Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych
PRODUKCJA PIERWOTNA Patricia Lallement DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych 1
2
PRAWODAWSTWO Rozporządzenie (WE) 852/2004 :
Definicja “produkty pierwotne” : produkty z produkcji pierwotnej, w tym produkty ziemi, pochodzące z hodowli, polowań i połowów” Dokument dodatkowy: uściślenia Ogólne zobowiązania właścicieli : artykuły 3, 4, 6, 7, 8 i 9. + Załącznik I : obszar zastosowania, rozporządzenia higieniczne, prowadzenie rejestrów, GBPH. N.B. : zwolnienie z HACCP ( artykuł 5)
3
Zasygnalizowane problemy
Wiedza producentów Przestrzeganie kanałów dystrybucyjnych Kontrole urzędowe Przestrzeganie 852/2004 Kontrola powiązanych zagrożeń zdrowotnych Przestrzeganie limitów ilościowych produktów pierwotnych
4
Kontrole na miejscu/surowe mleko
Producenci znani dzięki posiadaniu sprawdzonego statusu zdrowotnego (krajowy obowiązek dla surowego mleka spożywanego w kraju). Stosowane prawodawstwo : 852 i 853 GBPH w trakcie redagowania (hodowla przeżuwaczy) + GBPH producent hodowlany. Brak małych ilości
5
Kontrole na miejscu / miód
Deklaracja pszczelarzy, bardzo liczni mali producenci Kontrole /choroby uznane za zakaźne, ale nie koniecznie dla produkcji pierwotnej Zastosowanie 852 ; sprecyzowanie obszaru w dokumencie dodatkowym (odwirowanie) Małe ilości
6
Kontrole na miejscu /produkty rybołówstwa
Rejestrowanie statków dokonujących połowów nie zawsze ma miejsce Kontrola na nadbrzeżu wraz ze służbami Polityki morskiej (Affaires maritimes) GBPH dla statków dokonujących połowów Zastosowanie 852 trudności / lokalne Małe ilości : trudne kontrole
7
Kontrole na miejscu /mięczaki
Szczególny przypadek : mięczaki obowiązkowo przechodzą przez centrum oczyszczania lub wysyłania posiadające zatwierdzenie, więc producenci są znani i kontrolowani W ramach tego dokonuje się inspekcji Stopień opanowania zagrożenia mikrobiologicznego i fitotoksycznego GBPH - w trakcie redagowania Brak małych ilości
8
Kontrole na miejscu / dziczyzna
1,5 milionów myśliwych, trudności w uświadamianiu ryzyka, gdyż brak sprawdzania. Myśliwi będą znani gdy wstępne badania staną się obowiązkowe (projekt rozporządzenia) Centra skupu = produkcja pierwotna Ryzyko - włośnicy: problem Kontrolowanie małych ilości jest trudne
9
Kontrole na miejscu /jaja
Spis dokonany w okresie grypy ptaków Sprawdzanie podczas wizyt sanitarnych drobiu Opanowane zagrożenie salmonellą Trudne do kontrolowania kanały dystrybucyjne GBPH - w trakcie redagowania Małe ilości
10
Małe ilości produktów pierwotnych
Rozporządzenie (projekt): Miód : 30 uli jaja (kurze): <250 sztuk drobiu <20 tygodni – 80km Warunki(ostateczny konsument, zalecenia funkcjonowania, okres po zakończeniu nieśności, rejestr) Dziczyzna : 1 dzień polowań – 80 km Warunki(identyfikacja, oskórowanie, oskubanie, rozbiór, zakazane zamrażanie, badanie w kierunku obecności włośni) Produkty rybołówstwa : (przemieszczanie, woda, chłodzenie) Ryby łowione : 100kg/dzień – 50 km Ryby hodowane : 100kg/dzień – 50 km
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.