Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMonika Sobolewska Został zmieniony 8 lat temu
1
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY
2
ŚNIADANIE-365 kcal
3
Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina A -chleb Graham : witamina B1 i wapń -jaja : żelazo i witamina B2 oraz B1 -pomidory : witamina A, żelazo, witamina B1 -cebula : żelazo Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Kawa zbożowa z mlekiem 150g80 kcal Chleb Graham50g118 kcal Jaja na twardo100g140 kcal Sałatka z pomidorów z cebulą 120g27 kcal
4
DRUGIE ŚNIADANIE- 404 kcal
5
-marchew : witamina A i wapń -jabłko : żelazo, witamina B2 -masło : witamina D i wapń -polędwica : witamina B2 i żelazo Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Surowe marchewki150 g32 kcal Jabłka150 g81 kcal Bułka z masłem i polędwicą 150 g291 kcal
6
OBIAD-909 kcal
7
-Kasza jęczmienna : witamina B1 -N-Natka pietruszki : witamina A - śmietana : witamina A i D, oraz wapń -d-dorsz : wapń, witamina D i B2 -k-kiszona kapusta : witamina B2 i A Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Krupnik100 g164 kcal Dorsz smażony panierowany 255 g381 kcal Ziemniaki200 g160 kcal Surówka z kiszonej kapusty 205 g61 kcal Mus z jabłek z wafelkiem 130 g143 kcal
8
PODWIECZOREK-400 kcal
9
- Herbata z dzikiej róży : witamina C - szynka : witamina B2 i żelazo - Chrzan : witamina C - Chleb: witamina B1 (chleb z otrębami ) Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Herbata z dziką różą 250ml2kcal Kanapka z szynką i chrzanem 200g392kcal Rzodkiewka50g6kcal
10
KOLACJA-856 kcal
11
-jajka : żelazo, witamina B1 i B2 -kiełbasa: żelazo witamina B2 -masło : witamina D i wapń -kakao : witamina B2 Nazwa potrawyIlość w gramachKalorie Jajecznica na kiełbasie 300g450kcal Pieczywo z masłem55g158kcal kakao250ml100kcal Mizeria z ogórków210g80kcal banan100g68kcal
12
Talerz Zdrowego Żywienia jest rekomendowany przez Brytyjską Agencję Standarów Żywieniowych i jest promowany na całą Europę jako podstawa prawidłowego odżywiania.
13
Zasady żywienia : Spożywaj dużo produktów zbożowych- pieczywa, ryżu, ziemniaków, makaronu i innych produktów skrobiowych. Wybieraj produkty pełnoziarniste. Spożywaj codziennie mleko i produkty nabiałowe. Spożywaj codziennie niewielkie ilości mięsa, ryb, jaj i fasoli. Ogranicz spożycie produktów spożywczych o dużej zawartości tłuszczu i cukrów prostych.
14
Talerz Zdrowego Żywienia pokazuje w jakich porcjach należy spożywać produkty wybranej grupy spożywczej. Proporcje te nie muszą być przestrzegane przy każdym posiłku, jednak ważne, aby zostały zachowane w skali całego dnia lub tygodnia. Pamiętaj, aby ograniczyć spożycie tłuszczu, cukrów prostych oraz soli!
15
WARTOŚĆ DZIENNEGO SPOŻYCIA – 2934 kcal
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.