Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PROJEKT REALIZUJĄCY ZAŁOŻENIA PROGRAMU

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PROJEKT REALIZUJĄCY ZAŁOŻENIA PROGRAMU"— Zapis prezentacji:

1 PROJEKT REALIZUJĄCY ZAŁOŻENIA PROGRAMU
W GIMNAZJUM NR 1 IM. NOBLISTÓW POLSKICH W GOŁDAPI

2 „Yogurt,Witaminky & Rock’n’Roll”

3 GŁÓWNE CELE PROJEKTU

4 CELE SZCZEGÓŁOWE Poszerzenie wiedzy dotyczącej zachowań konsumenckich
Poszerzenie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia i diety Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety Zapoznanie uczniów z zasadami prawidłowego żywienia Uświadomienie uczniom potrzeby aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie Edukacja młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia, odpowiedniej diety, zapobiegającej nadwadze i niedowadze Kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania zdrowia i kondycji fizycznej Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych Integracja oraz kształtowanie umiejętności pracy zespołowej Uświadomienie znaczenia zdrowych nawyków żywieniowych

5 1.“O co kaman?”, czyli wprowadzenie do programu “Trzymaj formę”.
Nr zadania Opis 1 Została stworzona tzw. Grupa projektowa pod nazwą „Witaminkersi” odpowiedzialna za koordynowanie poszczególnych zadań oraz ich monitorowanie. 2 W celu wprowadzenia tematycznego grupy projektowej odbyły się następujące zajęcia: 1.“O co kaman?”, czyli wprowadzenie do programu “Trzymaj formę”. 2. Zasady prawidłowego żywienia – “Czy wiesz co jesz?”, “Czy masz wpływ na to co jesz?”. 3.Potrzeby aktywności fizycznej i jej wpływ na zdrowie “Oceń swoją wydolność i sprawność fizyczną”/przeprowadzenie testu sprawności fizycznej/. 4. Podstawowe zasady dopasowania sposobu odżywiania do stylu życia (zbilansowana dieta) “Zbilansuj się – planujemy menu”. 5. Odpowiedzialność indywidualna za własne zdrowie i świadomy wybór - “Czy wiesz co kupujesz?”.

6 w ogóle nie są Aktywistami.
Nr zadania Opis 3 Przeprowadzenie diagnozującej ankiety wśród młodzieży (ilość spożywanych posiłków, aktywność fizyczna, wiedza konsumencka, itp.) Jak się okazuje spora grupa uczniów uprawia różnego rodzaju sporty, jednak 42 osoby (16% ankietowanych) w ogóle nie są Aktywistami. Z kolei 24 osoby jedzą owoce, bo każą im rodzice. 57 osób (ok. 22%) kupując produkty spożywcze nie czytają etykiet! W sumie 104 osoby jedzą mniej posiłków dziennie niż 4 i często nie są one zbilansowane.

7 „Ćwiczenia korekcyjne w wadzie rozwojowej – płaskostopie”.
Nr zadania Opis 4 Chętni uczniowie z klas II na lekcję biologii przynosili swoje odciski stóp w celu sprawdzenia w jakim stopniu jest prawidłowo wysklepiona stopa. Okazało się, że 90 % uczniów ma postępujące płaskostopie. Zdiagnozowanie tego problemu było przyczyną do przeprowadzenia zajęć korekcyjnych w-f. „Ćwiczenia korekcyjne w wadzie rozwojowej – płaskostopie”. „Ćwiczenia korekcyjne w wadzie rozwojowej – kolana koślawe”.

