Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
mgr inż. Grażyna Nachtman
EFEKTY EKONOMICZNE WYTWARZANIA PRODUKTÓW ROLNICZYCH PRZY ZASTOSOWANIU EKOLOGICZNYCH METOD PRODUKCJI mgr inż. Grażyna Nachtman
2
W 2006 roku badania produktów ekologicznych dotyczyły:
PRZEDMIOT BADAŃ W 2006 roku badania produktów ekologicznych dotyczyły: Produktów roślinnych ( pszenica ozima, żyto, pszenżyto, owies, gryka, ziemniaki jadalne, truskawki), Produktów zwierzęcych (krowy mleczne, tuczniki).
3
Cel prowadzenia badań Poznanie wyników produkcyjno-ekonomicznych,
Ocena wpływu dopłat na poziom dochodów, Poznanie różnic w wynikach produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi wybranych działalności.
4
Wyniki dla produkcji zbóż w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych w 2006 roku
5
Plony zbóż w produkcji ekologicznej i konwencjonalnej
6
Struktura kosztów bezpośrednich zbóż w produkcji ekologicznej i konwencjonalnej
7
Porównanie wyników zbóż w produkcji ekologicznej i konwencjonalnej
8
Wyniki dla działalności krowy mleczne w 2006 roku
9
Struktura wartości produkcji krów mlecznych
10
Struktura kosztów bezpośrednich
11
Zróżnicowanie kosztów pasz na 1 krowę mleczną
12
Struktura kosztów pasz dla działalności krowy mleczne w 2006 roku
13
Wyniki dla działalności tuczniki w 2006 roku
14
Wnioski: Zboża w produkcji ekologicznej w badanych gospodarstwach certyfikowanych osiągnęły średnio niższe plony i wyższe średnie ceny sprzedaży, Bezpośrednie koszty produkcji zbóż ekologicznych ukształtowały się w badanej grupie gospodarstw na niższym poziomie niż w gospodarstwach konwencjonalnych, produkujących zboża na podobnym obszarze i w tych samych regionach rolniczych (Mazowsze i Podlasie oraz Małopolska i Pogórze), Składnikami kosztów bezpośrednich w produkcji ekologicznej były nasiona oraz nawozy, Wartość produkcji w ekologicznym systemie dla żyta i gryki była wyższa od uzyskanej w systemie konwencjonalnym,
15
c.d. Wnioski: Dopłaty ekologiczne znacznie podwyższają poziom nadwyżki bezpośredniej dla działalności ekologicznych, czyniąc ją wyższą dla wszystkich porównywanych zbóż wytworzonych w sposób konwencjonalny – wspomagają zatem zgodnie z założeniem dochody rolników w sytuacji chronienia środowiska naturalnego, Dla działalności krowy mleczne w produkcji ekologicznej uzyskano również wyższą nadwyżkę bezpośrednią przy porównywalnej cenie mleka i wydajności mlecznej krów. Decydującym czynnikiem były niskie koszty bezpośrednie (pasze własne), W produkcji ekologicznej tuczników, jako jedynej spośród badanych działalności, uzyskano niższą nadwyżkę bezpośrednią niż w produkcji konwencjonalnej.
16
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.