Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe."— Zapis prezentacji:

1

2 W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!!

3 Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe i zioła od niepamiętnych czasów służą ludziom zarówno jako dodatki smakowe do pożywienia, jak i składniki leków. Tysiące lat przed naszą erą rośliny przyprawowe i zioła lecznicze były uprawiane i stosowane przez Egipcjan, Greków, Chińczyków i Rzymian. Babilończycy w 700 roku p.n.e. prowadzili już handel przyprawami i ziołami takimi jak szafran, tymianek, kminek, sezam, kardamon czy czosnek i cebula. CHINY EGIPT BABILONIA RZYM

4 Obecnie uprawa roślin przyprawowych i ziół w ogrodach czy w skrzynkach balkonowych jest coraz bardziej popularna. Tak wygląda skrzynka balkonowa Dla miłośników aromatycznych potraw nie jest to jednak nic trudnego, a smakiem przypraw możemy się dzisiaj rozkoszować do woli.

5 10 ziół do codziennego stosowania w kuchni Roślinne przyprawy – zioła – są w kuchni jak skarb. Bardzo korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Ułatwiają trawienie, przyspieszają przemianę materii, przeciwdziałają opuchliznom usuwając nadmiar wody z organizmu, zapobiegają wzdęciom, niedoborom witamin. Smak potraw przyprawionych ziołami jest bogaty w minerały i aromatyczny, a co za tym idzie potrzebujemy znacznie mniej soli. 1.Tymianek 6. Rozmaryn 2. Majeranek 7. Estragon 3. Bazylia 8. Szałwia 4. Mięta 9. Lubczyk 5. Oregano 10. Pietruszka

6 Popularne w dawnej Polsce Dziś w naszych kuchniach używamy przypraw z niemal każdego zakątka świata. Niestety, polskie tradycyjne dodatki do potraw często idą tym samym w zapomnienie. A szkoda, bo wiele z nich i dziś zadziwiłoby naszych gości. Zobaczmy, z jakich ziół i przypraw słynęła staropolska kuchnia. Jałowiec - Leśny posmak nadaje potrawom aromatu. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs czy daniami z kapusty lub buraków. W dymie jałowcowym wędzi się wędliny i mięso. -Owoce jałowca mają właściwości odkażające i moczopędne. Łagodnie wzmaga wydzielanie żółci i ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe, przy tym pobudza perystaltykę jelit, leczy artretyzm i choroby dróg oddechowych Ułatwiają trawienie tłustych potraw. Kminek Obowiązkowy dodatek do świątecznego bigosu czy kapusty z grzybami, a także potraw z tłustych mięs: wieprzowiny, gęsiny lub kaczki. Nie tylko ze względu na walory smakowe. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali go jako środka ułatwiającego trawienie. Nasiona kminku mają właściwości przeciwskurczowe i wiatropędne. Pomagają w trawieniu, likwidują także wzdęcia.

7 Bogata, kremowa zupa pomidorowa z bazylią - Sekretem bogactwa tej zupy jest prawdziwe masło, a zwłaszcza świeże liście bazylii i słodka śmietanka. Bazylia Roślina uprawna: Znaczące uprawy znajdują się w Ameryce Południowej. W Azji uprawiano ją od czasów przedhistorycznych. Z Iranu i Indii dotarła do Europy południowej, skąd w XVI w. przywędrowała do Europy Środkowej (w tym Polski), gdzie początkowo była siana w oranżeriach i w donicach.

