Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Temat: Zioła lecznicze i przyprawy.
2
Cele lekcji: Wyjaśnienie pojęć: zioła lecznicze, przyprawy
Zapoznanie uczniów z niektórymi ziołami, ich właściwościami leczniczymi oraz kulinarnymi Zachęcanie do zainteresowania się roślinami, które rosną w środowisku, jakim żyjemy
3
Zioła lecznicze To rośliny lecznicze, z których pozyskuje się surowce zielarskie, zawierające substancje czynne, stosowane w medycynie i ziołolecznictwie.
4
Zioła lecznicze Większość roślin leczniczych jest również roślinami trującymi. Ich stosowanie wymaga fachowej wiedzy. Różnice między dawką leczniczą, a toksyczną są niewielkie. Istnieją też różnego rodzaju przeciwwskazania co do stosowania ziół przy niektórych chorobach, stanach fizjologicznych organizmu, itp W związku z tym stosowanie ziół w celu leczniczym wymaga konsultacji z lekarzem.
5
Przyprawy Przyprawa – składnik potraw, zwykle stosowany w niewielkich ilościach dla poprawienia ich walorów smakowych, zapachowych i wizualnych.
6
Przyprawy W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Nierzadko jednak pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo, a dawniej wielu przypisywano też działanie magiczne (stanowiły istotny składnik napojów czarodziejskich i miłosnych).
7
Zioła Zioła znane są człowiekowi od tysięcy lat. Można przygotowywać z nich napary, odwary, nalewki, okłady, maski ziołowe i wiele innych. Warto pamiętać o tym również w dzisiejszych czasach. Herbatki ziołowe to obecnie najpopularniejsza i najbardziej wygodna forma w jakiej są dostępne. Wybierając je ze sklepowej półki, wybieramy produkt znany i lubiany od pokoleń. Wzmocnienie organizmu w jesienno zimowym okresie to jeden z najważniejszych elementów zachowania dobrego samopoczucia i zdrowia. Apteki pełne są suplementów diety i wzmacniaczy organizmu, ale czy na pewno jest to najlepszy sposób? Ludowa medycyna i doświadczenie naszych przodków pokazują inną drogę, o wiele bardziej korzystną ponieważ naturalną. Jak więc zdrowo i naturalnie wesprzeć organizm w walce z jesiennym przesileniem? Odpowiedź jest prosta – pijmy zioła!
8
Właściwości i zastosowanie wybranych ziół.
9
Mięta Zastosowanie: skutecznie pomaga przy niestrawnościach i wzdęciach stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, wspomagając trawienie jest stosowana w aromaterapii, wspomagając koncentrację i łagodząc objawy stresu łagodzi objawy przeziębień i infekcji gardła miętowe inhalacje oczyszczają zatoki oraz udrożniają nos, a olejek mentolowy uzyskiwany z mięty pieprzowej używany jest w wielu lekach i kosmetykach suszona świetnie pasuje jako dodatek do ryb, sałat i różnych farszów mięsnych, dodawana do wody tworzy orzeźwiający, pyszny napój
11
Melisa Zastosowanie: uspokaja system nerwowy, ułatwia zasypianie, łagodzi bóle głowy i migreny oraz korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie antybakteryjnym właściwościom może być używana jako pierwsza pomoc na ugryzienia owadów, czy delikatne skaleczenia koi nerwy po całym dniu obowiązków, pomaga się wyciszyć i przygotować organizm do snu, sprawiając że kolejny dzień rozpoczyna się spokojnie i bez zbędnego pośpiechu w kuchni suszona melisa doskonale sprawdza się jako przyprawa do wszelkiego rodzaju marynat i sosów, jest ceniona ze względu na swój orzeźwiający cytrynowy aromat polecana jest do mięs
13
Rumianek Zastosowanie:
doskonale sprawdza się przy naturalnym redukowaniu bólu głowy, zębów czy dolegliwości miesiączkowych u kobiet wspomaga gojenie się ran i stanów zapalnych skóry, łagodzi objawy infekcji gardła, działa napotnie i przeciwgorączkowo, a wypity około pół godziny przed podróżą znacząco łagodzi objawy choroby lokomocyjnej jego łagodzące właściwości rewelacyjnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci rumiankowe płukanki pomagają natomiast w zachowaniu zdrowego, pięknego połysku włosów jest również ceniony ze względu na walory smakowe
15
Pokrzywa Zastosowanie:
wykorzystywana jest do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci, a jej można ją dodać do jajecznicy lub pasty jajecznej albo do grzanek Pokrzywa działa żółcio i moczopędnie, przez co korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji oraz eliminację nadmiaru wody przywraca równowagę skóry głowy, napar stosowany jako tonik do cery tłustej i trądzikowej
17
Szałwia Zastosowanie:
poprawia samopoczucie, dlatego stosowana jest w stanach depresyjnych, przy zmęczeniu i wyczerpaniu zapach szałwii wspomaga układ nerwowy, ożywiając umysł, chroni przed spadkiem koncentracji ma również działanie bakteriobójcze, łagodzi zapalenia gardła, anginy doskonale zmniejsza pocenie się dodawana do kąpieli pomaga przy schorzeniach skórnych i wysypkach, działa odświeżająco
19
Lipa Zastosowanie: stosowana najczęściej przy przeziębieniach, anginach, nerwicach ma działanie regeneracyjne, ale i nasenne, napar z kwiatów doskonale wpływa na organizm po wysiłku umysłowym kąpiel z dodatkiem lipy działa uspakajająco, wzmacniająco i kojąco zarówno na ciało jak i umysł
21
Żeń - szeń Zastosowanie:
cieszy się ogromną popularnością jako roślina poprawiająca pamięć i koncentrację oraz refleks dodaje energii skracając czas reakcji i podnosi odporność na stres zalecana w stanach zmęczenia i wyczerpania psychicznego
23
Orzech włoski Zastosowanie:
ma działanie bakteriobójcze oraz ściągające polecany w problemach dermatologicznych np. trądziku i opryszczce systematyczne stosowanie okładów z liści orzecha włoskiego na oczy poprawia ich wygląd, warto je robić, szczególnie gdy często mamy podkrążone oczy i zaczerwienione powieki
25
Film iusz/czy-rosliny-moga-leczyc
26
Prezentację opracowała
Anita Jaworska na podstawie informacji zawartych w: dobroczynne-wlasciwosci-ziol-nowych- owocowych-smakach/ ,Ziola_dla_ucznia.html
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.