Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Planowanie jadłospisów
1
2
Zasady ogólne 1. Grupa docelowa 2. Koszt 3. Okresowość 4. Prawidłowy rozkład energii 5. Prawidłowa liczba posiłków 6. Różnorodność produktów 7. Strawność 8. Różne metody obróbki 9. Różnorodność konsystencji, barwy, smaku i zapachu
3
Grupa docelowa Ustalenie normy żywienia i wyżywienia 1. % udział poszczególnych grup do ogólnej liczby żywionych 2. średnia norma ważona na osobę
4
Koszt Kalkulacja kosztów
5
Okresowość Ustalenie jadłospisu dni - ułatwia urozmaicenie potraw - racjonalne zakupy - dobrą organizację pracy
6
Prawidłowy rozkład energii
Śniadanie Śniadanie II % 25% - 35% Obiad 30-35% Podwieczorek 5 - 10% Kolacja %
7
Śniadanie – koniecznie !!!
Prawidłowa liczba posiłków razy dziennie Obiad Drugie śniadanie Śniadanie – koniecznie !!! Przekąski Lekka kolacja
8
Różnorodność produktów
Dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych - źródło białka szczególnie zwierzęcego - warzywa do każdego posiłku - produkty nie powinny się powtarzać - zapewnienie równowagi kwasowo - zasadowej Zalecane produkty
9
Smażenie w głębokim tłuszczu
Różne metody obróbki Gotowanie (na parze) Pieczenie Duszenie Grillowanie Smażenie Smażenie w głębokim tłuszczu
10
Na ciepło – smażenie, duszenie, pieczenie
Umiejętnie przygotowane Użycie tłuszczy Na ciepło – smażenie, duszenie, pieczenie olej rzepakowy - masło oliwa z oliwek - olej słonecznikowy Rama culinesse olej kukurydziany - olej sojowy Na surowo (do sałatek) olej słonecznikowy olej kukurydziany, olej sojowy oliwa z oliwek Do pieczywa miękka margaryna np. Flora, Rama - masło
11
Różnorodność konsystencji, barwy, smaku i zapachu
Nawet najzdrowszy produkt czy posiłek bez smaku, zapachu i aromatu – nie będzie zjedzony z przyjemnością
12
Co to znaczy zdrowa dieta ?
1. Urozmaicenie produktów i potraw 2. Umiarkowane ilości 3. Uregulowane posiłki 4. Umiejętnie przygotowane 5. Uśmiech
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.