Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Kuchnia hiszpańska
2
Kuchnia hiszpańska kształtowana była na podstawie wpływów z wielu regionów. Wyróżnia się wpływy arabskie, angielskie, francuskie i meksykańskie. Nie stanowi jednolitego sposobu przygotowywania potraw, bowiem każdy region szczyci się swoim popisowym daniem. Na różnice duży wpływ ma bliskość Morza Śródziemnego, naturalne ukształtowania terenów, tradycja czy też historia związana z regionem.
3
Jest to kuchnia barwna, aromatyczna, stosująca mnóstwo warzyw i owoców oraz ryb, owoców morza. Bazuje na naturze i tym, co nam ofiaruje. Bogactwo swego smaku zawdzięcza zastosowaniu ziół, które podkręcają smak każdej potrawy. Klimat śródziemnomorski korzystnie wpływa na uprawę wielu warzyw i owoców, które poprzez obecność hiszpańskiego słońca zyskują niesamowity i niepowtarzalny smak
4
Hiszpania słynie z bogatej tradycji wyrobów charakterystycznych, suszonych szynek i przygotowywania różnego gatunku mięs. Ponadto wyśmienite hiszpańskie wino idealnie łączy się z różnego rodzaju, często niskokalorycznymi serami, z których wybrać możemy najbardziej odpowiadające nam smaki.
5
Tradycje hiszpańskiej kuchnii
Czas spożywania posiłków dla Hiszpanów jest bardzo ważny. Zwykle późne kolacje jadają razem, gdyż wcześniej jest na tyle ciepło, że większość osób wypoczywa w trakcie siesty. Moment wspólnego zasiadania do stołu, to nie tylko kwestia spożycia wspólnego posiłku, ale także rozmowy, radości i prawdziwego ucztowania.
6
Zwykle rano można zaobserwować wypełnione ogródki barowe osobami niespiesznie podążającymi do pracy. Hiszpanie często nie zjadają w domu śniadania, lecz siadają w pobliskich barach i w promieniach porannego słońca popijają pobudzającą kawę i zjadają niewielkie śniadanie. Po paru godzinach od śniadania, zwykle jada się lunch, a wieczorem obfitą kolację.
7
Charakterystyczne potrawy dla kuchni hiszpańskiej.
8
Paella
10
Paella to charakterystyczne dla hiszpanii danie, oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Paella wywodzi się z Walencji gdzie nazywana jest paella valenciana.
11
Gazpacho
12
Gazpacho to chłodnik sporządzany z pomidorów i papryki
Gazpacho to chłodnik sporządzany z pomidorów i papryki. Potrawa wywodzi się z Andaluzji.
13
Tortilla de patatas
14
Tortilla de patatas (Tortilla española) hiszpańska odmiana omletu, podsmażony na oleju placek z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek.
15
Tapas Niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp.
16
Patatas bravas
17
To zapiekane ziemniaki pokryte smacznym sosem
To zapiekane ziemniaki pokryte smacznym sosem. Sos „salsa brava“ jest pikantny, natomiast „alioli“ to połączenie oliwy z oliwek i czosnku.
18
Jamón serrano
19
Najlepiej jeśli jest to szynka iberyjska
Najlepiej jeśli jest to szynka iberyjska. To jeden z ulubionych hiszpańskich produktów wśród klientów barów. Szynce serwowanej w formie tapas zazwyczaj towarzyszą paluszki chlebowe (typowe w Hiszpanii małe porcje chrupiącego chleba).
20
Queso
21
W Hiszpanii jest dużo różnych rodzajów sera
W Hiszpanii jest dużo różnych rodzajów sera. Podczas podróży po Hiszpanii warto znaleźć czas, by spróbować serów wytwarzanych lokalnie. Najbardziej znane sery to ser Manchego (typowy dla regionu Castilla-La Mancha), ser Idiazábal (z Kraju Basków), ser Roncal (z Navarry), ser Mahón (z Balearów) oraz ser Majorero (z Wysp Kanaryjskich).
22
Olivas
23
Najpopularniejszy sposób ich spożywania to w zalewie
Najpopularniejszy sposób ich spożywania to w zalewie. Mogą też być dodatkowo nadziewane sardelkami lub papryką. Wszelkiego rodzaju zalewy i sosy są też stosowane w przypadku niektórych tapas.
24
Calmares
25
Na przykład panierowane w oliwie z oliwek i serwowane na gorąco
Na przykład panierowane w oliwie z oliwek i serwowane na gorąco. Są popularne w całej Hiszpanii, zwłaszcza w kształcie panierowanych krążków.
26
Croquetas
27
Chociaż najbardziej tradycyjne krokiety to te z szynką, jednakże coraz większą popularanością cieszą się też krokiety z nadzieniem grzybowymi, kalmarami, krewetkami, dorszem lub z różnymi serami o mocnym smaku, takimi jak ser pleśniowy Cabrales.
28
Połprodukty Chorizo Tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi.
30
Fuet Wyrabiana ręcznie kiełbasa wieprzowa w naturalnym flaczku z jelita cienkiego, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią oraz słodkim, lekko pieprzowym smakiem, jest pokryta szlachetną pleśnią i jest charakterystyczna dla Katalonii.
32
Napoje Obok wina, z którego słynie Hiszpania oraz piwa, często spożywanego w upalne dni, nierzadko na stole pojawia się dzban hiszpańskiej sangrii, która powstaje na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców i lodu.
33
Churros Paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady z sosem czekoladowym, zwykle posypuje się je cukrem pudrem.
35
Dziękuje za uwagę!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.