Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBenedykta Gostyński Został zmieniony 10 lat temu
1
WYKŁAD: Jak żyć zdrowo? PROWADZĄCY: Iwona Nędzi – Trener Wellness
ORGANIZATOR : LGD,, WSPÓLNY TRAKT” Skaryszew 5 grudzień 2013r
2
Dlaczego tak ważne jest, abyśmy rozumieli znaczenie odżywiania?
2
3
WSPÓŁCZESNE ODŻYWIANIE
Polskie statystyki 180 tys/rok umiera na choroby sercowo-naczyniowe (493 dziennie) 70 tys/rok umiera na nowotwory (192 dziennie) 2 mln choruje na cukrzycę 10 mln ma alergie (25%) 65% mieszkańców Polski ma nadwagę w tym 43% ma otyłość 75% polskich mężczyzn ma nadwagę lub otyłość 50% Polek ma nadwagę lub otyłość ilość Polaków z nadwagą i otyłością rośnie o ponad 2% rocznie
4
WSPÓŁCZESNE ODŻYWIANIE
Polskie statystyki Na choroby układu krążenia umiera 250 Polek dziennie (ponad 91 tys/rok) Dziesięć razy więcej kobiet dotkniętych jest chorobą wieńcową i udarem mózgu niż rakiem piersi! ¼ kobiet umierających na serce nie ukończyła 55. roku życia 1 mln osób rocznie hospitalizowanych jest z powodu chorób układu krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca), stanowi to 44% wszystkich hospitalizacji. Prawie wszyscy cierpimy z powodu przewlekłego zmęczenia!
5
Co się zmieniło od czasu kiedy pojawił się problem nadwagi i związanych z nią chorób?
5
6
Wielkie Wyzwanie na Odchudzanie
99% czasu istnienia na Ziemi jako gatunku, człowiek był myśliwym, zbieraczem i rolnikiem Przez miliony lat ewolucji człowiek wykształcił takie nawyki odżywiania, które pomagały mu przeżyć. Aby przeżyć, trzeba było zużywać dużo kalorii na znalezienie małokalorycznej żywności.. Wcześniej: dużo kalorii oznaczało przeżycie. Ludzie przywykli szukać kalorii i dlatego trudno nam dzisiaj walczyć z tym instynktownym zachowaniem. Dzisiaj: dużo kalorii zamieniło się w problem. 6
7
- - NORMA 1800-2500 kCal RZECZYWISTOŚĆ 2500-3000 kCal + + Wcześniej
Wartość odżywcza Каloryczność Bilans wodny odżywiania NORMA kCal RZECZYWISTOŚĆ kCal Wg. danych IŻiŻ Wcześniej Aktywność fizyczna Spożycie żywności + - 200 kg żywności na roku Aktywność fizyczna Spożycie żywności + - 300 kg żywności na rok Dzisiaj 7
8
W ciągu ostatnich 20 lat styl życia diametralnie się zmienił:
Jemy dużo więcej i dużo mniej się ruszamy. 8
9
Zwiększenie porcji 9
10
Producenci żywności proponują nam swoje produkty w nadmiarze.
Przy tej ogromnej ilości i różnej jakości żywności praktycznie niemożliwe jest dokonanie właściwego wyboru. Staliśmy się ofiarami polityki reklamowej producentów i własnej niewiedzy. 10
11
11
12
Efekt: nadwaga i choroby
12
13
Główne czynniki wpływające na nasze zdrowie
1. geny 3. Stresy 2. Środowisko i gospodarka 8% 6% 11% 4. ODŻYWIANIE 75%
14
Zastanówmy się wspólnie,
co dzisiaj wiemy o odżywianiu. 14
15
Mity о odżywianiu i odchudzaniu
Spożywanie tłuszczów – główna przyczyna tycia 1.5% jogurt sprzyja tyciu bardziej niż jogurt o 0% zawartości tłuszczu Wszystkie kalorie w jednakowym stopniu sprzyjają tyciu W czasie diety powinno się jeść krakersy, chrupkie pieczywo np. ryżowe i marchew. Im mniej i rzadziej jesz tym więcej możesz schudnąć. 15
16
A więc, co wiemy o odżywianiu?
