Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ciastko warszawskie Chcieliśmy, aby temat naszego projektu łączył się z programem nauczania j.niemieckiego oraz jednym z projektów realizowanych przez.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ciastko warszawskie Chcieliśmy, aby temat naszego projektu łączył się z programem nauczania j.niemieckiego oraz jednym z projektów realizowanych przez."— Zapis prezentacji:

1 Ciastko warszawskie Chcieliśmy, aby temat naszego projektu łączył się z programem nauczania j.niemieckiego oraz jednym z projektów realizowanych przez szkołę. „Ciastko warszawskie” współgra ze szkolnym projektem „Przewodnik po Warszawie” oraz tematem z działu „Jedzenie”.

2 Projekt realizowały trzy zespoły z klasy IVb: Kalina Kloc Julia Świerczyńska Julia Tondera Marta Kwaśniewska Michał Kaźmierczak Michał Twarowski Julia Kryszkowska Kuba Kazana Konrad Poruszek Opieka nad projektem: p. Monika Liesenfeld

3 Jak pracowaliśmy: 1.Przeprowadzenie ankiety wśród 12 nauczycieli, 12 uczniów oraz 12 członków rodzin. 2.Analiza wyników ankiet oraz wybór ciastka, które zostało uznane za najbardziej typowe dla Warszawy. 3.Wyszukanie przepisów w internecie i przetłumaczenie ich na j.niemiecki. 4.Nagranie kolejnych kroków pieczenia ciasta w j.niemieckim.

4 Zwróciliśmy się do nauczycieli, uczniów, rodziców oraz dziadków z pytaniem, jaki deser jest, według nich, typowy dla Warszawy. Na pytanie odpowiedziało łącznie 36 osób. W każdej z grup najwięcej głosów uzyskała WUZETKA. Odpowiedzi ogółem: Wuzetka:11 Zygmuntówka: 5 Sernik: 3 Torcik wedlowski: 2 Napoleonka: 2 Pańska skórka: 2 Ciasto drożdżowe: 2 Makowiec: 2 Bajaderka: 1 Pączki: 1 Krem z bakaliami 1

5

6

7

8 Rezept I Das Fruchtgelee bereiten. Eiweiß mit einer Prise Salz schlagen. Zucker zugeben. Dann das Eigelb fügen und wieder schlagen. Mehl, Backpulver und Kakao hinzufügen. Mischen. In Form gießen und 25 Minuten bei 200 Grad backen. Zwei Kuchen backen und kühlen. Gelatine in Milch einweichen. Wenn die Gelatine quillt, den Rest der Milch gießen. Mischen, bis aufgelöst. Die Creme schlagen, Zucker hinzufügen. Gelatine gießen und dann mischen. Marmelade am Kuchen verbreiten, dann die Creme verteilen. Fruchtgelee gießen, die Löffelbiskuits decken. Am Ende Schokoladenglasur gießen.

9 Rezept II Zubereitung: Kalina: Ich koche Margarine, Zucker, Kakao und Wasser. Ich gieβe und mische das. Ich gebe Eier zu. Ich mische und dann ich gebe Weizenmehl, Backpulver und Natron zu. Ich schlage. Ich backe. Julia T.: Ich mische Sahne, Zucker und Vanillezucker. Julia Ś.: Ich mische Zucker, Kakao und Margarine. Ich wärme das auf. Ich gebe Gelatine zu und ich mische. Ich gebe Sahne zu und ich mische. Julia T.: Ich schmiere Sahne. Julia Ś.: Ich gieβe.

10 Rezept III ZUTATEN: 1.Eier 2.Mehl 3.Zucker 4.Kakao 5.Gelatine 6.Schokolade 7.Sahne 1.Ich nehme mehl,eier, zucker, kakao, milch,. 2.Ich mixe alles. 3.Ich gebe alles In die form. 4.Ich backe. 5.Ich nehme sahne und gelatin, zucker. 6.Ich mische. 7.Ich schmiere den kuchen. 8.Ich schmelz schokolade mit butter. 9.Ich gieβe schokolade über den kuchen.

11


Pobierz ppt "Ciastko warszawskie Chcieliśmy, aby temat naszego projektu łączył się z programem nauczania j.niemieckiego oraz jednym z projektów realizowanych przez."

Podobne prezentacje


Reklamy Google