Pobierz prezentację
1
SZKODNIKI ŻYWNOŚCI
2
I. Najważniejsze szkodniki żywności:
1.Gryzonie 2.Owady 3. Roztocza 4.Nicienie
3
1. Gryzonie Myszy Szczury
4
2. Owady a) karaluchy kuchenne b) muchy c) muszki owocowe
5
d) spirzchel surinamski
e) trojszczyk f) mączniak młynarek g) osy h) mrówki
6
g) mklik mączny h) mól ziarniak i) skórnik słoniniec j) psotnik zakamarnik
7
3. Roztocza a) rozkruszek mączny
8
4. Nicienie a) węgorek pszeniczny
9
Deratyzacja - Zabiegi mające na celu zwalczanie gryzoni
10
II. Szkody wywołane przez gryzonie
Ubytki Zanieczyszczenia odchodami Uszkodzenia opakowań Niszczenie elementów budowlanych i instalacji elektrycznej Przenoszenie drobnoustrojów chorobotwórczych
11
III. Zwalczanie gryzoni
Kraty, uszczelnienia, siatki Częste usuwanie odpadków Środki chemiczne Pułapki mechaniczne Karminki deratyzacyjne Środki akustyczne
12
IV. Szkody wywołane przez owady
Zanieczyszczenia odchodami Ubytki żywności Przenoszenie chorób Przenoszenie substancji alergicznych Przenoszenie bakterii gnilnych Przenoszenie bakterii chorobotwórczych Psucie żywności
13
V. Zwalczanie owadów Trucizny chemiczne
Substancje wabiące w połączeniu z łukiem elektrycznym Urządzenia dźwiękowe Siatki w oknach Pułapki z przynętą Packi Fale ultradźwiękowe
14
Żywność zanieczyszczona przez szkodniki nie może być w żaden sposób wykorzystana do żywienia ludzi lub zwierząt lub w jakikolwiek inny sposób przetwarzana!
15
Opracowała mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś
Prezentacja z przedmiotu Technologia Gastronomiczna Opracowała mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.