Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zakład Ogólnej Ekonomiki

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zakład Ogólnej Ekonomiki"— Zapis prezentacji:

1 Zakład Ogólnej Ekonomiki
„Koncepcja wykorzystania Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych FADN do ustalenia stopnia zrównoważenia gospodarstw rolnych” Wioletta Wilk Zakład Ogólnej Ekonomiki grudzień 2005, Warszawa

2 Co to jest rolnictwo społecznie zrównoważone?
to praktyki rolnicze zapewniające istnienie 3 równowag: społecznej - bezpieczeństwo, stan sprzyjający rozwojowi i wzrostowi gospodarczemu ekonomicznej - maksymalizacja korzyści jako efekt relacji czynników wytwórczych środowiskowej - wspólne dobra publiczne, użytkowanie sprzyjające procesowi samoodnowy

3 W skrócie o FADN - Farm Accountancy Data Network
system zbierania i wykorzystywania danych rachunkowych określa roczne dochody z prowadzonej działalności przedstawia analizę ekonomiczną gospodarstw ocenia sytuację w rolnictwie Podstawa prawna w Polsce: „Ustawa o zbieraniu i wykorzystywaniu danych rachunkowych gospodarstw rolnych z 29 listopada 2000 r.” z późniejszymi zmianami (Dz.U.Nr 3 z 2001 r. poz. 20)

4 Polski FADN w 2004 r. baza 12.000 gospodarstw rolnych
szczegółowe badania (wartość produkcji, nakłady, koszty m.in. nawozy mineralne, środki ochrony roślin) na grupie 200 gospodarstw rolnych o działalnościach: ziemniaki, jęczmień jary

5 Jak ustalić stopień zrównoważenia gospodarstw rolnych?
określenie mierników i wskaźników wyznaczenie odpowiednich przedziałów np. <x;y>, (0;x>, <x;∞) 2 grupy mierników i wskaźników: w zakresie produkcyjnym - środowiskowym w zakresie ekonomiczno w zakresie społecznym

6 Mierniki i wskaźniki z zakresu produkcyjno - środowiskowego
1. Wynikające z prawa rolnośrodowiskowego udział zbóż na GO – max. 66% gatunki w zmianowaniu – min. 3 udział powierzchni pokrytej roślinnością w okresie zimowym na GO – min. 33% obsada SD/1 ha GPP – max. 1,5 SD nawożenie N/1 ha GO – max.150 kg

7 Mierniki i wskaźniki z zakresu produkcyjno - środowiskowego
2. Wynikające z norm, normatywów, metod bilansowych obciążenie nawozami naturalnymi - max. 2 SD/1 ha UR nawożenie K/1 ha GO nawożenie P/1 ha GO środki ochrony roślin (substancja aktywna) w kg/ 1 ha GO zużycie produktów własnych na paszę/ 1 SD

8 Mierniki i wskaźniki z zakresu ekonomicznego
DR/ 1 członka rodziny DR/ 1 członka rodziny pracującego DR/ 1 członka rodziny pełnozatrudnionego DO/ 1 członka rodziny DO/ 1 członka rodziny pracującego DO/ 1 członka rodziny pełnozatrudnionego Dodatkowo: nakłady pracy/ PT nakłady pracy najemnej w nakładach pracy ogółem koszt pracy najemnej/ koszt pracy własnej DR/ 1 osobę pełnozatrudnioną w gospodarstwie DR/ 1 przepracowaną godzinę w gospodarstwie

9 Grupowania - min. 15 gospodarstw
1. Według podziału przestrzennego województwa - 16 grup makroregiony - 4 grupy sieć Natura grupy ONW - 4 grupy (nizinne I, II, górskie, ze specyficznymi utrudnieniami) strefy ograniczeń środowiskowych - 2 grupy 2. Według uczestnictwa w programach: rolnośrodowiskowym - 2 grupy gospodarstwo ekologiczne - 3 grupy (tak, nie, w okresie przestawiania) funduszy strukturalnych - 2 grupy

10 Grupowania - min. 15 gospodarstw
3. Według cech ekonomicznych: typ rolniczy - 8 grup wielkość ekonomiczna ESU - 6 grup (wielkość) i 3 grupy (żywotność) 4. Według poziomu dochodu rolniczego DR 5. Według spełnienia założeń zrównoważenia 6. Według rodzaju pracy: praca własna, praca najemna, praca własna i najemna - 3 grupy

