Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c"— Zapis prezentacji:

1

2 Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Czy wiesz co kupujesz? Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c

3 Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U )

4 nazwa produktu spożywczego
składniki oznaczenie partii produkcyjnej sposób przygotowania lub stosowania warunki przechowywania klasa jakości handlowej - data minimalnej trwałości - termin przydatności do spożycia - zawartość netto - liczba sztuk - nazwa osoby prawnej lub fizycznej - miejsce lub źródło pochodzenia

5

6 Data minimalnej trwałości
…< 3 miesięcy „najlepiej spożyć przed: dzień, miesiąc, rok” od 3 do 18 miesięcy „najlepiej spożyć przed końcem: miesiąc, rok” …> 18 miesięcy „najlepiej spożyć przed końcem: rok”

7 ALERGENNY pszenica; żyto; jęczmień; owies zwyczajny; orkisz;
skorupiaki; jaja; ryby; orzeszki ziemne; orzeszki arachidowe; nasiona soi; mleko; migdały; orzech laskowy; orzech włoski; nerkowiec; orzech brazylijski; pistacja; orzech pistacjowy; orzech makadamia; seler; gorczyca; nasiona sezamu; dwutlenek siarki; siarczany (10mg/kg lub 10mg/l).

8 PRODUKTY, KTÓRYCH powierzchnia JEST MNIEJSZA NIŻ 10cm2

9 nazwa produktu spożywczego
składniki oznaczenie partii produkcyjnej sposób przygotowania lub stosowania warunki przechowywania klasa jakości handlowej - data minimalnej trwałości - termin przydatności do spożycia - zawartość netto - liczba sztuk - nazwa osoby prawnej lub fizycznej - miejsce lub źródło pochodzenia

10 Struktura weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego

11 PL 14 31 16 02 WE

12 Oznakowanie GDA wartość wskazanego dziennego spożycia;

13 G D A

14 Przykłady nieprawidłowego oznakowania wybranych produktów spożywczych…

15 Wyroby czekoladowe brak % zawartości składnika występującego w nazwie produktu; brak określenia: „masa kakaowa min. …..%”; brak % składu czekolady w gotowym produkcie; umieszczenie sformułowania: „naturalny, ekologiczny skład”;

16 Miód nieprecyzyjne oznaczenie producenta;
brak określenia warunków przechowywania; sugerowanie specjalnych właściwości produktu

17 Konserwy rybne brak danych identyfikujących producenta;
nieprawidłowe wyrażenie daty minimalnej trwałości; nieczytelny znak weterynaryjny; brak informacji w którym miejscu znajduje się data minimalnej

18 Co kryje się pod składem ulubionych produktów w sklepiku szkolnym?

19 Cherry coke KWAS CYTRYNOWY– może naruszać system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych; BENZOESAN SODU (sub. konserwująca) – ból żołądka, w połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, reakcje alergiczne, rozdrażnienie.

20 Lizak z nadzieniem musującym
SYROP GLUKOZOWY– może naruszyć system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych; E 129 (czerwień allura) – objawy astmatyczne, nadpobudliwość u dzieci.

21 Ziemniaczane chipsy o smaku pikantnym
E621– (glutaminian sodu) uczucie niepokoju, bóle żołądka, nerwowość, uszkodzenia siatkówki oka; E627 i E631 (inozynian disodowy) – zaburzenia przemiany tłuszczowej, nadwaga, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze.

22 Bibliografia: http://www.sciaga.pl/tekst/49227-50-znakowanie_zywnosci
ywnoci-co-warto-wiedzie tradycyjnej-i-ekologicznej-przemysl-spozywczy html %C5%BCywno%C5%9Bci-gospodarka-miesna html zywnosci-w-praktyce.html Ostatni wgląd na strony : rok.

23 Dziękujemy za uwagę


Pobierz ppt "Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c"

Podobne prezentacje


Reklamy Google