Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r."— Zapis prezentacji:

1 AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU
Opole, 5 listopada 2014 r.

2 Powstanie Sieci Europejskiej:
1995 – Skania (Szwecja) i Bornholm (Dania) zapoczątkowały ideę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, 1998 – zawiązała się Sieć – pierwsze regiony członkowskie, 2008 – 20 regionów członkowskich z 8 krajów z terenu Europy w tym 1 z Polski – Warmia, Mazury i Powiśle oraz 5 regionów kandydujących : Opolskie, Wielkopolskie, Pomorskie, Zachodniopomorskie, Mazowieckie Województwo Opolskie otrzymało członkostwo

3 2014: ESRDK tworzą 32 regiony europejskie, a 1 kandyduje. ESRDK tworzy członków biznesowych

4 Budowa Europejskiej Sieci:
Koordynatorzy Europejscy Regiony Członkowskie Członkowie biznesowi zrzeszeni w sieciach regionalnych Promocja i rozwój sieci, administrowanie wspólnym logo oraz wspólną stroną internetową Budowa organizacji regionalnej, nadawanie logo w regionie, administrowanie stroną regionu Używanie logo, udział w akcjach promocyjnych, aktywne zdobywanie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego

5 Głównym narzędziem marketingowym sieci jest strona: www
Głównym narzędziem marketingowym sieci jest strona: Każdy region prezentuje: regionalnych członków sieci przepisy regionalne działania realizowane w ramach promocji i rozwoju sieci

6 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego obejmuje takie dziedziny jak:

7 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Założenia sieci: Promocja i rozwój tradycyjnej/innowacyjnej żywności opartej na lokalnych surowcach, Rozwój współpracy w obrębie regionu oraz między regionami, Drogowskaz dla konsumentów i turystów Wspieranie lokalnego rynku

8 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Kryteria uczestnictwa: Producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, Producenci i przetwórcy produktów spożywczych, Restauratorzy i właściciele firm cateringowych, Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni

9 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Regionalna Więź – surowce pochodzące z naszego regionu Wyhodowane/wyprodukowane w regionie, Stanowią część dziedzictwa kulinarnego regionu, Sami wyprodukują/wyhodują w swoim gospodarstwie

10 aby pokazać uczestnictwo w Europejskiej Sieci Regionalnego
LOGO- zarejestrowane w Urzędzie ds. Harmonizacji w ramach Rynku Wewnętrznego (Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM) Emaliowany szyld z logo posiada tę samą szatę graficzną w całej Europie. Emaliowany szyld jest umieszczany przy wejściu do restauracji/sklepu/firmy aby pokazać uczestnictwo w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Logo może być używane tylko w odniesieniu do produktów, które spełniają kryteria Sieci!

11 Produkty z ESRDK : Szwecja, Skania Dania, Zachodnia Jutlandia
Łotwa, Łatgalia

12 Budżet 2014 Budżet Województwa Opolskiego
Budżet Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 57 500 95 940

13 Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”: 52 Producenci i przetwórcy produktów spożywczych - 37 Restauratorzy i właściciele firm cateringowych - 14 Hurtownicy i sprzedawcy detaliczni - 1

14 Seminarium w Zajeździe Karolinka 12 marca 2014r
Wręczenie certyfikatów dla członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie Nowi członkowie sieci: Pasieka nad Prosną (Radłów), Moszna Zamek sp. z o.o, Śląski Bifej (Otmice)

15 Doroczne forum- wymiana wiedzy i doświadczeń 12-14. 05
Doroczne forum- wymiana wiedzy i doświadczeń województwo Kujawsko-Pomorskie

16 Opolska Klasyka Kulinarna
20-26 maja 2014 r. -Opolskie Konfrontacje Teatralne w Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu

17 Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 27 lipca 2014r
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów lipca 2014r. Podczas Jarmarku Folklorystycznego w Muzeum Wsi Opolskiej Warsztaty kulinarne Jarmark produktów Nagrodzone produkty

18 II Wręczenie certyfikatów dla nowych członków sieci 27 lipca 2014r.:
Piekarnia Wodnicki, Kępa Nalewki Kresowe, Grodków Pasieka Wędrowna Szczepan Mały, Gierałcice Diecezjalny Dom Formacyjny, Nysa

19 Festiwal Opolskich Smaków Rynek w Opolu 29-31 sierpnia 2014r.
Promocja krupnioka śląskiego Jarmark produktów tradycyjnych

20 Wyjazd na finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów, 28 września w Poznaniu
zwiedzanie Targów „Smaki Regionów” oraz Gala wręczenia Pereł

21 Materiały Promocyjne i Informacyje
Folder o produktach tradycyjnych oraz o członkach sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie: nakład egz. Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie

22 PORADNIK nakład egz. Wersja elektroniczna zamieszczona na stronie:

23 Instytucje biorące udział w opracowywaniu poradnika:
Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego dr inż. Maciej Oziembłowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu I Urząd Skarbowy w Opolu, Urząd Kontroli Skarbowej w Opolu, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Opolu, Związek Śląskich Rolników w Opolu, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Opolu, OR Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Opolu,

24 Do kogo skierowany jest poradnik?
wszystkich rolników zainteresowanych zwiększeniem dochodów swojego gospodarstwa poprzez produkcję żywność naturalnej, tradycyjnej lub prowadzących sprzedaż bezpośrednio z gospodarstw, osób fizycznych, prawnych zajmujących się produkcją żywności w gospodarstwach rolnych, organizacji pozarządowych o statusie stowarzyszeń prowadzących działalność w zakresie produkcji żywności, gospodarstw agroturystycznych, małych rodzinnych zakładów, przedsiębiorstw produkcyjnych.

25 Gdzie można znaleźć poradnik? Zakładki: Opolskie Specjały Produkty Regionalne i Tradycyjne Opolszczyzny

26 Współpraca w sieci Kulinaria Sklep Cukierek- stacjonarna i internetowa sprzedaż produktów żywnościowych członków sieci z Polski i Danii:

27 Produkty z LOGO DK OPOLSKIE :

28 28

29 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Mariola Szachowicz Z-ca Dyrektora Departamentu
Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tel. 077/


Pobierz ppt "AKTUALNE KIERUNKI ROZWOJU SIECI DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE W 2014 ROKU Opole, 5 listopada 2014 r."

Podobne prezentacje


Reklamy Google