Jak myślicie, na którym talerzu jest więcej kalorii i o ile? 16
17
Wartość energetyczna 17
18
Uwaga! Prawidłowa odpowiedź... 18
19
Wartość energetyczna 1100 kCal 400 kcal 19
20
Drugi przykład 20
21
Wartość energetyczna 21
22
Wartość energetyczna 600 kCal 300 kCal 22
23
Jeszcze jeden przykład:
Wybór jedzenia 23
24
Wybór jedzenia Produkt kCal tłuszcz białko węgl. zł
Kiełbaski z frytkami % % % 15,00 Indyk w warzywach % % % 18,00 24
25
I ostatni przykład 25
26
Zgadnijcie, które z tych ziemniaków są
Zawartość tłuszczu w produktach (g tłuszczu w 200 g produktu) Gotowane Zgadnijcie, które z tych ziemniaków są najbardziej tłuste Pure pieczone frytki krokiety placki chipsy 26
27
pure - 3 pieczone - 16 frytki - 30
gotowane – 0.2 pure pieczone frytki - 30 krokiety placki chipsy - 78 27
28
Wniosek: nigdy nie dokładnie wiemy co jemy
28
29
Kontrolne ważenie i pomiary obwodów pomagają profesjonalnie prowadzić odchudzanie i zmianę indeksu masy ciała. 29
30
Celem naszego programu – poprawić
Przeprowadzamy konsultację Bilans Formy, w ramach którego określimy podstawowe parametry Twojego organizmu wzrost, początkowa waga i obwody indeks masy ciała ( BMI) skład ciała ( % tłuszczu, mięśni szkieletowych) poziom wisceralnej ( brzusznej) tkanki tłuszczowej zapotrzebowanie na białko zapotrzebowanie kaloryczne w spoczynku (BMR metabolizm spoczynkowy) samopoczucie – kilka podstawowych parametrów Celem naszego programu – poprawić wszystkie parametry!! 30
31
Nasze przyrządy pomiarowe pomogą Ci śledzić własne postępy poparte faktami.
31
32
. Co to jest białko i na ile jest ważne dla naszego zdrowia i obniżenia wagi 32
33
Prawidłowe śniadanie. 33
34
dla zdrowia i kontroli wagi.
Co pijemy. Woda, jej znaczenie dla zdrowia i kontroli wagi. 34
35
Nieosiągalne marzenie czyli czemu nie działają diety.
35
36
Wysoki indeks glikemiczny
Wszystkie produkty, które składają się przede wszystkim z prostych węglowodanów, niezależnie od tego czy są słodkie czy nie, zamieniają się w cukier. Puste kalorie 4 st. łyżki cukru na 100 gr Wysoki indeks glikemiczny Rezultat: Choroby krajów rozwiniętych: Nadwaga, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe 36
37
Przemiana materii Optymalizacja przemiany materii
dla intensywnego obniżenia wagi 37
38
A więc co robić, żeby optymalizować przemianę materii?
Co spowalnia przemianę materii? Nadmiar prostych węglowodanów. Nadwaga: tkanka tłuszczowa ma zdecydowanie mniej intensywną przemianę materii niż mięsnie czy inne tkanki. Niedobór białka do regeneracji masy mięśniowej, która ma najszybszą przemianę materii. Niedobór witamin i minerałów, wchodzących w skład enzymów, przyspieszających rekacje Niedobór wody – wszystkie procesy przemiany materii zachodzą w środowisku wodnym Brak aktywności fizycznej A więc co robić, żeby optymalizować przemianę materii? 38
39
Złogi i samozatrucie organizmu. Jak pomóc organizmowi w oczyszczaniu?
39
40
Jak nie zgubić się w obfitości oferowanych nam produktów?
Jak czytać etykiety? Bezpieczeństwo produktów Jak powinny wyglądać zdrowe produkty? 40
41
Jak robić zakupy? 41
42
Jedzenie poza domem: jak odwiedzać restauracje
i nie tyć. 42
43
Aktywność fizyczna, energia i spadek wagi
Aktywność fizyczna jest konieczna do spadku wagi, ale także do obniżenia stresu. Pozwala lepiej myśleć, poprawia nastrój i podnosi poziom energii. Dzięki niej łatwiej kontrolowac wagę, poziom cukru we krwi, przyspiesza przemianę materii, podtrzymuje zdrowie naczyń krwionośnych, kosci, mięsni. 43
44
Prawidłowe odżywianie a zdrowe serce
44
45
Własny system obronny organizmu.
Wolne rodniki i antyoksydanty. 45
46
i dobre samopoczucie na całe życie
Kontrola wagi i dobre samopoczucie na całe życie 46
47
Dziękuję za uwagę 47
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.