Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wykonała: Martyna Wasilewska

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wykonała: Martyna Wasilewska"— Zapis prezentacji:

1 Wykonała: Martyna Wasilewska
Środki chemiczne w żywności Wykonała: Martyna Wasilewska

2 Środki chemiczne w żywności
Chemiczne dodatki do żywności poprawiają: Wygląd Smak Kolor Konsystencje Zapach Trwałość Chemiczne dodatki do żywności oszukują: Smak Węch Wzrok

3 Substancje chemiczne mogą szkodzić:
Dzieciom Osobom starszym Alergikom Osobom o wrażliwym układzie pokarmowym

4 Barwniki syntetyczne:

5 E 102 - tartrazyna Szkodzi: Astmatykom Powoduje: Nadpobudliwość
Dodawana do: Oranżady Deserów w proszku Sztucznego miodu

6 E 110 – żółcień pomarańczowa
Szkodzi: Alergikom Wywołuje: Pokrzywki Duszności Znajduje się w: Marmoladach Gumach do żucia

7 E 124 – czerwień koszenilowa
Szkodzi: Osobom uczulonym na aspirynę Dodawana do: Ryb wędzonych Budyniów

8 Konserwanty:

9 E 210 – kwas benzoesowy Powoduje: Podrażnienia śluzy żołądka i jelit
Swędzącą wysypkę Dodawany do: Galaretek Soków owocowych Napojów bezalkoholowych Margaryny Piwa

10 E 249 – azotany potasu i E 250 – azotany sodu
Powodują: - Tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin Dodawane do: - Peklowania mięsa

11 Substancje zakwaszające:

12 E 508 – chlorek potasu, E 509 – chlorek wapnia i E 511 – chlorek magnezu
Działa: - Przeczyszczająco Dodawana do: Przypraw

13 E 525 – wodorotlenek potasu
Dodawana do: Konfitur Galaretek Powoduje: - Bóle jelitowo-żołądkowe

14 E 517 – siarczan amonu Powoduje: Biegunkę Dodawany do:
- Wielu artykułów, przede wszystkim w drożdżach


Pobierz ppt "Wykonała: Martyna Wasilewska"

Podobne prezentacje


Reklamy Google