Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLech Urbański Został zmieniony 9 lat temu
1
Opracowanie merytoryczne Michał Byliniak
2
Dobre praktyki przedsiębiorczości wiejskiej
3
Agroturystyka zaczyna nabierać znaczenia jako potencjalne źródło dochodu i miejsc pracy. Sprzyja temu wzrost popytu na odpoczynek na wsi.
4
Trendy w sposobie spędzania urlopu: Trend do „swobody i kontaktu z naturą” Trend do turystyki dla hobbystów Trend do jakości Trend do krótkich urlopów
5
Istota agroturystyki agroturystyki nie należy utożsamiać z turystyką wiejską; stanowi ona jedynie jej odrębną część, istnieje bezpośredni związek agroturystyki z funkcjonującym gospodarstwem rolnym, polegający na wykorzystaniu różnych jego zasobów w procesach zaspokajania potrzeb turystów, agroturystyka nie ogranicza się do zakwaterowania turystów, lecz oferuje im cały pakiet usług, w tym różnorodne formy aktywności rekreacyjnej i spędzania czasu wolnego.
6
Co czyni agroturystykę unikalną specyfika pobytu w rodzinnym gospodarstwie rolnym, umożliwiającego bezpośrednie kontakty z gospodarzami, zwierzętami domowymi, poznanie działalności produkcyjnej rolników, ich stylu życia i pracy, korzystanie ze świeżej, zdrowej, tradycyjnej żywności; charakter życia wiejskiego – różnorodne i równocześnie niepowtarzalne rodzaje wiejskich zajęć (np. spanie na sianie, domek na drzewie);
7
Co czyni agroturystykę unikalną bliska natury przestrzeń, umożliwiająca bezpośredni kontakt z naturalnym środowiskiem przyrodniczym, poznanie dziedzictwa kultury materialnej i duchowej, uprawianie różnorodnych form rekreacji z dala od tłumów, w ciszy i spokoju; gościnni mieszkańcy sprawiający, że turyści traktowani są nie jako anonimowi osobnicy, lecz jako ich goście, którzy jednocześnie, poprzez osobiste kontakty, odnoszą się z szacunkiem do systemu wartości gospodarzy.
8
Dla rozwoju agroturystyki należy przemyśleć: typ zakwaterowania; zajęcia rekreacyjne; bezpośrednia sprzedaż produktów rolnych, wyrobów ludowych i rzemiosła- główne znaczenie ma zaopatrywanie placówek gastronomicznych w świeże produkty żywnościowe z regionu; ochrona przyrody i krajobrazu; podejmowanie pracy i zatrudnianie innych; infrastruktura- należy rozwijać te cechy, dzięki którym turystyka wiejska może konkurować z innymi typami turystyki; promocja turystyki wiejskiej.
9
Punktem wyjścia przy projektowaniu produktów turystyki wiejskiej jest wcześniejsze poznanie motywów wyjazdów w celach wypoczynkowych potencjalnych klientów. Tworzenie produktu turystyki wiejskiej o wysokiej jakości
10
Turyści wybierając wieś jako miejsce swego wypoczynku wymieniają zazwyczaj następujące powody: - możliwość spokojnego odpoczynku w naturalnym, wiejskim środowisku (czynnik dominujący); - chęć spędzenia urlopu w ulubionym krajobrazie (lasy, park, woda); - walory zdrowotne terenów wiejskich; - koszty pobytu (zależą od profilu klienta); - możliwość bezpośredniego kontaktu z rodziną wiejską; - możliwość poznania obyczajów, tradycji ludowej (np. Janetta – kultura muzułmańska w Kruszynianach, Kiermusy – kultura żydowska); - chęć zmiany dotychczasowego sposobu wypoczynku; - niekiedy całkowita izolacja od cywilizacji, cisza.
11
I przykład Gospodarstwo ekoagroturystyczne http://ekoagroturystyka.weebly.com/ http://www.pachotowko.pl/
12
II przykład Gospodarstwo agroturystyczne
13
III przykład „Otulina -gościniec polski” http://www.otulina.com/
14
IV przykład Rodzinne gospodarstwo ekologiczne http://www.serykozie.pl/
15
V przykład Przetwórstwo owocowe http://becla.pl/
16
VI przykład Działalność rehabilitacyjna/ gabinet masażu http://www.reh-medica.eu/
17
KRUS czy ZUS Artykuł 5a ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 1998, Nr 7, poz. 25 z póź. zm.) – stanowi, że rolnik, który podlegając ubezpieczeniu w pełnym zakresie z mocy u.s.r. nieprzerwanie przez co najmniej 3 lata, rozpocznie prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej podlega nadal temu ubezpieczeniu w okresie prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli spełnia jednocześnie następujące warunki: złoży w KRUS oświadczenie o kontynuowaniu tego ubezpieczenia w terminie 14 dni od rozpoczęcia wykonywania pozarolniczej działalności gospodarczej [CIDG], jednocześnie nadal prowadzi działalność rolniczą lub stale pracuje w gospodarstwie rolnym, obejmującym obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego, lub w dziale specjalnym,
18
nie jest pracownikiem i nie pozostaje w stosunku służbowym, nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo do świadczeń z ubezpieczeń społecznych, kwota należnego podatku dochodowego za poprzedni rok podatkowy od przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej nie przekracza kwoty 3096 zł. Rolnik lub domownik prowadzący dodatkowo pozarolniczą działalność gospodarczą będzie zobowiązany do opłacania miesięcznej składki podstawowej na ubezpieczenie emerytalno-rentowe w podwójnym wymiarze.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.