Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
-GASTRONOMICZNEJ NA DOLNYM ŚLĄSKU
DIAGNOZA ZAPOTRZEBOWANIA NA KWALIFIKACJE PRACOWNIKÓW W BRANŻY HOTELARSKO -GASTRONOMICZNEJ NA DOLNYM ŚLĄSKU Wrocław
2
Priorytet IX - Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach,
"DIAGNOZA POTRZEB EDUKACYJNYCH W OBSZARZE SZKOLNICTWA ZAWODOWEGO W ZAKRESIE HOTELARSTWA I GASTRONOMII NA DOLNYM ŚLĄSKU” Projekt zrealizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego oraz krajowego wkładu publicznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet IX - Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego KWIECIEŃ 2009 – MAJ 2010 CEL PROJEKTU: zdiagnozowanie potrzeb edukacyjnych w oparciu o potrzeby regionalnego rynku pracy w branży: hotelarstwo i gastronomia. Wrocław
3
367 firm branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku
GRUPA BADAWCZA 367 firm branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku 100 % hoteli 5 * 74% hoteli 4 * 53% hoteli 3 * 53% hoteli 2 * 59% hoteli 1 * i pozostałych placówek hotelarskich 46% placówek restauracyjnych Wrocław
4
Status firm z Dolnego Śląska, które wzięły udział w badaniach
Wrocław
5
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku
Wrocław
6
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku
Wrocław
7
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku
Wrocław
8
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku
Wrocław
9
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku
Wrocław
10
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży
hotelarsko-gastronomicznej Hotele ***** Hotele **** Wrocław
11
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży
hotelarsko-gastronomicznej Hotele *** Hotele ** Wrocław
12
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży
hotelarsko-gastronomicznej Hotele * Pozostałe Wrocław
13
Restauracje samodzielne
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Restauracje hotelowe Restauracje samodzielne Wrocław
14
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży
hotelarsko-gastronomicznej Wrocław
15
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży
hotelarsko-gastronomicznej Wrocław
16
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży
hotelarsko-gastronomicznej Wrocław
17
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży
hotelarsko-gastronomicznej Wrocław
18
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży
hotelarsko-gastronomicznej Wrocław
19
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży
hotelarsko-gastronomicznej Wrocław
20
Wykształcenie branżowe
Wrocław
21
Najważniejsze oczekiwania wobec uczniów szkół branżowych.
Jaką wiedzę, umiejętności i kompetencje powinni posiadać? Wrocław
22
Które z poniższych elementów pracodawcy uważają za najsłabsze
w zakresie kształcenia zawodowego uczniów? Wrocław
23
Które z poniżej wymienionych elementów, Państwa zdaniem, mogłyby poprawić proces kształcenia zawodowego w szkołach branżowych? Wrocław
24
Wrocław
25
Wrocław
26
Opis i charakterystyka ankietowanych
1. Regionalnej Szkoły Turystycznej z Polanicy Zdroju 2. Technikum Hotelarskiego Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu 3. Technikum Hotelarskiego - Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości 4. Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych ze Szczytnej 5. Zespółu Szkół Agrotechnicznych z Bożkowa 6. Zespółu Szkół Ponadgimnazjalnych z Kudowy Zdroju Wrocław
27
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu
Wrocław
28
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu
Wrocław
29
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu
Wrocław
30
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu
Wrocław
31
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu
Wrocław
32
WNI OSKI Wrocław
33
Misją kształcenia zawodowego jest przygotowanie profesjonalnych kadr na potrzeby rynku. Trzeba jednak dobrze je poznać, by móc dostosować do nich programy kształcenia zawodowego. Bez wymiany informacji, współpracy i wzajemnej pomocy pomiędzy turystycznym rynkiem pracy, a szkołami, nie jest możliwe ustalenie wzajemnych oczekiwań: szkół i pracodawców, ani też podnoszenie jakości funkcjonowania szkolnictwa zawodowego. „Wzrost jakości kształcenia zawodowego w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku” Wrocław
34
Julita Markiewicz - Patkowska
Dziękuję za uwagę Julita Markiewicz - Patkowska Wrocław
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.