Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałFranciszek Bednarek Został zmieniony 8 lat temu
1
Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp. Gorzów Wlkp. dnia 15.12.2014
2
Zakłady żywnościowo-żywieniowe zobowiązane są do przestrzegania wymagań określonych w przepisach prawa
3
Każdy zakład żywnościowo-żywieniowy musi uzyskać rejestrację, zatwierdzenie właściwego PPIS
4
Przedsiębiorstwo sektora spożywczego zobowiązane jest powiadamiać o każdej istotnej zmianie w działalności właściwy organ (PPIS).
5
Przedsiębiorstwo sektora spożywczego musi wdrożyć systemy gwarantujące bezpieczeństwo wprowadzanej do obrotu żywności (posiłki dla pacjentów)
6
W przypadku świadczonych usług cateringowych w ramach kontroli wewnętrznej pracownik (szpitala, DPS-u itp.) powinien - sprawdzić środek transportu, którym zostały dostarczone posiłki (zatwierdzenie czy spełnia warunki higieniczno- sanitarne) - dokonać oceny opakowań transportowych (czyste, szczelne, nieskorodowane) - dokonać oceny przywiezionych posiłków (zgodność z deklarowanym jadłospisem, temperatura, ocena wizualna, wielkość porcji) - (uwagi należy odnotować w karcie przyjęcia posiłków - w przypadku niezgodności podjąć działania naprawcze) - dokonać inspekcji w firmie cateringowej
7
Uwagi do umów: wartość sprzedanej usługi (wsad do kotła) dzienna racja pokarmowa badania analityczne, teoretyczne posiłków
8
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.