Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wartości odżywcze orzechów.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wartości odżywcze orzechów."— Zapis prezentacji:

1 Wartości odżywcze orzechów

2 Spis treści Orzechy włoskie Orzechy laskowe Orzechy ziemne (fistaszki)
Migdały Pistacje Nerkowce Pekany Orzechy brazylijskie Kokos Orzechy macadamia Orzeszki pini

3 Orzechy włoskie Orzech włoski pochodzi z Azji Mniejszej. Jest bardzo kaloryczny. Białko orzecha włoskiego sprzyja wzrostowi mięśni i daje siłę fizyczną. Posiada szczególnie dużo kwasu linolenowego, który jest bardzo ważny dla człowieka. Zawiera głównie tłuszcze wielonienasycone, które chronią serce. Działa lekko przeczyszczająco. Mogą go spożywać także cukrzycy.

4 Orzechy włoskie

5 Orzechy laskowe Orzechy laskowe są wybitnie odżywcze i dobrze strawne. Zalecane są szczególnie dla dzieci, ludzi chorych na anemię, wyczerpanych nerwowo, intensywnie pracujących umysłowo. Mogą je spożywać także chorzy na cukrzycę. Już 100g tych orzechów pokrywa czterodniowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E. Wartość odżywcza 100g orzechów: energia kcal, białko - 14,4 g, tłuszcz - 63 g, węglowodany - 14,9 g, witamina E - 38,71 mg

6 Orzechy laskowe

7 Orzechy ziemne Orzechy ziemne zawierają dużo białka, są bogate w witaminę E i witaminy z grupy b, fosfor i niacynę. Ich tłuszcz zawiera 2 ważne kwasy tłuszczowe: linolenowy i arachidowy, które maja zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Prażone fistaszki mogą jednak wywołać wzdęcia i obciążyć układ pokarmowy. Wartość odżywcza: energia: 560 kcal, białko: 25,7 g, tłuszcz: 46,1 g, węglowodany: 19,2 g, witamina E 9,1 mg. *Orzeszki ziemne nie są prawdziwymi orzechami. W rzeczywistości należą do grupy roślin strączkowych, podobnie jak fasola i groch. Jednak ich skład odżywczy jest porównywalny do orzechów i wydają się one być równie dobre dla zdrowia jak prawdziwe orzechy.

8 Orzechy ziemne

9 Migdały Migdały to najszlachetniejsze z orzechów. Tłuszcz migdałowy zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości potasu, witamin B1 i PP. Obecna w nich witamina E chroni przed miażdżycą i zawałem, serca, zaś magnez - naczynia włosowate przed zniszczeniem. Dba też o dobrą kondycję układu nerwowego. Wartość odżywcza w 100g: energia kcal, białko - 20 g, tłuszcze - 52 g, węglowodany - 20,5 g, witamina E - 24 mg

10 Migdały

11 Pistacje Pistacje to jasnozielone owoce drzewa pistacjowego. Są nie tylko smakowite, ale także bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i proteiny. Zawierają dużo białka i błonnika, a również magnez i potas który reguluje pracę serca, witaminę E i witaminy z grupy B. Wartość odżywcza: energia kcal, białko - 20,5 g, tłuszcze - 48,5 g, węglowodany - 25 g, witamina E - 5,2 mg

12 Pistacje

13 Nerkowce Ich miękki, delikatnie słodki i lekko migdałowy miąższ używany jest za najsubtelniejszy wśród orzechów. Są dobrym źródłem białka dla wegetarian. Zawierają kwas foliowy potrzebny kobietom w ciąży.

14 Nerkowce

15 Pekan Pekany są nazywane także orzechami amerykańskimi. Ich miąższ ma podobny kształt do orzecha włoskiego. Są jednak słodsze, bardziej delikatne w smaku i zawierają dużo tłuszczu. Zawierają witaminę B1, biorącą udział w przemianie węglowodanów.

16 Pekan

17 Orzechy brazylijskie Orzechy brazylijskie są łagodniejsze dla podniebienia niż inne produkty z tej samej grupy dzięki dużej zawartości tłuszczu i małej tanin. Specyficzny skład tłuszczów w orzechach sprawia, że spożywanie ich ma wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ odpornościowy. Z zawartością tłuszczów ściśle wiąże się obecność witaminy E - przeciwutleniacza zapobiegającego degradacji komórek

18 . Orzechy brazylijskie są osobliwością wśród produktów spożywczych, zawartość w nich selenu wykazującego własności przeciwutleniające, ściśle wiążące się z właściwościami antynowotworowymi.

19 Kokos Dojrzałe jądro orzecha kokosowego zawiera ok. 30% tłuszczu, do 5% białka i 8% cukru. Kokos jest bardzo smaczny i do tego wartościowy – zawiera witaminę B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Wartość energetyczna wynosi ok. 620 kcal.

20

21 Orzechy macadamia Orzechy macadamia pochodzą z krajów południowoafrykańskich lub z Australii.   Uważane są za najsmaczniejsze orzechy świata  Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna kcal / 3006 kJ białko - 8,0 g węglowodany - 13,8 g tłuszcze - 73,8g w tym nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 i omega ,3% potas mg wapń - 50 mg fosfor mg magnez mg

22

23 Orzeszki pini To nasiona sosny pinia, po obraniu z łusek, są jadalne i znane jako orzeszki piniowe. Orzeszki piniowe są jednym ze składników oryginalnego włoskiego sosu Pesto, a także służą do wyrobu sałatkowego oleju piniowego. Stanowią także główny składnik prawdziwego marcepanu.

24

25 Wiewiórka wie co jest zdrowe!!!!!!!
Opracowała: Izabela Farys klasa IIb


Pobierz ppt "Wartości odżywcze orzechów."

Podobne prezentacje


Reklamy Google