„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii" Dorota Kubeczko Małgorzata Habryka kl. 4a
O Firmie "Mr Buns" Szef Firmy Maskotka Firmy Lee FoxSmith Właściciel Firmy „Mr Buns”. Maskotka Firmy Siedziby firmy: Plymouth (Devon) - sklep Torpoint centrum (Cornwall) – sklep Torpoint obrzeża miasta (Cornwall) – ciastkarnia
Wygląd Pracownika Pracownik powinien mieć: schludny strój; białą bluzkę i fartuch lub tylko biały fartuch; czarne spodnie lub białe; buty nie ślizgające się, najlepiej z metalowymi czubkami; spięte włosy. Strój powinien być zmieniany 2x w tygodniu. Przed rozpoczęciem pracy należy umyć dokładnie ręce środkiem dezynfekującym.
Higiena, zdrowie i bezpieczeństwo Na każdym zakładzie firmy „Mr Buns” znajduje się punkt z apteczką. Znajdują się także miejsca, w których jest opisane jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo w pracy (1). Jest także oznakowana droga pożarowa (2). W każdym zakładzie znajdują się lampy ultrafioletowe przeciwko szkodnikom latającym, a na ziemi znajdują się stacje przeciwko szkodnikom poruszających się tylko po ziemi. Na zakładzie są także umieszczone na ścianach kartki z informacjami co należy lub czego nie wolno robić (3). 2 1 3
Urządzenia i ich higiena Piec do podgrzewania , a także stosowany do wypieków; piec ten ma funkcję samoczyszczącą. Miesiarka – urządzenie do miesienia ciasta; misa miesiarki jest myta po każdym miesieniu ciasta, całe urządzenie jest myte po zakończeniu pracy.
Maszyna do pastrów: z ciasta na pastry tworzy placek, który smaruje się jajkiem, nakłada się nadzienia, a następnie zawija. Wózek służący do wypieku, a także do studzenia gotowych wyrobów. Piec, który służy do wypieków np.. korpusików, pastry, ciast itp.; piec ten posiada funkcję samoczyszczącą.
Lodówki są wykonane ze stali nierdzewnej i myte są dwa razy w tygodniu specjalnymi środkami dezynfekującymi. Każdy produkt, półprodukt czy surowiec musi być odpowiednio zapakowany. Lodówka służąca do przechowywania surowców (np. jaja), półproduktów (np. masa na korpusiki) i produktów gotowych (np. pastry). Temp. panująca w lodówce to 2 – 5 st. C. Lodówka służąca do przechowywania surowców lub półproduktów (np. nadzienie do pastrów) w temp. 0 – (-1) st. C.
W miejscu praktyk znajdowały się dwa magazyny: Magazynowanie W miejscu praktyk znajdowały się dwa magazyny: Magazyn, który znajduje się na górze hali i jest połączony z biurem. W magazynie tym znajdują się półprodukty tj. sosy także ozdoby (które są układane na półkach) czy gotowe mieszanki, które są poukładane na ziemi w dużych workach. Magazyn był myty 2x w tygodniu specjalnymi środkami dezynfekującymi. Magazyn, który znajduje się na hali to po prostu specjalnie wyznaczone półki na np. kremy, ozdoby, marcepan itp. Magazyn był myty 2x w tygodniu specjalnymi środkami dezynfekującymi. Plymouth Torpoint
Asortyment Wyrobów Choco Bombs Pączki Angielskie Pączki w pomadzie Wymieniony tutaj asortyment pakuje się w uprzednio umyte i zdezynfekowane plastikowe kosze lub pudła, wyłożone papierem.
Korpusiki Mogą być: czekoladowe i waniliowe (pokazane na zdjęciu obok) czy też marchewkowo – cynamonowe, przechowywane są w plastikowych pudłach po 135. Korpusiki są zawożone do cukierni (sklepu) gdzie zostają ozdabiane i powstają w ten sposób tzw. babeczki.
Kruche Ciasteczka Kruche ciasteczka są pakowane w plastikowe pudła uprzednio umyte i zdezynfekowane, a następnie wyłożone papierem. Pakowane w opakowania jednostkowe są dopiero w cukierni (sklepie).
Pastry Wyrób z mąki, specjalnej margaryny, oleju i wody. Nadziewane są one warzywami, mięsem z warzywami czy też cebulą z serem. Pakowane są w kosze plastikowe uprzednio umyte i zdezynfekowane, wyłożone papierem.
Flap Jack Flap Jack jest to ciasto kukurydziane z nadzieniem (marmoladą) np. brzoskwiniowym, leśne owoce. Po ochłodzeniu ciasto kroimy na niewielkie kawałki i pakujemy do plastikowych pudeł.
Inne Wyroby
Przygotowały: Małgorzata Habryka Dorota Kubeczko