Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Rok szkolny 2011/2012
2
Cele: - Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.- Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka - Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną - Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych
3
Zdrowe odżywianie to podstawa
Młodzież chętnie uczestniczyła w przygotowaniach zdrowej żywności. Przygotowanie ekologicznej pizzy i zdrowych sałatek
4
Konkurs pt: „Wiem co jem”
Uczniowie mieli możliwość wykazania się wiedzą dotyczącą racjonalnego odżywiania. Głównym celem konkursu było: - Uświadomienie młodzieży, że spożywana żywność ma wpływ na ich zdrowie; - Zachęcenie do spożywania owoców i warzyw – głównego źródła witamin;
5
Aktywność fizyczna Turniej piłki plażowej.
Jest mocną stroną naszych gimnazjalistów. Chętnie biorą udział w turniejach i zawodach sportowych. Turniej piłki plażowej.
6
Turniej piłki siatkowej
Uczniowie naszej szkoły zajmują wysokie miejsca w zawodach sportowych. Turniej piłki siatkowej Młodzież aktywnie bierze udział w zajęciach pozalekcyjnych.
7
Wielu uczniów corocznie zdaje na kartę motorowerową.
Chcąc poprawić swoją aktywność fizyczną uprawiają biegi oraz chętnie jeżdżą na rowerze. Wielu uczniów corocznie zdaje na kartę motorowerową.
8
„Światowy Dzień bez papierosa”
r. odbył się uliczny przemarsz młodzieży (uczniowie z kl. I a, kl. I b, kl. II a i kl. II d) połączony z rozdawnictwem ulotek przechodniom oraz rozwieszaniem plakatów. Przemarsz został przeprowadzony przez pracownika Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Szczytnie oraz nauczycieli Gimnazjum.
9
Gazetki ścienne dla uczniów
Przez cały rok szkolny były aktualizowane profilaktyczne gazetki dotyczące racjonalnego odżywiania i wpływu aktywności fizycznej na funkcjonowanie młodego organizmu.
10
Godziny wychowawcze Wychowawcy i pedagog szkolny zachęcali uczniów do zdrowego stylu życia bez nałogów. Uczniowie na zajęciach układali rebusy , rymowanki, krzyżówki profilaktyczne lansujące modę na niepicie i niepalenie.
11
Współpraca z rodzicami
Rodzice zostali poinformowani o udziale szkoły w programie podczas spotkań z wychowawcami. Otrzymali ulotki, broszury profilaktyczne. Przygotowana była dla nich gazetka ścienna dotycząca wpływu używek na młody organizm.
12
Współpraca ze sklepikiem
W sklepiku szkolnym zwiększył się asortyment o zdrowe produkty żywnościowe. Młodzież ma możliwość zakupu np.: wody mineralnej, soków owocowych.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.