Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna
2
1.Pomiar wartości pH wody
Skala pH – ilościowa skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Skala ta jest oparta na aktywności jonów hydroniowych [H3O+] w roztworach wodnych.
3
Przykładowe wartości pH
1 M kwas solny 0 Kwas akumulatorowy < 1,0 Kwas żołądkowy 1,5 – 2 Sok cytrynowy 2,4 Coca-cola 2,5 Ocet 2,9 Sok pomarańczowy 3,5 Piwo 4,5 Kawa 5,0 Herbata 5,5 Kwaśny deszcz < 5,6 Mleko 6,5 Chemicznie czysta woda 7 Ślina człowieka 6,5 – 7,4 Krew 7,1 – 7,4 Woda morska 8,0 Mydło 9,0 – 10,0 Woda amoniakalna 11,5 Wodorotlenek wapnia 12,5 1 M roztwór NaOH 14
4
Wartość pH w Mieni. pH ---- 7 (Czysta Woda)
5
2.Fosforany Fosforany- (nazwa systematyczna: fosforany) - związki chemiczne, pochodne kwasu fosforowego. Nazwa obejmuje zarówno sole, jak i estry kwasu fosforowego. W ogólniejszym ujęciu nazwa "fosforany" może dotyczyć także pochodnych innych kwasów fosforowych, m.in. metafosforanów i pirofosforanów. Fosfor jest głównym powodem pogorszenia jakości wody. Nawet minimalna jego zawartość ( kilka dziesiętnych mg/l) może spowodować groźne zanieczyszczenie. Zgodnie z Polską normą ścieki odprowadzane do wód stojących nie powinny zawierać więcej niż 1mg/l fosforu, natomiast ścieki odprowadzone do wód płynących więcej niż 5mg/l.
6
Wynik PO4 --- 0,5mg/l
7
3.Azotany Azotany (V) - to sole lub estry kwasu azotowego HNO3 są to także krystaliczne substancje, rozpuszczalne w wodzie, oprócz nielicznych azotanów zasadowych, mają silne właściwości utleniające w szczególności po stopieniu. Natomiast w roztworach nie posiadają takich właściwości.
8
Wynik Azotany NO3 -- 0mg/l
9
4.Twardość wody Twardość wody - jest to cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia. Twardość wody ma bardzo silny wpływ na jej napięcie powierzchniowe. Czym większe napięcie powierzchniowe wody, tym trudniej zwilża ona wszelkie powierzchnie, na skutek czego trudno jest przy jej pomocy prać i zmywać naczynia. Dodatek detergentów powoduje zmniejszenie twardości wody - im woda jest twardsza, tym więcej trzeba ich dodawać, aby uzyskać skuteczny efekt mycia.
10
Wynik twarda mg CaCO3/dm3
11
5.Temperatura wody I Pomiar : 19 0 C II Pomiar : 19 0 C
12
Podsumowanie
13
Pracę wykonali: Katarzyna Tuszowska Karolina Książek
Przemysław Izdebski Sebastian Krzywiec
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.