8 Mało kto jednak wie, że w XVI i XVII- wiecznej Polsce suszone liście tego zioła były tak powszechne jak... sól. Estragon jest dobrym dodatkiem do sałatek, zup, pieczeni i marynat. Dodawano go między innymi do ogórków - zarówno kiszonych, jak i w zalewie octowej. Nadawał on warzywom jędrności. Estragon łagodzi podrażnienia żołądka, więc warto i dziś używać go w kuchni. Estragon Tymianek Tymianek to zioło o stosunkowo szerokiej gamie zastosowań. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Zaleca się go w przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych. Również w wypadku wystąpienia niewielkich dysfunkcji układu pokarmowego warto spróbować terapii tymiankiem. Wywary z tego zioła pobudzają pracę jelit i żołądka, a także zapobiegają wzdęciom. Nadaje głębi smaku wszelakim zupom, gulaszom i zapiekankom oraz każdej potrawie zawierającej mięso. Dobrze się komponuje z innymi ziołami.

9 Majeranek to jedna z najpopularniejszych roślin przyprawowych uprawiana w przydomowych ogrodach. doskonała przyprawa do różnych potraw, szczególnie ciężkostrawnych. Dodaje się go do zup, potraw mięsnych (zwłaszcza pieczonych), potraw z bakłażanów, ziemniaków. Stosowany też do aromatyzowania octu i herbat, Mięta pieprzowa jest powszechnie stosowana w deserach, nadając charakterystyczny świeży smak owocom, lodom i sorbetom. Roślina ta świeża bądź suszona -używana jest jako dodatek do grillowanego mięsa, nadziewanych warzyw i ryżu. Jest wiatropędna, stymulująca, działa napotnie i przeciwskurczowo. Mięta pieprzowa ma najwyższe stężenie mentolu, a preparaty z mięty kłosowej podawane są często dzieciom. Mięta ma działanie wzmacniające, jest dobra na przeziębienia, grypę i gorączkę. Lubczyk należy do rodziny pietruszki, a jego nasiona, liście i korzenie są powszechnie stosowane w Europie do aromatyzowania potraw i napojów np. do zup, wywarów, octów smakowych, piklów, gulaszów i sałatek. Łodygi są krojone i wykorzystane jako przyprawa do sosów i gulaszów, a kandyzowanymi liśćmi i łodygami dekoruje się ciasta. Korzenie obiera się aby usunąć gorzką w smaku skórkę, a następnie wykorzystuje się jako warzywo, bądź marynatę.

10 Oregano jest ważnym ziołem w kuchni. Do przyprawiania smaku, używa się liści, które mogą mieć lepszy smak w suszonej postaci niż świeżej. Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. Oregano było używane jako środek antyseptyczny, a także jako lek na żołądek, jelita i dolegliwości układu oddechowego. Działa odtruwająco, wiatropędnie, łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry. Działa dobrze na wrzody żołądkowe i wątrobę. Szałwię lekarską stosuje się nie tylko do produkcji kosmetyków i jako przyprawę poprawiającą smak potraw. Leczniczą właściwością herbatki z szałwii jest pobudzanie organizmu do produkcji soków trawiennych, a płukanie ust szałwiowym naparem działa antyseptycznie, likwidując afty i pleśniawki. Rozmaryn -smak doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Rozmaryn podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.

11 Jak myślisz, co dodać do zupy żeby jej smak nabrał aromatu? Może bazylię bo sekretem bogactwa tej zupy jest prawdziwe masło, a zwłaszcza świeże liście bazylii i słodka śmietanka. - Chyba jestem chory, bo źle się czuję i boli mnie brzuch. Zrobię ci herbatę z miętą to może poczujesz się lepiej. Coś taki zdenerwowany? Zdenerwowałm się w szkole, bo miałem sprawdzian i źle popisałem. Masakra!!! Herbatka z melisy dobrze Ci zrobi i będzie lepiej.

12 Kuchnia Dolnego Śląska KUCHNIA DOLNEGO Ś L Ą SKA To oryginalne połączenie smaków z różnych stron Europy. Oprócz potraw staropolskich czy specjałów przywiezionych przez osadników z Kresów Wschodnich, znajdziemy w niej także dania litewskie, jugosłowiańskie, ormiańskie i łemkowskie. Wszystkie mają bogatą, często wielowiekową historię i przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturę.

