Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałDanuta Wawrzyniak Został zmieniony 8 lat temu
1
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR4 „GASTRONOMIK” 90-357 Łódź, ul. Sienkiewicza 88 tel. 042 636 12 33 e-mail: gastronomik@gastronomik.neostrada.pl
2
Kierunki kształcenia TECHNIKUM – 4-letnie -Technik organizacji usług gastronomicznych -Technik żywienia i gospodarstwa domowego -Kucharz ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA – 2-letnia -Kucharz małej gastronomii TECHNIKUM UZUPEŁNIAJĄCE – 3-letnie (na podbudowie szkoły zasadniczej) -Technik żywienia i gospodarstwa domowego SZKOŁA POLICEALNA – 2-letnie (na podbudowie szkoły średniej) - Technik organizacji usług gastronomicznych
3
W naszej szkole młodzież zdobywa umiejętności: łączenia teorii z praktyką organizowania i obsługiwania przyjęć okolicznościowych współpracowania w grupie na różnych stanowiskach w zakładach gastronomicznych: kucharz, kelner, barman sporządzania potraw, napojów i zestawiania ich w jadłospisy stosowania zasad racjonalnego żywienia radzenia sobie na rynku pracy posługiwania się zawodowymi językami obcymi: angielskim i francuskim
4
Zapewniamy naukę zawodu we wzorcowych pracowniach
6
Zapewniamy zajęcia praktyczne i praktykę zawodową w restauracji szkolnej, renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych: Andel’s, Qubus, Revelo, Stacja Nowa Gdynia
7
Wysoki poziom nauczania przedmiotów zawodowych gwarantujący uzyskanie pracy w zawodzie
8
Zdawalność egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe: kucharz małej gastronomii
9
technik organizacji usług gastronomicznych Zdawalność egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe:
10
Szkolenia rozwijające umiejętności zawodowe uczniów
12
Mamy wysoko wykwalifikowaną kadrę zawodową Posiadającą: - Uprawnienia egzaminatorów w zakresie egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe (w różnych zawodach gastronomicznych) - Certyfikaty międzynarodowe: Barman - Mixer - Specjalizację kierunkową: dietetyka, żywienie człowieka, ekonomię przemysłu spożywczego Będącą: -Autorami i recenzentami podręczników i zawodowych i pakietów edukacyjnych - Laureatami konkursów zawodowych
13
Uczestniczymy w konkursach, olimpiadach zawodowych okręgowych, krajowych i międzynarodowych: -Olimpiada Wiedzy o Żywieniu -Olimpiada Wiedzy o Wynalazczości -Ogólnopolska Olimpiada Młodych Barmanów -Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych -Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia polska wczoraj i dziś”
14
Olimpiada Barmańska I miejsce
15
„Villeray&Boch” Międzynarodowy Puchar Świata 2010 brązowy medal dla Arkadiusza Wila m owskiego ucznia klasy IV Technikum nr 4 członka narodowej reprezentacji Juniorów OSSKiC
16
Konkurs „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010” Grand Prix 2010 dla naszej szkoły
17
Współpracujemy z firmami i organizacjami gastronomicznymi Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników Ziemi Łódzkiej Stalgast Primulator Calebaut Lozamet Unilever
18
Współpracujemy z różnymi organizacjami na terenie Łodzi przeprowadzając szkolenia, prezentacje, wystawy.
19
Współpracujemy z Pałacem Herbsta
20
Współpracujemy z przedszkolami organizując zajęcia z zasad zdrowego żywienia
21
Współpracujemy z PCK – uczestniczymy w akcji „Młoda krew ratuje życie”, przygotowujemy paczki żywnościowe dla osób potrzebujących
22
Organizujemy konkursy i pokazy umiejętności zawodowych: Najładniejszy Stół Okolicznościowy Najlepszy Barman Szkoły Prezentacja Jednego Talerza Oceniane przez profesjonalistów – „łowców” młodych talentów i przyszłych pracowników
25
Oferujemy zajęcia dodatkowe: Koło Młodego Gastronoma Koło Barmańskie Koło Teatralne Koło Młodych Talentów Koło Turystyczne SKS: gry zespołowe, taniec i muzyka
27
Realizujemy międzynarodowe projekty dotyczące wymiany doświadczeń zawodowych Projekt e-twining dotyczący poznawania tradycji i zwyczajów kulturowych Współpracujemy ze szkołą gastronomiczną w Belgii
28
Nasze osiągnięcia Nasza młodzież to laureaci w olimpiadach i konkursach organizowanych dla szkół i dla profesjonalistów: – Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Wiedzy o Wynalazczości – indeks na wybraną uczelnię – I miejsce w kategorii „Smak” w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia polska wczoraj i dziś” – II miejsce w Ogólnopolskich Zmaganiach Carvingowych – IV miejsce w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodych Barmanów – IV i IX miejsce w X Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych
30
Po ukończeniu naszej szkoły absolwent może wybrać różne kierunki dalszego rozwoju: Praca w gastronomii na różnych stanowiskach w Polsce i na świecie Wyjazd na staż do Francji i tam kontynuowanie nauki zawodu (szkoła ma podpisaną umowę z Unią Młodych Federalistów) Kontynuowanie nauki na studiach Kontynuowanie nauki w Technikum Uzupełniającym (absolwenci ZSZ) Otworzenie własnej firmy gastronomicznej
31
Uczniowie odpowiedzieli:
32
Dlaczego wybrałeś tę szkołę? Daje zawód i wykształcenie Podobała mi się praca w gastronomii Rodzice/rodzeństwo też kończyło tę szkołę Duża szansa zatrudnienia
33
Co daje wam nauka w tej szkole? Przygotowanie do zawodu Przedstawia prawdziwe realia pracy w gastronomii Możliwość rozwoju
34
Dlaczego polecilibyście tę szkolę innym osobom? Wysoka zdawalność egzaminów zawodowych Wysoki poziom nauczania Duża szansa znalezienia pracy
35
Zapraszamy na: XXXVII Wystawę Stołów Okolicznościowych Dzień Otwarty Szkoły 25 marca 2011 Łódzkie Targi Edukacyjne (stoisko „Gastronomika”) Łódź, luty 2011
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.