8 ….odbyły się zajęcia korekcyjne

9 język rosyjski „Co sądzisz o tzw. „fastfudach?” –
Nr zadania Opis 5 Nauczyciele pokusili się o napisanie autorskich konspektów lekcji, wg których przeprowadzili zajęcia: język rosyjski „Co sądzisz o tzw. „fastfudach?” – na zajęciach uczniowie zdobywali umiejętność wyrażania opinii na temat jedzenia w barach szybkiej obsługi w języku rosyjskim język angielski „Zdrowy tryb życia – praca z tekstem czytanym” – poznawanie wyrażeń w języku angielskim dotyczącego prawidłowego żywienia na podstawie piramidy zdrowia język niemiecki „Co jest dzisiaj na śniadanie?” – m.in. poznawanie nazw posiłków i produktów żywnościowych w języku niemieckim chemia: „Podstawowe składniki żywności”- uczeń kształcił umiejętność określania roli białek, tłuszczów i cukrów w organizmie człowieka oraz przyswajał zasady prawidłowego żywienia wychowanie fizyczne: „Nauczanie pracy RR w pływaniu kraulem na piersiach”, „Nauczanie leżenia na piersiach i na grzebiecie” uczy uczniów pływania biologia; na podstawie materiałów z programu „Trzymaj formę”, uczniowie pracowali nad prawidłowym układaniem jadłospisu dziennego wg zaleceń dietetycznych.

10 Zajęcia lekcyjne

11 Okazało się, że rzadko są przestrzegane zasady prawidłowego żywienia.
Nr zadania Opis 6 Wychowawcy klas przeprowadzili pogadanki z uczniami i rodzicami na temat „Jak się odżywiamy w rodzinie?”. Okazało się, że rzadko są przestrzegane zasady prawidłowego żywienia. W związku z tym zostały rozdane do omówienia na lekcjach wychowawczych, lekcjach biologii bądź zebraniach z rodzicami ulotki na temat: ulotka 1 – zalecenia żywieniowe oraz aktywność na co dzień; ulotka 2 – anoreksja, o frytkach z McDonald’s oraz jak zadbać o formę; ulotka 3 – bulimia, zalecenia dietetyczne, jak dbać o formę; ulotka 4 – etykieta źródłem wielu informacji o produkcie.

12 plakaty

13

14 7 Aby zwiększyć możliwość pozyskania informacji o zbilansowanej diecie, czytania etykiet, aktywności fizycznej sukcesywnie była aktualizowana gazetka w gablocie na korytarzu szkolnym. Do biblioteki szkolnej na stałe zostały przekazane foldery i inne materiały, natomiast na stronie internetowej nauczycielki biologii zostały dołączone materiały z programu Trzymaj Formę. 8 Przeprowadzenie i analiza pomiarów wagi i wzrostu wśród 253 uczniów klas I. Z analizy wynika, że niecałe 12% badanych jest otyła, a 4% ma nadwagę. Zaniepokoił nas fakt, że 7,5 % badanych ma niedowagę. Wśród dziewcząt jest ponad 8%, a chłopców prawie 7%. Wyniki zainspirowały nas do stworzenia nowego utworu pt.: „Schudnąć chciała…”. Pani Ewa Jurkiewicz stworzyła scenariusz lekcji wychowawczej (Anoreksja – z czym to się „je”) dotyczącej zaburzeń w odżywianiu się, a pani Marta Piechocka poruszyła temat anoreksji na lekcji języka niemieckiego.

15 Obchody Światowego Dnia Rzucania Palenia /22.XI/.
Nr zadania Opis 9 Nauczycielka geografii w celu propagowania aktywnej formy spędzania czasu przeprowadziła zajęcia wg autorskiego scenariusza - „Zwiedzamy najciekawsze miejsca naszego powiatu”. Postały ciekawe projekty ścieżek rowerowych. 10 Obchody Światowego Dnia Rzucania Palenia /22.XI/. Obok różnych prelekcji na godzinach wychowawczych został wyświetlony film pt.: „Papierosy to też narkotyk”, po czym został przeprowadzony quiz. Na lekcjach biologii odbyła się kampania antynikotynowa – uczniowie sami przygotowywali hasła, plakaty antyreklamy. 11 W celu zaktywizowania rodziców chętni uczniowie zgłosili się do przygotowywania prezentacji multimedialnych pod hasłem: „Zdrowe nawyki w mojej rodzinie”. Nieoczekiwanie powstała również reklama o zdrowym odżywianiu 

16 09.10.08 - Liga biegów przełajowych.
Nr zadania Opis 12 Nie sposób opisać wszystkich zajęć i zawodów sportowych propagujących aktywność fizyczną. Spośród wielu odbyły się m.in.: Liga biegów przełajowych. – Mistrzostwa powiatu w piłce nożnej dziewcząt i – chłopców. – mecz piłki siatkowej dziewcząt i chłopców. rywalizacje między szkołami w piłce nożnej na hali przy gimnazjum. r. odbyły się zawody ,,Ale jaja" , które łączyły zabawę z ruchem. Biletem wstępu było przyniesienie ze sobą przez każdego zawodnika ugotowanego jajka na twardo. Zgłosiło się sześć klas, po 3 uczennice i 3 uczniów z klasy. Zawody polegały na przejściu każdej klasy przez tor przeszkód. Liczony był czas i oczywiście punkty dodatkowe i karne za wykonane zadanie.