13 Lekko zacznij dzień - dietetyczne śniadanie Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem 200 g świeżego filetu ze skórą z łososia sól, pieprz 3 (najlepiej od kur z wolnego wybiegu) jajka 2 garści rukoli 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 1 łyżka gruboziarnistej musztardy Sposób przygotowania Rybę oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do gotującej się wody na 8-10 minut lub gotujemy na parze. Jajka gotujemy na półtwardo, około 5 minut. Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone listki rukoli. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki i kładziemy na rukoli. Rozdzielamy kawałki łososia i również kładziemy na sałatce. Robimy dressing, mieszając oliwę, sok z cytryny, wodę i musztardę, aby powstała emulsja. Polewamy sałatkę i podajemy posypane ulubionymi ziołami. SMCZNEGO!! 0 Podziel sięPodziel się 1 Wyślij e-mailemWyślij e-mailem REKLAMA AdTaily Komentarze (1) Zaloguj się najnowsze popularne Zuzanna Koczyńska 2 miesiące temu 0 Ja bardzo często zjadam serek bieluch z kiełkami i szczyptą soli. uwielbiam. Odpowiedz reklama REKLAMA Bestsellery od 179 zł Toster Kenwood od 210 zł Wypiekacz do chleba Zelmer od 393 zł Zestawy garnków z indukcją Tefal Classy Chef Zobacz też: Czajnik do każdego domu Garnki elektryczne - zalety i wady Wideo Truskawki zapieczone pod kruszonkąuskawki zapieczone pod kruszonką

14 Składniki Pierś z kurczaka 1 sztuka Szpinak świeży 100 g Ser Mozzarella 4 plastry Pomidor 4 plastry Bazylia świeża Czosnek 2 ząbki Zioła prowansalskie Pieprz czarny Gałka muszkatołowa Ostra papryka Obiad: Sposób przygotowania: Pierś natrzeć ziołami, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na 20 minut, a następnie usmażyć na grillowej patelni (bez dodatku tłuszczu). Szpinak lekko poddusić wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżą bazylią, dodać gałkę muszkatołową i pieprz, całość dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć grillowaną pierś, szpinak, plastry sera oraz pomidory. Całość posypać ziołami. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach. Miska gorącej zupy z dynią, jarmużem, świeżymi ziołami Pierś z kurczaka ze szpinakiem, serem Mozzarella oraz pomidorami i bazylią

15 Kolacja: Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek składniki: 3 jajka 1 brokuł średniej wielkości 3 pomidory średniej wielkości sól pieprz z młynka do smaku majonez lub sos majonezowy sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, brokuł gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i kwasku cytrynowego(te dodatki zapobiegają rozsypce koszyczków brokułu) do miękkości. Po wystudzeniu składników, kroić brokuł na małe cząstki, jajka na ćwiartki, pomidory na ósemki. Układać na półmisku kolejno brokuł, jajko, pomidor. Ułożoną jedną warstwę przyprawić solą i pieprzem, polać majonezem. Układać dalej kolejne warstwy, do wyczerpania składników. Całość wstawić do chłodnego miejsca na 0,5 godziny. Można udekorować listkami pietruszki. Sałatka smakuje z chudą wędliną i ciemnym chlebem. Stanowi również ciekawy element dekoracyjny na przyjęciach.

16 Ziemniaki, cebula, czosnek, boczek i przyprawy ziołowe sprawiają, że zupa jest niezwykle aromatyczna. Kanapka z sałatą, dwoma rodzaje dobrej szynki, serem brie i pleśniowym, awokado, pomidorami, świeżym ogórkiem, dużą ilością świeżych ziół: bazylia i tymianek. Przyprawy i zioła przyprawowe mają szerokie zastosowanie, są obecne niemal we wszystkich kuchniach świata. Surowcami przyprawowymi mogą być różne części roślin. Ze względu na to kryterium wyróżnia się przyprawy otrzymane z: owoców, nasion, liści, kwiatów, korzeni, kory, pąków, kłączy i cebuli. Nadają one potrawom swoisty smak, zapach, aromat oraz barwę, pobudzają apetyt, polepszają trawienie i przyswajanie pokarmów przez organizm człowieka. Przyprawy i zioła przyprawowe zajmują szczególne miejsce w żywieniu człowieka. Od dawna cenione były za właściwości smakowo-aromatyczne oraz lecznicze.