11 Pierwsze propozycje określenia stopnia zrównoważenia
1. Metoda w oparciu o rangi Waga 1 dla każdego miernika i wskaźnika - ważność na tym samym poziomie Waga 2 np. dla mierników i wskaźników wynikających z przepisów prawa oraz wielkości dochodu Waga 1 dla pozostałych 2. Suma wag to 100% zrównoważenia - określenie procentowo stopnia zrównoważenia gospodarstwa rolnego 3. Określenie grup i zakresu wag: gospodarstwo zrównoważone < %> gospodarstwo “częściowo zrównoważone” < %> gospodarstwo “niezrównoważone” (0 - 32%>

12 Określenie stopnia zrównoważenia
przy założeniach: Określenie oddzielnie stopnia zrównoważenia w zakresie mierników i wskaźników produkcyjno-środowiskowych, ekonomicznych i społecznych, a następnie porównanie i sumowanie Gospodarstwo można uznać za zrównoważone tylko wtedy, gdy z każdej grupy wynika, że są spełnione warunki zrównoważenia.

13 Główne problemy obliczenie poziomu nawożenia w czystym składniku dla całej próby obliczenie ilości substancji aktywnej w środkach ochrony roślin dla całej próby sposób ustalenia rang i stopnia zrównoważenia gospodarstw sposób ustalenia kosztu pracy własnej sposób pomiaru społecznego zrównoważenia gospodarstw

14 Wstępna analiza baza wyjściowa za 2004 rok 12 222 gospodarstw rolnych
eliminacja jednostek odstających baza analizowana gospodarstw rolnych

15 Według spełnienia mierników i wskaźników zrównoważenia:
Ogólna charakterystyka gospodarstw spełniających 1 warunek zrównoważenia Wyszczególnienie Według spełnienia mierników i wskaźników zrównoważenia: zboża gatunki oziminy SD/GPP SD/UR Udział gospodarstw 43 93 20 59 92 Udział gosp. ekologicznych 2,2 1,5 1,4 1,7 Średnie ESU gospodarstw 16 14 15 Średnia pow. UR w gosp. 22 26 23 25 Średnia pow. GO w gosp. 19 Średnia pow. TUZ w gosp. 3 Średni poziom DR 43 187 36 459 33 035 37 116 33 740 Średni poziom DO 46 486 39 930 36 926 41 142 37 370 Udział pracy najemnej 12 5 9 7 Udział zbóż (max. 66%) 30 64 66 60 Liczba gatunków (min. 3) 6 Udział ozimin (min. 33%) 18 48 SD/1 ha GPP (max, 1,5) 0,4 1,6 SD/1 ha UR (max. 2) 1,0 1,2 0,7

16 Ogólna charakterystyka gospodarstw spełniających kilka warunków zrównoważenia
4 wymogi tj. udział zbóż, liczba gatunków w zmianowaniu, obsada/GPP, obsada/UR – 20 % gospodarstw 4 wymogi tj. udział roślin ozimych, liczba gatunków – 10 % gospodarstw 5 wymogów tj. udział zbóż, udział roślin ozimych, liczba gatunków w zmianowaniu, obsada/GPP, obsada/UR – 4 % gospodarstw

17 Ogólna charakterystyka gospodarstw spełniających 5 warunków zrównoważenia
Liczba gospodarstw 418 Udział gospodarstw w analizie 4 Udział gosp. ekologicznych 2,4 Średnie ESU gospodarstw 13 Średnie pow. UR w gosp. 27 Średnia pow. GO w gosp. 24 Średnia pow. TUZ w gosp. 3 Średni poziom DR 41 907 Średni poziom DO 46 981 Udział pracy najemnej 11 Udział zbóż (max. 66%) 28 Liczba gatunków (min. 3) 6 Udział ozimin (min. 33%) 47 SD/1 ha GPP (max, 1,5) 0,4 SD/1 ha UR (max. 2) 0,3 Typ rolniczy 1 53 6, 7, 8 33 Lokalizacja mazowieckie, lubelskie, pomorskie, kujawsko-pomorskie 50 makroregion III - Mazowsze i Podlasie 42 lubuskie, świętokrzyskie, małopolskie, śląskie 6 makroregion IV - Małopolska i Podkarpacie 9 Wykształcenie średnie nierolnicze

18 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Zakład Ogólnej Ekonomiki"

Podobne prezentacje


Reklamy Google