17 Zajęcia i zawody sportowe

18 Wychowawcy też ćwiczą :)

19 PODSUMOWANIE PROJEKTU – KONCERT POŁĄCZONY Z TAGAMI ZDROWIA
Nr zadania Opis 13 PODSUMOWANIE PROJEKTU – KONCERT POŁĄCZONY Z TAGAMI ZDROWIA Opracowanie utworów muzycznych oraz scenariusza na koncert. Wykorzystując powstałe utwory muzyczne za zgodą autorów został stworzony nowy zespół składający się z uczniów. Na koncercie obok części muzycznej odbyły się m.in.: konkursy sprawnościowe, konkursy wiedzy konsumenckiej, taniec – sprzątaniec propagujący aktywność fizyczną. Targi Zdrowia okazały się strzałem w 10! Zgłosiło się 29 zespołów 3-5 osobowych w sumie 134 osoby. Powstały przeróżne formy poetyckie na temat rożnych produktów żywnościowych. Dodatkowo plakaty, ludziki, potrawy i przepisy wzbudziły ogromne zainteresowanie odwiedzających targi. Polecamy film 

20 Próby do koncertu-Klub Garnizonowy

21 Próby do koncertu – Kotłownia w Domu Kultury

22 KONCERT

23 A w nim: reklama

24 Konkursy sprawnościowe

25

26 Taniec – sprzątaniec propagujący aktywność fizyczną

27 Konkurs wiedzy z owocowymi nagrodami

28 Targi Zdrowia Prezentowane były przeróżne formy poetyckie na temat produktów żywnościowych. Plakaty

29 ludziki Ulotki, ciekawostki Przepisy i degustacja potraw

30 - gazetki w gablocie tematycznej, ulotki
14 Promocja projektu - gazetki w gablocie tematycznej, ulotki - prezentacja form poetyckich na temat produktów żywnościowych - pokaz przygotowanych potraw - informacja o działaniach w Radiu 5 artykuły w prasie lokalnej: „ Z bliska” , „Kurier Gołdapski” na stronach internetowych: Gołdapski Portal internetowy nie-oficjalna strona gimnazjum i liceum: piotrek.orgfree.com/news.php piotrek.orgfree.com/news.php?rowstart=10 oficjalna strona gimnazjum: gim_goldap.byethost10.com/news.php

31

32

33 Liczba uczniów zaangażowanych Liczba godzin przeznaczona
w realizację projektu – 300 Liczba godzin przeznaczona na realizację projektu – ponad 90 Pomoce dydaktyczne: - scenariusz koncertu, utwory muzyczne - regulamin targów zdrowia - regulamin zawodów sportowych - ulotki i ankiety - konspekty zajęc

34 SAMORZĄD UCZNIOWSKI - przeprowadzenie ankiet diagnozujących - techniczna organizacja Targów Zdrowia RODZICE - udział w tworzeniu prezentacji multimedialnych - pomoc przy transporcie sprzętu muzycznego i nagłaśniającego - pomoc w przygotowaniu straganów z potrawami na Targi Zdrowia INSTYTUCJE LOKALNE - przekazanie materiałów edukacyjnych - Sanepid - możliwość przeprowadzania prób zespołu „The Witaminkers” w Klubie Garnizonowym i w Domu Kultury. - wypożyczenie sprzętu grającego i nagłaśniającego z Domu Kultury - współpraca z pracownikami Domu Kultury przy transporcie sprzętu i nagłaśnianiu koncertu - współpraca z kierownikiem kompleksu sportowo-rekreacyjnego /pomoc w organizacji koncertu i Targów Zdrowia/.


Pobierz ppt "PROJEKT REALIZUJĄCY ZAŁOŻENIA PROGRAMU"

Podobne prezentacje


Reklamy Google