Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zasady zdrowego żywienia

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zasady zdrowego żywienia"— Zapis prezentacji:

1 Zasady zdrowego żywienia

2 O co należy zadbać w codziennej diecie ucznia?

3 Talerz zdrowia

4 Regularność posiłków śniadanie drugie śniadanie obiad podwieczorek
kolacja 3h 3h 3h 3h

5 Porównanie wartości odżywczych
Cheesburger Kanapka Energia [kcal] 300 140 Białko [g] 16 8 Węglowodany [g] 30 22 Tłuszcz [g] 13 1-2 Błonnik [g] 2 5 Sól [g] 1,7 (34% GDA!) 0,5

6 Sprytne zamienniki hamburger, hot-dog 290 kcal kanapka 150 kcal
lody śmietankowe 135 kcal sorbet owocowy 75 kcal galaretka, owoce 65 kcal ciastka 385 kcal napoje gazowane 45 kcal Woda mineralna 0 kcal

7 Sprytne zamienniki jogurt naturalny 60 kcal śmietana 290 kcal majonez
musztarda 165 kcal białe pieczywo 150 kcal pieczywo razowe 96 kcal wieprzowina 174 kcal drób 109 kcal

8 Zamiast słodkich napoi - woda
Brak wody w organizmie = spadek koncentracji, wysychanie błon śluzowych i skóry, bóle głowy, kłopoty z trawieniem, dolegliwości sercowe. Ile powinniśmy pić? minimum 2l płynów w tym 1-1,5l wody mineralnej ___________________________________________________________________ Czym różnią się napoje izotoniczne od energetyków, słodzonych napoi gazowanych?

9 Woda ze smakiem – wypróbuj!

10 Zużycie energii w 30 min [kcal]
Aktywność fizyczna Sport Zużycie energii w 30 min [kcal] Aerobic 200 Jazda na rowerze 169 Wolne pływanie 120 Wolny bieg Chodzenie 180

11 Najlepsza broń: przeciwutleniacze
Witamina A - marchew, szpinak, sałata, fasolka, koper, śliwki Witamina C - kapusta i ogórki (kiszone), kalafior, brokuły, papryka, czarna porzeczka, jabłka, grejpfruty Witamina E - szpinak, szczaw, sałata, kapusta pekińska, śliwki, dorsz, mleko Pierwiastki - cynk, miedź, selen, kobalt, mangan

12 Pieczywo i produkty zbożowe
Podstawowe źródło węglowodanów złożonych w diecie i pokarm o dużej wartości odżywczej. Produkty zbożowe dostarczają wielu witamin – B1, PP, B6 oraz składników mineralnych – m.in. żelazo, magnez, miedź, cynk. Bardzo wskazane jest spożywanie pieczywa razowego, z pełnego ziarna - jest ono bogate w niemal wszystkie niezbędne składniki mineralne. Pieczywo białe jest pod tym względem znacznie uboższe.

13 Mleko i przetwory mleczne
Są podstawowym źródłem wapnia w diecie (szczególnie mleko, sery żółte i napoje mleczne). Stanowią źródło białka (np. chude gatunki sera białego i żółtego). Dostarczają również dużą ilość witaminy B2, są obfite w związki fosforu i potasu. Zawierają znaczne ilości magnezu, cynku, miedzi, manganu i kobaltu.

14 Mięso i przetwory mięsne
Są podstawowym źródłem białka zwierzęcego o wysokiej wartości odżywczej. Zaleca się spożywanie chudych gatunków mięs (wołowina, drób, cielęcina) i wędlin (szynka, polędwica). Zawierają znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi i cynku. W większych ilościach występuje w nich witamina B, zwłaszcza kwas pantotenowy oraz witaminy A, D i K.

15 Ryby i przetwory rybne Stanowią bardzo dobre źródło białka o najwyższej wartości odżywczej. Są źródłem kwasów omega-3. Ryby morskie są podstawowym źródłem jodu. Zawarte są w nich witaminy z grupy B, wit. A i D. W rybach drobnokościstych - znaczna zawartość wapnia.

16 przetwarzanie mrożenie obróbka itp.
Dlaczego warto jeść surowe warzywa i owoce gotowanie przetwarzanie mrożenie obróbka itp. warzywa owoce mięsa witamina C, E, bioflawonoidy witamina A, likopen

17 Co zrobić, gdy dziecko jest niejadkiem?
nie zezwalać na podjadanie pomiędzy posiłkami; słodycze powinny pojawiać się w diecie niejadka jedynie okazjonalnie, (np. tylko w soboty), po zjedzeniu całego głównego posiłku; nie podawać napojów słodzonych i soków kartonowych; dbać, aby dziecko było aktywne fizycznie i spędzało minimum godzinę dziennie na świeżym powietrzu.

18 Co zrobić, gdy dziecko jest niejadkiem?
urozmaicać posiłki i dbać o ich atrakcyjny wygląd (np. kolorowe kanapki z warzywami); posiłki jeść wspólnie przy stole, w spokojnej atmosferze; nie pozwalać na jedzenie posiłków przed telewizorem; wspólnie z dzieckiem przygotowywać posiłki, angażując je do pomocy.

19 Co zrobić, gdy dziecko jest niejadkiem?

20 Dziękujemy za uwagę! Organizator akcji:


Pobierz ppt "Zasady zdrowego żywienia"

Podobne prezentacje


Reklamy Google