Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie
2
A oto czego unikamy
3
Nadwagi – umiarkowane nagromadzenie tkanki tłuszczowej przekraczające optymalne ilości zdrowotne.
4
Bulimii – zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się , po których występują zachowania wywołujące wymioty.
5
Otyłości – zaawansowane nagromadzenie tkanki tłuszczowej przekraczające optymalne ilości zdrowotne.
6
Anoreksji – zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą.
7
Lecz istnieją GOSPODARSTWA które pozwalają nam zdrowo żyć
A są to?
8
Gospodarstwa ekologiczne
A więc zacznijmy od początku
9
Rolnictwo ekologiczne, ekorolnictwo – alternatywny dla rolnictwa konwencjonalnego system gospodarowania, który poprzez stosowanie środków naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie pozwala produkować produkty rolnicze – żywność ekologiczną.
11
Żywność ekologiczna Ma ogromne walory zdrowotne i biologiczne
Dużo witamin oraz składników mineralnych Metody produkcji są przyjazne środowisku Zawiera dużo mniej metali ciężkich, azotanów i pozostałości pestycydów.
12
JABŁKO MODYFIKOWANE GENETYCZNIE JABŁKO EKOLOGICZNE
13
Zalety uprawy żywności ekologicznej
Utrzymywanie żyzności gleby przez nawozy organiczne Rezygnacja z antybiotyków Korzystanie z alternatywnych źródeł energii Rezygnacja z chemicznych środków ochrony roślin i nawozów mineralnych Dążenie do zamknięcia obiegu materii w gospodarstwie ( brak pestycydów, antybiotyków i hormonów w glebie i żywności )
14
Jakie są założenia rolnictwa ekologicznego?
15
Utrzymanie oraz podwyższanie trwałej żyzności gleby
Wytwarzanie żywności o wysokich walorach odżywczych, w dostatecznej ilości. Utrzymanie oraz podwyższanie trwałej żyzności gleby Stosowanie materiałów substancji nadających się do wielokrotnego wykorzystania lub użytecznego przetworzenia (recykling), w gospodarstwie lub poza nim. Zapewnienie zwierzętom gospodarskim warunków zgodnych z potrzebami bytowymi poszczególnych gatunków. Unikanie jakichkolwiek form skażenia i zanieczyszczenia środowiska (w następstwie działalności rolniczej) Zwrócenie uwagi na pozaprodukcyjne aspekty gospodarowania rolniczego: ekologiczne i społeczne
16
A oto MY!
18
Serdecznie dziękujemy za obejrzenie naszej prezentacji.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.