17 Czas przygotowania: 45-60min. Rodzaj kuchni: współczesnego Wrocławia Składniki: (składniki na 10 porcji) 0,5 kg fileta z piersi z indyka 20 dkg szpinaku 50 g czosnku 50 g orzechów włoskich 30 dkg czerwonych buraków 30 dkg jabłek 2 jaja oliwa sól, pieprz, zioła: estragon, bazylia, natka pietruszki 5 g świeżego estragonu 10 dkg cebuli powidła śliwkowe 100 ml czerwonego wina Filet z indyka rozcinamy na płaty i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Szpinak podsmażamy na oliwie z czosnkiem, studzimy, dodajemy jaja, orzechy, przyprawiamy i mieszamy. Farszem smarujemy mięso, zawijamy w rolady. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez około 30 minut. Buraki gotujemy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy i podsmażamy, dodajemy buraki, jabłka i podlewamy winem, następnie dodajemy powidła śliwkowe. Przyprawiamy estragonem, solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do roladek z indyka. KUCHNIA WSPÓ Ł CZESNEGO WROC Ł AWIA Pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich.

18 Składniki: (składniki na 4 porcje) 1 l rosołu drobiowego 100 gr mąki orkiszowej 50 gr masła 100 ml śmietany do zupy 18% 200 gr fileta z piersi kurczaka 2 jaja 1 pęczek natki pietruszki 10 gr gałki muszkatołowej pieprz czarny mielony, sól do smaku Z masła i mąki orkiszowej robimy lekko ciemną zasmażkę. Łączymy ją z rosołem i gotujemy 10 minut. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Robimy klopsiki. Mięso z piersi kurczaka podsmażamy na maśle, drobno mielimy, dodajemy jajka, pietruszkę, sól, pieprz do smaku, mieszamy. Formujemy łyżeczką małe klopsiki i gotujemy ok. 10 minut w lekko wrzącej zupie. Przed podaniem zaciągamy zupę śmietaną. ZUPA ORKISZOWA Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI

19 Czarne gołąbki krużewnickie są wizytówką Lubomierza. -Uprażyć kaszę na patelni, następnie dodać tłuszczu i soli, zalać wodą w proporcji 1l na 1 kg kaszy, - Przygotować farsz: zmielić mięso, usmażyć cebulę, ugotować ziemniaki, a później je rozdrobnić, - Uformować jednolitą masę ze składników farszu, -Przygotować kapustę: sparzyć osolonym wrzątkiem główki kapusty, wyciąć twarde części liści z główek, - Zawinąć farsz w liście kapusty, uformować podłużne, regularne kształty, -Włożyć uformowane gołąbki do garnka, na dnie którego znajdują się liście kapusty. Zagotować gołąbki i przełożyć je do piekarnika. Smacznego!!!! Oto jeszcze trzy tradycyjne potrawy z tego regionu Czarne gołąbki, krużewnickie, kysielnica i śląskie niebo.

