Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

SZKODNIKI ŻYWNOŚCI.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "SZKODNIKI ŻYWNOŚCI."— Zapis prezentacji:

1 SZKODNIKI ŻYWNOŚCI

2 I. Najważniejsze szkodniki żywności:
1.Gryzonie 2.Owady 3. Roztocza 4.Nicienie

3 1. Gryzonie Myszy Szczury

4 2. Owady a) karaluchy kuchenne b) muchy c) muszki owocowe

5 d) spirzchel surinamski
e) trojszczyk f) mączniak młynarek g) osy h) mrówki

6 g) mklik mączny h) mól ziarniak i) skórnik słoniniec j) psotnik zakamarnik

7 3. Roztocza a) rozkruszek mączny

8 4. Nicienie a) węgorek pszeniczny

9 Deratyzacja - Zabiegi mające na celu zwalczanie gryzoni

10 II. Szkody wywołane przez gryzonie
Ubytki Zanieczyszczenia odchodami Uszkodzenia opakowań Niszczenie elementów budowlanych i instalacji elektrycznej Przenoszenie drobnoustrojów chorobotwórczych

11 III. Zwalczanie gryzoni
Kraty, uszczelnienia, siatki Częste usuwanie odpadków Środki chemiczne Pułapki mechaniczne Karminki deratyzacyjne Środki akustyczne

12 IV. Szkody wywołane przez owady
Zanieczyszczenia odchodami Ubytki żywności Przenoszenie chorób Przenoszenie substancji alergicznych Przenoszenie bakterii gnilnych Przenoszenie bakterii chorobotwórczych Psucie żywności

13 V. Zwalczanie owadów Trucizny chemiczne
Substancje wabiące w połączeniu z łukiem elektrycznym Urządzenia dźwiękowe Siatki w oknach Pułapki z przynętą Packi Fale ultradźwiękowe

14 Żywność zanieczyszczona przez szkodniki nie może być w żaden sposób wykorzystana do żywienia ludzi lub zwierząt lub w jakikolwiek inny sposób przetwarzana!

15 Opracowała mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś
Prezentacja z przedmiotu Technologia Gastronomiczna Opracowała mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś


Pobierz ppt "SZKODNIKI ŻYWNOŚCI."

Podobne prezentacje


Reklamy Google