Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWeronika Pietrzyk Został zmieniony 8 lat temu
1
ZSP NR 6 W ŁODZI Co warto wiedzieć o Spożywczaku?
2
JAK DO NAS TRAFIĆ? Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 6 im. Powstańców Wielkopolskich „S p o ż y w c z a k” 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska 137 tel. 655 – 10 – 40, fax 655 – 10 – 40 w. 34 www.spozywcza.lodz.pl (e-mail) sekretariat@spozywcza.lodz.plsekretariat@spozywcza.lodz.pl
3
JAK DO NAS TRAFIĆ? Bezpośredni dojazd do szkoły: tramwajem linii 3 autobusami linii 57, 65, 81, 87
4
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIKUM 4-letnie, kształcące w zawodach: - technik technologii żywności - technik żywienia i gospodarstwa domowego ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA, 3-letnia, kształcąca w zawodach: - cukiernik - piekarz - rzeźnik - wędliniarz Oferta dla absolwentów gimnazjum
5
KIERUNKI KSZTAŁCENIA SZKOŁA POLICEALNA - 2-letnia, kształcąca techników technologii żywności Oferta dla absolwentów liceów Oferta dla absolwentów ZSZ TECHNIKUM UZUPEŁNIAJĄCE NA PODBUDOWIE ZSZ, 3-letnie, kształcące techników technologii żywności
6
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Czego uczymy? PPrzedmioty ogólnokształcące, przygotowujące do Egzaminu Maturalnego TTechnologia żywności TTowaroznawstwo spożywcze MMikrobiologia żywności MMaszyny i urządzenia przemysłu spożywczego AAnaliza żywności DDziałalność przedsiębiorstwa spożywczego
7
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Możliwość zatrudnienia : zakłady przemysłu spożywczego, na stanowisku kierownika produkcji, technika, laboranta; zakłady prowadzące handel artykułami spożywczymi, przechowywanie i dystrybucję żywności
8
TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO Czego uczymy? PPrzedmioty ogólnokształcące, przygotowujące do Egzaminu Maturalnego PPodstawy żywienia i higieny TTechnologia gastronomiczna OObsługa konsumenta WWyposażenie zakładów gastronomicznych PPrzedsiębiorstwo gastronomiczne
9
TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO Możliwość zatrudnienia: zakłady usługowo-gastronomiczne prowadzenie działalności gastronomicznej placówki żywienia zbiorowego (restauracje, stołówki, kawiarnie, mała gastronomia)
10
Czego uczymy? pprodukcja wyrobów ciastkarskich pprodukcja pieczywa cukierniczego pprodukcja wyrobów cukierniczych pprodukcja tortów CUKIERNIK
11
CUKIERNIK Możliwość zatrudnienia: cukiernie ciastkarnie zakłady gastronomiczne inne zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze
12
PIEKARZ Czego uczymy? pprodukcja pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego
13
PIEKARZ Możliwość zatrudnienia: piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe zakłady gastronomiczne punkty zbytu pieczywa
14
Czego uczymy? przetwórstwo mięsa produkcja wędlin produkcja tłuszczów topionych produkcja wyrobów garmażeryjnych RZEŹNIK-WĘDLINIARZ
15
RZEŹNIK-WĘDLINIARZ Możliwość zatrudnienia: zakłady mięsne zakłady garmażeryjne
16
INNOWACYJNA DZIAŁALNOŚĆ SZKOŁY Projekt „Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza” Projekt Beat Sugar w ramach programu Comenius wyjazdy do zaprzyjaźnionych szkół z Hiszpanii, Estonii, Belgii i Szwecji wymiana doświadczeń, poznanie kultury innych krajów wzbogacenie warsztatu językowego Program „Life skills for employability” opracowanie projektów na rzecz Domu Samotnej Matki w Łodzi Wyjazdy absolwentów na staże do Francji Projekt "Komputerowe projektowanie wyrobów ciastkarskich" w ramach programu Phare utworzenie pracowni, w której projektowane są wyroby piekarsko - ciastkarskie przy zastosowaniu najnowszych technologii informacyjnych
17
INNOWACYJNA DZIAŁALNOŚĆ SZKOŁY Od 2009 roku w szkole realizowany jest projekt „Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza” finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu Kapitał Ludzki. Celem tego przedsięwzięcia jest podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia.
