PIJ WOD Ę B Ę DZIESZ WIELKI Wykonane przez: Artur Bieszk i Jakub Kuku ł owicz kl.Va.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Advertisements

Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Woda darem życia.
Jak oszczędzać wodę.
Zdrowa dieta.
Woda pokrywa 71 % powierzchni Ziemi – te 1,3 miliardów m 3 mas wody decyduje o ziemskim ż yciu
Woda mineralna.
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
WODA ŹRÓDŁEM ŻYCIA.
Prezentacja multimedialna
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Dlaczego boimy się promieniotwórczości?
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Właściwości fizyczne: nie przewodzi prądu (czysta bez żadnych zanieczyszczeń), ma dłużą pojemność cieplną tzw. może magazynować ciepło, ma dłużą pojemność.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Twardość wody Twardość węglanowa (przemijająca)
Woda Cud natury.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Wodorotlenki.
Przygotowały: Basia Wojtal i Róża Stangreciak kl. II c.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
PROMIENIOWANIE UV - niekorzystne działanie na skórę Pracownicy ds. Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Powietrze – substancja czy mieszania gazów? -Atmosfera -Składniki gazowe powietrza.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Wody mineralne i lecznicze
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Julia Warchocka i Zofia Kaszubowska
Izabela Trzybińska kl. VI A
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Pharmanex® Bone Formula
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Ruch to zdrowie.
Wpływ dzikich składowisk odpadów na wody podziemne
Obieg wody w przyrodzie
Zasady zdrowego odżywiania
ŚWIATOWY DZIEŃ WODY
Obieg wody w przyrodzie..
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

PIJ WOD Ę B Ę DZIESZ WIELKI Wykonane przez: Artur Bieszk i Jakub Kuku ł owicz kl.Va

Odwodnienie Odwodnienie – stan, w którym zawarto ść wody w organizmie spada poni ż ej warto ś ci niezb ę dnej do jego prawid ł owego funkcjonowania. Stan odwodnienia zagra ż a ż yciu pacjenta, jest szczególnie niebezpieczny dla niemowl ą t, ma ł ych dzieci oraz ludzi starszych Bez wody cz ł owiek mo ż e prze ż y ć od 4 do maksymalnie 7 dni. D ł ugotrwa ł e odwodnienie prowadzi do utraty si ł y, os ł abienia odporno ś ci organizmu, utraty ś wiadomo ś ci, uszkodzenia organów wewn ę trznych, a nast ę pnie ś mierci Do najcz ęś ciej spotykanych przyczyn odwodnienia organizmu nale żą : biegunka, wymioty, przyjmowanie niedostatecznej ilo ś ci p ł ynów podczas choroby przebiegaj ą cej z podwy ż szon ą temperatur ą cia ł a, niewyrównanie strat wody poniesionych w czasie intensywnego uprawiania sportu oraz picie zbyt ma ł ej ilo ś ci wody przez pacjentów za ż ywaj ą cych leki diuretyczne Leczenie odwodnienia polega na podawaniu pacjentowi dodatkowej ilo ś ci wody w celu uzupe ł nienia strat oraz drobnych s ł onych przek ą sek, np.precelków

Woda Woda (tlenek wodoru, H 2 O) w stanie gazowym wod ę okre ś la si ę mianem pary wodnej, a w sta ł ym stanie skupienia – lodem. S ł owo woda jako nazwa zwi ą zku chemicznego mo ż e si ę odnosi ć do ka ż dego stanu skupienia. Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Wi ę kszo ść wyst ę puj ą cej na Ziemi wody jest „s ł ona” (oko ł o 97,38%), tzn. zawiera du ż o rozpuszczonych soli, g ł ównie chlorku sodu. W naturalnej wodzie rozpuszczone s ą gazy atmosferyczne, z których w najwi ę kszym st ęż eniu znajduje si ę dwutlenek w ę gla. Woda naturalna w wielu przypadkach przed zastosowaniem musi zosta ć uzdatniona. Proces uzdatniania wody dotyczy zarówno wody pitnej, jak i przemys ł owej.

Co posiada woda mineralna Woda mineralna – jej definicj ę okre ś lono na Mi ę dzynarodowym Kongresie Balneologicznym w Bad Nauheim w roku 1911 Jest to naturalna woda zawieraj ą ca co najmniej 1000 mg/dm³ rozpuszczonych sk ł adników sta ł ych w postaci jonów. Wody mineralne s ą wydobywane z g łę bokich warstw ziemi, dzi ę ki czemu s ą czyste i bogate w sk ł adniki od ż ywcze. Dost ę pne na rynku produkty ró ż ni ą si ę jednak zawarto ś ci ą sk ł adników mineralnych. Wyró ż niamy wody niskozmineralizowane (zawarto ść jonów 1500 mg/l).