20 Żur łemkowski zwany kysylicią - Z mąki pszennej, owsianej i drożdży przygotować zakwas i odstawić w ciemne miejsce. Zagotować 2 litry wody z czosnkiem, kminkiem lub zielem angielskim oraz liściem bobkowym (laurowym). -Przekiśnięty zakwas przecedzić przez sitko i wlać do gotującej wody. Ciągle mieszając, ugotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, następnie doprawić do smaku solą i czarnym niemielonym pieprzem. - Na patelni zeszklić na oleju lub maśle drobno pokrojoną cebulkę i dodać ją do keselicy. - Ugotowane w całości ziemniaki wyłożyć na osobny talerz lub miseczkę. Polać je omastą z masła i zeszklonej cebulki lub posypać dużą ilością ziół. Śląskie niebo "Śląskie niebo" było popularną typowo regionalną potrawą na Dolnym Śląsku, przygotowywaną na święta - Kasler, boczek, susz owocowy i skórkę z cytryny zalać wodą, dusić na wolnym ogniu 30-60 minut. Ugotowane mięso i owoce wyjąć. Wywar ostudzić ; - Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem i sos doprawić solą. -Uduszone mięso pokroić w plastry, razem z owocami włożyć do sosu i ostrożnie podgrzać. - Podawać na półmisku obłożone pokrojonym w plastry knedlem drożdżowym.

21 Staropolski kredens w którym nie zabrakło ziół. Wisiały one w spiżarni, suszyły się, a ich zapach przyciągał zgłodniałych domowników do stołu. Każda gospodyni dodawała je do potraw uzyskując niezapomniany smak.

22 QUIZ CZY ZNASZ TE ROŚLINY PRZYPRAWOWE? LUBCZYK Jest bardzo aromatyczny, dlatego trzeba go używać w małych ilościach. Do mięsa na pulpety dodaj łyżeczką – będzie pachniało i nabierze łagodnego smaku. Dodaj też do zup i sosów warzywnych. TYMIANEK Zupa grochowa lub fasolowa będzie miała niepowtarzalny smak, jeżeli dosypiesz do niej łyżeczkę tymianku. doskonale wzbogaca smak tłustych mięs - pomaga–w ich trawieniu, oraz potraw z grzybami, twarożków, pizzy. Oliwa z jego dodatkiem pasuje do sałatek. MELISA Ma leciutko cytrynowy zapach. Doskonała do dekoracji deserów i lodowych i koktajli odświeżających. Smakosze dodają ją do marynowania śledzi i pieczenia mięs, a nawet do herbaty i likierów. BAZYLIA Posiekaną świeżo zerwaną bazylię dodaje się do sałatki z pomidorów z serem mozarella i oliwą z oliwek. Pasuje do sałatki szopskiej: pomidory, ogórki, papryka, ser feta i czosnek. Wzmacnia aromat gorących dań warzywnych. SZAŁWIA Przed pieczeniem baraniny natrzyj mięso posiekanymi liśćmi szałwii i połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Szałwia wzbogaca również smak ryb, potraw z tłustego drobiu i innych. ROZMARYN Do farszu mięsnego do pierogów dodaj kilka rozdrobionych gałązek rozmarynu. Jest aromatyczny i gorzkawy. Poprawia smak pasztetów z królika. MIĘTA Dodaj posiekaną do chłodnika ze świeżych ogórków. Doskonała do jagnięciny, sałatek, koktajli odświeżających i lodów. Herbatka z mięty świetnie gasi pragnienie. KOPER Do gotowanych filetów z łososia zrób sos koperkowy: śmietanę koper i łyżkę mąki wymieszaj i podgrzej na patelni aż zgęstnieje. Niezastąpiony do zup, sałatek i twarożku.

23 Mimo, że zioła nie są źródłem kalorii, to, odpowiednio dobrane, mogą wspomóc trawienie czy pobudzić łaknienie. Ponadto zioła, w zależności od ich rodzaju, mogą działać rozkurczowo, moczopędnie czy antybakteryjnie, a dodane w odpowiednich proporcjach do potraw nadają im smak i aromat! Smacznego!!! Wykonał: Michał Fluder Kl.VI a Szk. Podst. 28 Wrocław


Pobierz ppt "W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe."

Podobne prezentacje


Reklamy Google