Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałGaweł Andrzejak Został zmieniony 9 lat temu
1
Przedszkole Samorządowe w Słupach „Książka Kucharska”
2
Kierunek działań pracy przedszkola to: Wdrożenie i upowszechnienie idei zdrowego stylu życia. Opracowanie i wdrożenie programu edukacji zdrowotnej, którego celem jest propagowanie zdrowego stylu życia, kształtowanie nawyków i przyzwyczajeń higieniczno - zdrowotnych, kształtowanie właściwej postawy ekologicznej, podejmowanie właściwych decyzji zdrowotnych. Promowanie pozytywnych zachowań prozdrowotnych.
3
Idea projektu „Książka Kucharska”: Zachęcanie do spożywania zdrowych pokarmów. Wspólne organizowanie czasu dzieci i rodziców. Zaangażowanie rodziców do współpracy z przedszkolem.
4
Realizacja projektu: 1.Przeprowadzenie zajęć o zdrowym odżywianiu:
5
Temat: Mali kucharze. Obszar aktywności: zdrowotna Cel ogólny: Rozróżnianie pokarmów zdrowych i niezdrowych. Zachęcanie do spożywania zdrowych pokarmów. Cele operacyjne: dziecko nazywa grupy pokarmów zalecane do spożycia; dziecko pracuje w grupach; dziecko doskonali koordynację wzrokowo – ruchowej; dziecko doskonali słuch fonemowy poprzez ćwiczenia z sylabizowaniem; Metody: Czynne: zadań stawianych do wykonania Słowne: opowiadanie, rozmowy Oglądowe: pokaz, Formy: praca z całą grupą, indywidualna Środki dydaktyczne: artykuły żywnościowe, fotografie artykułów żywnościowych,
6
Przebieg zajęć: 1. Powitanie Zabawa ruchowa „Uściśnij dłoń” Dzieci chodzą swobodnie po sali, nauczyciel podaje im kolejne instrukcje : - chłopcy uścisną dłonie chłopców, a dziewczynki uścisną dłonie dziewczynek - uściśnij jak najwięcej dłoni, - stańmy w kręgu, weźmy się za ręce i zróbmy fale, - stańmy w ciasnym kręgu zróbmy jednocześnie przysiad. 2. Co robić, by być zdrowym? Rozmowa wprowadzająca – nauczyciel mówi o tym, że aby być zdrowym, należy ćwiczyć, dbać o higienę, zdrowo się odżywiać. 3. Zdrowe czy niezdrowe. Podział produktów spożywczych na dwie kategorie: produkty zdrowe i produkty niezdrowe. Produktów w koszyku ze zdrową żywnością powinno być tyle, ile dzieci, proporcjonalnie do piramidy żywienia – najmniej słodyczy, a najwięcej z grupy zbożowych. Podczas tej zabawy wykorzystujemy fotografie tych produktów. 4. Co przygotowałem z owoców. Karta pracy – zadaniem dziecka jest sprawdzenie jakie danie zostało przygotowane z owoców. 5. Grupy żywnościowe. Każde dziecko zabiera jeden produkt z koszyka ze zdrową żywnością, a następnie szuka pozostałych dzieci ze swojej grupy żywnościowej. Następnie nauczyciel wypowiada nazwy artykułów żywnościowych sylabami. Dzieci które znajdą dany artykuł w swoim zbiorze, podnoszą go do góry.
7
Temat: Piramida żywności. Obszar aktywności: zdrowotna Cel ogólny: Omówienie zasad zdrowego odżywiania – piramida żywnościowa. Dbanie o zdrowie, orientowanie się w zasadach zdrowego odżywiania. Cele szczegółowe: dziecko nazywa grupy pokarmów zalecane do spożycia. dziecko kształtuje zdolności manualne podczas pracy plastycznej. dziecko rozbudza zainteresowanie zdrowym odżywianiem Metody: Czynne: zadań stawianych do wykonania Oglądowe: pokaz, Formy: praca z całą grupą, indywidualna Środki dydaktyczne: fotografie artykułów żywnościowych, duże klocki do wykonania piramidy, plansza dydaktyczna z piramidą żywnościową, talerzyki papierowe, plastelina.
8
1. Prawda czy fałsz. Zabawa ruchowa. Gdy nauczycielka mówi prawdę, dzieci podskakują jeden raz, gdy nieprawdę – kucają. Należy jeść owoce i warzywa, bo są bardzo zdrowe. Chipsy też są bardzo zdrowe. Od czasu do czasu można zjeść coś słodkiego. Woda jest dużo zdrowsza niż napoje gazowane. Nie wolno jeść ryb. Zamiast batonika lepiej jeść jabłko. Marchewki i rzodkiewki są bardzo trujące. Po jedzeniu należy myć zęby. Trzeba pić wodę. 2. Piramida zdrowia. Nauczyciel przedstawia plakat z piramidą zdrowego żywienia. Wykonanie elementów piramidy zdrowego żywienia przy pomocy ilustracji i klocków. Dzieci naklejają emblematy grup żywnościowych na klocki, a następnie układają piramidę według wskazówek nauczyciela. 3. Zdrowy posiłek. Indywidualna praca plastyczna – każde dziecko otrzymuje papierowy talerzyk i plastelinę. Zadaniem dziecka jest ulepienie z plasteliny swojego ulubionego zdrowego posiłku.
10
2. Przygotowanie wraz z dziećmi zdrowego deseru. „Galaretka dla Truskawek”
11
Dziecko robi zakupy w sklepie.
12
Dziecko przygotowuje owoce, myje je i kroi.
13
Dziecko przyrządza zdrowy deser.
14
Dziecko spożywa przygotowany przez siebie posiłek.
15
3. Zorganizowanie konkursu dla dzieci i rodziców. Regulamin: 1.Przygotuj wraz z rodzicami (dziadkami, rodzeństwem) swoje ulubione, zdrowe danie. 2. Zrób z tych przygotowań relacje (zdjęcia, rysunki). 3. Napisz nazwę i dokładny przepis dania. 4. Prace należy wykonać w formacie A4 (kartka w pionie). Praca powinna wyglądać jak kartka z książki kucharskiej. 5. Podpisane prace należy składać do ……….. u nauczycielek.
16
4. Stworzenie książki kucharskiej „Kreatywne przepisy”.
25
Efekty realizacji projektu: Stworzenie książki kucharskiej, która znajduje się w bibliotece przedszkolnej. Jest chętnie wypożyczana. Rodzice i dzieci dzielą się swoimi ulubionymi zdrowymi przepisami kulinarnymi. Rodzice współpracują z przedszkolem. Kształtowanie wśród dzieci i ich rodziców nawyków zdrowego odżywiania. Wykorzystywanie przepisów podanych przez rodziców przez kucharki w przedszkolu. Rozszerzenie czasu działania projektu na następne lata. Rozszerzenie zasięgu działania konkursu na inne placówki np.: przedszkola gminne, Niepubliczną Szkołę Podstawową w Słupach, społeczność lokalną. Autor projektu: Klaudia Godlewska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.