samo menu wszystkim gościom. Goście siedzą jednak przy pojedynczych stolikach, lub w mniejszych grupach (serwis stosowany np. w sanatoriach i domach wczasowych). Serwis á part. Jest to odpowiednik serwisu table- d´hôte, z tą różnicą, że goście nie przychodzą o tej samej porze na posiłek. ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /
3
Serwis talerzowy - serwis amerykański
MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania Istnieją różne sposoby podawania potraw. Zastosowana metoda żależy od: kategorii zakładu rodzaju i miejsca imprezy, sposobu podawania i ilości potraw, rodzaju potraw, kwalifikacji i liczby personelu Niezależnie od stosowanej metody zasady serwowania są niezmienne. - Serwis talerzowy - serwis amerykański Danie główne wraz z dodatkami podaje się na talerzu. Talerze z daniami należy nosić po dwa. Ten sposób noszenia zapobiega sytuacji, że dotkniemy brzegiem górnego talerza potrawy na dolnym talerzu. Metoda ta jest polecana w przypadku niecierpliwych gości, wycieczek, oraz małych przyjęć okolicznościowych (z użyciem klosza). Zalety: * metoda oszczędzająca personel, czas i naczynia, ilość produktów jest dobrze skalkulowana Wady: gość nie ma wpływu na wielkość porcji, jest ona metodą bezosobową, gdyż pomiędzy personelem a gośćmi dochodzi tylko do krótkiego kontaktu. ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /
4
Serwis talerzowy - serwis amerykański
MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania - Serwis talerzowy - serwis amerykański Serwowanie napojów Serwowanie przystawek na talerzach obiadowych Serwowanie koktajli w pucharkach Serwowanie zup w filiżankach i talerzach głębokich Serwowanie dań głównych i porcjowanych Serwowanie deserów w pucharkach, szklankach i talerzach ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /
5
Serw. potraw z półmisków - serwis francuski
MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania - Serw. potraw z półmisków - serwis francuski Przy tej metodzie oferuje się gościom potrawy na półmis-kach. Gość może sobie sam nałożyć potrawę lub nałoży ją kelner. Ta metoda serwowania nadaje się do zastosowania przy jednolitym menu dla danego stołu. Zalety: W przypadku tego serwisu gość może decydować o wielkości nakładanej porcji, a w przypadku możliwości wyboru, o rodzaju serwowanej potrawy. Wady: Gościowi często się przeszkadza, szczególnie, jeśli nakrycia stoją zbyt blisko siebie. Przedkładanie i podawanie potraw w czarkach, na półmiskach itd. ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /
6
Servicemethoden Metody serwowania
MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania - Serw. potraw z użyciem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego - serwis angielski W serwisie angielskim kelner przynosi potrawy na półmiskach. Półmiski te prezentuje gościom i następnie na stoliku nakłada potrawy na talerze. Często zdarza się, że potrawy nie zostały podzielone na części i należy je tranżerować lub filetować. Ten sposób serwowania zalecany jest przy małej liczbie gości. Zalety: * obsługa jest indywidualna, gość czuje się dowartościowany, mając kontakt z obsługą * gość ma możliwość wyboru potraw, może poprosić o nałożenie określonej porcji potrawy, którą przygotowuje się na stoliku. Wady: * metoda czasochłonna, wymaga większej liczby personelu i użycia większej ilości naczyń, dlatego jest droga, * personel musi być dobrze wykwalifikowany ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /
7
Servicemethoden Metody serwowania
MODNE WINA Servicemethoden Metody serwowania - Serw. potraw z użyciem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego - serwis angielski Prezentacja przy stole Rozmowa z gośćmi Prace specjalne Serwowanie i ustawianie od strony prawej ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: /
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.