18
ZZajęcia pozalekcyjne dla uczniów z zakresu umiejętności cukierniczych wymagających wysokiego kunsztu ZZajęcia ze skuteczności osobistej i pomoc psychologa Efekty projektu „Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza”
19
INNOWACYJNA DZIAŁALNOŚĆ SZKOŁY Efekty projektu „Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza” - Szkolenia przez mistrzów cukierników
20
INNOWACYJNA DZIAŁALNOŚĆ SZKOŁY Efekty projektu „Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza” - Certyfikowanie umiejętności zawodowych
21
INNOWACYJNA DZIAŁALNOŚĆ SZKOŁY Profesjonalne wyposażenie pracowni cukierniczej: stanowiska do produkcji ciasteczek bankietowych i czekolady, stanowisko do wykonywania dekoracji z karmelu, stanowisko do wykonywania dekoracji z marcepanu, smażalnik do pączków. Efekty projektu „Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza”
22
INNOWACYJNA DZIAŁALNOŚĆ SZKOŁY W roku 2009 szkoła uzyskała Puchar i tytuł Lidera Zarządzania Procesem Kształcenia Zawodowego Dysponujemy doskonałą bazą dydaktyczną. Wszystkie nasze pracownie zaopatrzone są w liczne środki technodydaktyczne i sprzęt audiowizualny Posiadamy certyfikat „Szkoła promująca zdrowie” W szkole działa Szkolny Ośrodek Kariery
23
ZAPLECZE DYDAKTYCZNE
24
ORGANIZACJE UCZNIOWSKIE Samorząd Uczniowski Teatrzyk szkolny „Rogalik” Szkolne Koło Plastyczno-Teatralne Szkolne Koło PCK Szkolny Klub Europejski Szkolne Koło Przyjaciół Książki Szkolne Koło Towarzystwa Przyjaciół Łodzi i Opieki nad Zabytkami Szkolny Ośrodek Kariery Szkolne Koło Piekarzy i Cukierników Szkolne Koło Racjonalizacji Szkolne Koło Sportowe Szkolne Koło Szachowe i Tenisa Stołowego
25
KONKURSY Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik Olimpiada Wiedzy o Produkcji Żywności Olimpiada Wiedzy Technicznej Konkurs Wiedzy o Biznesie i Regionie Łódzkim Turniej Jakości Konkurs Konsumencki Konkurs matematyczny Konkurs ortograficzny
26
Współpraca ze środowiskiem lokalnym Szkoła od wielu lat ściśle współpracuje z wieloma instytucjami i organizacjami. Są to: ŁCDNiKP OKE Zakłady Przemysłu Spożywczego Cechy Cukierników, Piekarzy i Przedsiębiorców, Rzeźników i Wędliniarzy Supermarkety Gimnazja Poradnie psychologiczno – pedagogiczne Policja i Straż Miejska Urzędy Pracy Instytut Europejski i inne organizacje proeuropejskie
27
Działalność promocyjna szkoły Organizacja warsztatów dla gimnazjalistów, Udział w Targach Edukacyjnych, Udział w Mini – targach organizowanych przez gimnazja, Spotkania z rodzicami w gimnazjach, „Święto mazurka” połączone z „Dniem otwartym”.
28
15 KWIETNIA 2011 ROKU ŚWIĘTO MAZURKA organizowane w połączeniu z akcją DRZWI OTWARTYCH SZKOŁY ZAPRASZAMY!
29
WYBÓR SPOŻYWCZAKA TO GWARANCJA PEWNEJ I ATRAKCYJNEJ PRACY!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.