Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Jedzmy odpowiedzialnie
Autorzy : Dominika Łuba Julia Parzych
2
O co chodzi w projekcie? Jedzmy odpowiedzialnie to projekt mający na celu promowanie działań i postaw w kierunku zrównoważonej konsumpcji w kontekście rozwoju globalnego. Projekt jest realizowany w placówkach edukacyjnych na różnych poziomach edukacji- przedszkola, szkoły podstawowe, gimnazja i szkoły średnie z zaangażowaniem całej społeczności szkolnej oraz miejscowej.
3
Rok pilotażowy… Rok szkolny 2015/16 to rok pilotażowy tego projektu w Europie, w którym bierze udział tylko piętnaście wybranych placówek szkolnych z całej Polski, w tym nasza. To my będziemy przez cały rok szkolny realizować plan i założenia projektu „Jedzmy odpowiedzialnie”.
4
Informacje Dlaczego “Jedzmy odpowiedzialnie”?
Czy dokonywane przez nas każdego dnia wybory wpływają na środowisko naturalne, ochronę praw człowieka oraz poprawę jakości życia w społeczeństwie? I co wspólnego powyższe pytania mają z żywnością? Liczba ludności na świecie wciąż wzrasta, szacuje się, że przed 2050 r. będziemy potrzebowali wyżywić blisko cztery razy więcej ludzi niż sto lat temu. Z tego punktu widzenia, żywność już nie jest tylko sprawą indywidualną. To, co jemy każdego dnia, jakich dokonujemy wyborów, ma bezpośredni i pośredni wpływ na klimat, zużycie naturalnych zasobów, takich jak woda, czy ziemia, jak również na zdolność wyżywienia ludności w naszym kraju i na całym świecie.
5
Uczniowie wprowadzają zmianę
Projekt „Jedzmy odpowiedzialnie” wspiera Eko-Szkoły z dziewięciu krajów Unii Europejskiej w podejmowaniu bardziej odpowiedzialnych decyzji dotyczących żywności. Ponieważ nasze wybory kształtują świat! Nasze cele: Edukacja dla zrównoważonego stylu życia Realizując działania dotyczące odpowiedzialnej konsumpcji żywności, nauczyciele przenoszą najistotniejsze kwestie globalne do klas, by w otwartej przestrzeni współtworzyć, nowe, odpowiedzialne rozwiązania na każdy dzień. Uczniowie wprowadzają zmianę Zaangażowani uczniowie poszukują powiązań pomiędzy globalnymi i lokalnymi zagadnieniami. Wprowadzając małe zmiany w najbliższym otoczeniu, wywieramy ogromny wpływ na skalę globalną.
6
Zaangażowanie rodziców
Jeśli mówimy o odpowiedzialnym jedzeniu w domach, kluczową rolę odgrywają tutaj rodzice. Zachęcamy do wprowadzania zmian we własnych domach/gospodarstwach dotyczących odpowiedzialnej konsumpcji. Włączenie społeczności lokalnej W działaniach podejmowanych przez szkoły ogromną rolę odgrywa wsparcie i zaangażowanie osób z zewnątrz, tj. ekspertów, kucharzy, rolników, ustawodawców, aktywistów. Im szersza grupa, tym większe nasze oddziaływanie.
7
Publikacja materiałów
Dzielenie się pomysłami Zadaniem Eko-Szkół z dziewięciu krajów uczestniczących w projekcie jest wypracowanie dobrych praktyk. W ramach projektu odbędzie się w Pradze międzynarodowe spotkanie, którego uczestnikami będą osobowości ze świata edukacji i żywienia. Publikacja materiałów W ramach projektu powstaną materiały związane z tematyką odpowiedzialnej konsumpcji żywności. Pomogą one w realizacji założeń projektowych dla wszystkich grup wiekowych. Wśród opracowanych materiałów znajdą się m.in.: Metodologia 7 kroków ku odpowiedzialnej Żywności, scenariusze lekcyjne, formularze audytów żywnościowych oraz inne publikacje.
8
Definicja zrównoważonej konsumpcji żywności
Co jem? Skąd pochodzi żywność, którą spożywam? W jaki sposób jest produkowana? Jak dużo żywności konsumuję? Jak dużo żywności marnuję? Jaki wpływ na planetę mają moje wybory konsumenckie w zakresie żywności? Odpowiedzialna konsumpcja żywności to świadome dokonywanie wyborów żywnościowych z uwzględnieniem aspektów zdrowotnych, środowiskowych, politycznych, społecznych, kulturowych i ekonomicznych. Nasze decyzje powinny uwzględniać podstawowe i realne potrzeby ogółu ludzkości, ale także ograniczać negatywny wpływ na Planetę i korzystnie wpływać na jakość życia tak indywidualnego konsumenta, jak i społeczeństwa jako całości.
9
Liczby 1800 nauczycieli odkryje zależności pomiędzy produkcją żywności a zmianami w społeczeństwie i środowisku naturalnym oraz w poziomie jakości życia. 550 europejskich Eko-Szkół będzie uczestniczyć w jednorocznym programie edukacyjnym dotyczącym odpowiedzialnej konsumpcji żywności. uczniów będzie poszukiwać możliwości podejmowania świadomych/odpowiedzialnych zmian w menu swoim i swoich bliskich.
10
Dlaczego bierzemy w tym udział?
Nasza szkoła bierze udział w projekcie, ponieważ chcemy pokazać wszystkim – uczniom, rodzicom, co znajduję się w produktach, które spożywają. Niedawno na zajęciach dowiedzieliśmy o szkodliwym oleju palmowym nazywanym także tłuszczem palmowym, który jest odpowiedzialny za nowotwory, a jest powszechnie stosowany przez producentów żywności. Szkoła poprzez projekt chce pokazać co znajduję się w naszym jedzeniu i co powinniśmy jeść aby zachować formę i zdrowie na długie lata.
11
Co to jest zdrowe odżywianie?
Jedzenie zdrowo i odpowiedzialnie, to m.in.: spożywanie pokarmów o stałych, niezmiennych godzinach i w odpowiednich dla nas ilościach; to również sport; musimy go uprawiać, by spalać energię, którą wytworzył nasz organizm z posiłków, które zjedliśmy w ciągu dnia (przykładem takich osób w szkole jest Dominika Łuba oraz Aleksandra Borawska, które reprezentują szkołę w biegach, grze w piłce nożną oraz tenisie stołowym),
12
To planowanie zakupów, by nie kupować za dużo, a potem nie wyrzucać,
To gospodarowanie zasobami, jakimi jest żywność, by wszyscy mieli jej pod dostatkiem, To korzystanie z sezonowych produktów, bo wtedy są najbardziej wartościowe, To wspieranie lokalnych producentów żywności, I wiele innych…..
13
Powinnismy spróbować:
Jeść mniej, ale lepiej, W miarę możliwości spożywać produkty lokalne, sezonowe, organiczne, Spożywać mniej mięsa, zastępując je produktami pochodzenia roślinnego, Wybierać żywność produkowaną z poszanowaniem ludzi i Planety, Zwracać uwagę na różnorodność wybieranej żywności, Unikać oleju palmowego w produktach; Nie marnować żywności.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.