Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Wykonała: Martyna Wasilewska
Środki chemiczne w żywności Wykonała: Martyna Wasilewska
2
Środki chemiczne w żywności
Chemiczne dodatki do żywności poprawiają: Wygląd Smak Kolor Konsystencje Zapach Trwałość Chemiczne dodatki do żywności oszukują: Smak Węch Wzrok
3
Substancje chemiczne mogą szkodzić:
Dzieciom Osobom starszym Alergikom Osobom o wrażliwym układzie pokarmowym
4
Barwniki syntetyczne:
5
E 102 - tartrazyna Szkodzi: Astmatykom Powoduje: Nadpobudliwość
Dodawana do: Oranżady Deserów w proszku Sztucznego miodu
6
E 110 – żółcień pomarańczowa
Szkodzi: Alergikom Wywołuje: Pokrzywki Duszności Znajduje się w: Marmoladach Gumach do żucia
7
E 124 – czerwień koszenilowa
Szkodzi: Osobom uczulonym na aspirynę Dodawana do: Ryb wędzonych Budyniów
8
Konserwanty:
9
E 210 – kwas benzoesowy Powoduje: Podrażnienia śluzy żołądka i jelit
Swędzącą wysypkę Dodawany do: Galaretek Soków owocowych Napojów bezalkoholowych Margaryny Piwa
10
E 249 – azotany potasu i E 250 – azotany sodu
Powodują: - Tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin Dodawane do: - Peklowania mięsa
11
Substancje zakwaszające:
12
E 508 – chlorek potasu, E 509 – chlorek wapnia i E 511 – chlorek magnezu
Działa: - Przeczyszczająco Dodawana do: Przypraw
13
E 525 – wodorotlenek potasu
Dodawana do: Konfitur Galaretek Powoduje: - Bóle jelitowo-żołądkowe
14
E 517 – siarczan amonu Powoduje: Biegunkę Dodawany do:
- Wielu artykułów, przede wszystkim w drożdżach
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.