Co znajdziemy w wodzie? Kationy (np. magnezowe, potasowe, sodowe, wapniowe czy ż elazawe), aniony (np. chlorkowe, fluorkowe, jodkowe, siarczanowe czy wodorow ę glanowe), a tak ż e dwutlenek w ę gla. Najwa ż niejsze sk ł adniki to jony magnezu i wapnia oraz wodorow ę glany – to na nie przede wszystkim powinni ś my zwróci ć uwag ę wybieraj ą c wod ę.

Jak wybra ć wod ę idealn ą ? Wybieraj ą c wod ę, musimy kierowa ć si ę potrzebami naszego organizmu. Nie ma jednego idealnego wyboru dla wszystkich – co innego b ę dzie dla nas istotne przy bólach mi ęś ni, a co innego przy problemach trawiennych lub du ż ej dawce wysi ł ku fizycznego. Dlatego obserwujmy swój organizm i korzystaj ą c z wiedzy dotycz ą cych mineralizacji i pierwiastków – uwa ż nie czytajmy etykiety.

Co daje picie Wody 1. powstrzymuje apetyt 2. poprawia trawienie 3. pobudza metabolizm 4. pomaga w odróżnieniu głodu od pragnienia 5. redukuje cholesterol 6. poprawia funkcjonowanie wątroby 7. wypłukuje z organizmu toksyny 8. pomaga w pozbyciu się problemów jelitowych 9. redukuje cellulit 10. pomaga w rzeźbieniu mięśni 11. nawilża skórę, przez co poprawia jej wygląd i elastyczność 12. dotlenia organizm 13. pomaga w dostarczaniu składników odżywczych do wszystkich narządów 14. reguluje temperaturę organizmu 15. zwalcza zmęczenie i dodaje energii 16. pomaga we wzroście czerwonych krwinek 17. poprawia „nasmarowanie” stawów 18. poprawia wydolność organizmu w czasie ćwiczeń 19. poprawia funkcjonowanie serca i minimalizuje ryzyko zawału o 41% 20. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o 45%, raka pęcherza o 50%

Podzia ł wód mineralnych ze wzgl ę du na sk ł ad chemiczny woda krzemowa – lecznicza, swoista, zawierająca co najmniej 100 mg/dm³ kwasu metakrzemowego woda kwasowęglowa – lecznicza, swoista, zawierająca od 250 mg/dm³ do 999 mg/dm³ wolnego CO2 woda jodkowa – lecznicza, swoista, zawierająca co najmniej 1,0 mg/dm³ jonu jodkowego woda glauberska – lecznicza, mineralna, siarczanowo-sodowa, woda fluorkowa – lecznicza, swoista, zawierająca co najmniej 1,0 mg/dm³ jonu fluorkowego (F-); woda chlorkowa – woda o składzie chemicznym z dominacją jonu chlorkowego (Cl-). woda bromkowa – lecznicza, swoista, zawierająca co najmniej 5 mg/dm³ jonu bromkowego (Br-); woda borowa – lecznicza, swoista, zawierająca co najmniej 5 mg/dm³ kwasu metaborowego woda arsenowa – lecznicza, swoista, o zawartości arsenu [As(III) lub As(V)] co najmniej 0,7 mg/dm³ woda manganowa – lecznicza, swoista, zawierająca co najmniej 1,0 mg/dm³ jonu manganawego (Mn2+); woda radoczynna – lecznicza, swoista, w której natężenie promieniowania jądrowego rozpuszczonych składników gazowych (głównie radonu) lub stałych (głównie radu) wynosi co najmniej 2 nCi/dm³; woda siarczanowa – woda o składzie chemicznym z dominacją jonu siarczanowego woda siarczkowa – lecznicza, swoista, zawierająca co najmniej 1 mg/dm³ siarki oznaczalnej jodometrycznie występującej w postaci siarkowodoru (H2S), jonu wodorosiarczkowego (HS-), wielosiarczków woda witriolowa – lecznicza, mineralna, siarczanowo-żelazista o bardzo niskim pH; woda żelazista – lecznicza, swoista, zawierająca co najmniej 10 mg/dm³ jonu żelazawego (Fe2+).

Źródła: anie_spoleczne/bezpieczenstwo/Porady/Woda/Default.aspx 4. wody-dziennie.htmlhttp://blizejzrodel.pl/post/ /pij-wodehttp://jedzcozdrowe.blogspot.com/2013/06/pij-co-najmniej-15-2l- wody-dziennie.html 5. ndywidualni/ciekawostki_o_wodzie

Dzi ę kujemy za uwag ę