„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii"

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek.
Advertisements

czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
Oto 10 sposobów na to jak możesz sam chronić środowisko.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Segregacja śmieci w TTBS Sp. z o.o. od 01 lipca 2013 roku w Chełmży :
Jan Paweł II.
Jak poprawić jakość naszego życia i jakość środowiska w którym żyjemy ? Autorki: Paulina Żebrowska Justyna Rutkowska kl. II LO.
Segregacja śmieci w TTBS Sp. z o. o
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Prezentacja z informatyki z techniką
Uniwersalne kompetencje - trend i konieczność Prezentacja podsumowująca odbyty staż zagraniczny Przygotował: Opiekun stażu: Termin odbycia stażu: Kraj.
obsługuje klientów w miejscu sprzedaży, służy im radą co do marki produktu, jego typu i jakości, udziela na prośbę klienta dokładnych i wyczerpujących.
Segregacja śmieci w TTBS Sp. z o. o. od 01 lipca 2013 roku Lubicz: ul
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Ochrona Środowiska.
Best Practices in Italia Prezentacja Dominiki Lesnik i Magdaleny Sachan: Produkty regionalne i tradycyjne w cukierni.
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Jedzenie w Hiszpanii.
Wycieczka do młyna :) źródło: Wonieść, r.
Ochrona Środowiska, a Zdrowie Człowieka
KIEROWCA-OPERATOR WÓZKÓW JEZDNIOWYCH NAPĘDZANYCH
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Sprawozdanie z warsztatów „Odporność wzmacniamy bo o zdrowe żywienie i higienę dbamy” 24 lutego w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy.
Jak unikać odpadów i pozbyć się ich w sposób przyjazny dla środowiska?
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,
Czekolada.
DOBRE RADY NA ODPADY.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH IM. JANUSZA KORCZAKA W MYSŁOWICACH MYSŁOWICE, Plac Wolności 3 tel./fax.: (032)
8 LISTOPADA „WSPÓLNE ŚNIDANIE” kl. II c Szkoła Podstawowa nr 1 w Świnoujściu Przygotowania do wspólnego śniadania rozpoczęły się cztery dni przed klasowym.
MAŁE CZY DUŻE PRZYDA SIĘ NATURZE
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
GMP/GHP.
Krytyczne punkty kontroli - CCP
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH IM. JANUSZA KORCZAKA W MYSŁOWICACH
Podróże po świecie Smaki Europy.
SPIRAfreeze Mroźnie spiralne
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Chatka Puchatka.
„ Ś NIADANIE DAJE MOC” Klasa Ic Szkoła Podstawowa nr 3 w Głownie Wych. Natalia Zuchowska Klasa Ic Szkoła Podstawowa nr 3 w Głownie Wych. Natalia Zuchowska.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
ODPADY TO NIE MUSI BYĆ KONIEC
Jak chronić środowisko?
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Chrobrego w Gryficach.
TORTY.
Legenda litwińskich potraw
Autor: Kacper Nowak II A
„Kulinarne babeczki _1” Wypiek ciast
HISTORIA NASZYCH PIERNICZKÓW. PRZYGOTOWANIA DO PIECZENIA.
Koszyczek wielkanocny
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii" Dorota Kubeczko Małgorzata Habryka kl. 4a

O Firmie "Mr Buns" Szef Firmy Maskotka Firmy Lee FoxSmith Właściciel Firmy „Mr Buns”. Maskotka Firmy Siedziby firmy: Plymouth (Devon) - sklep Torpoint centrum (Cornwall) – sklep Torpoint obrzeża miasta (Cornwall) – ciastkarnia

Wygląd Pracownika Pracownik powinien mieć: schludny strój; białą bluzkę i fartuch lub tylko biały fartuch; czarne spodnie lub białe; buty nie ślizgające się, najlepiej z metalowymi czubkami; spięte włosy. Strój powinien być zmieniany 2x w tygodniu. Przed rozpoczęciem pracy należy umyć dokładnie ręce środkiem dezynfekującym.

Higiena, zdrowie i bezpieczeństwo Na każdym zakładzie firmy „Mr Buns” znajduje się punkt z apteczką. Znajdują się także miejsca, w których jest opisane jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo w pracy (1). Jest także oznakowana droga pożarowa (2). W każdym zakładzie znajdują się lampy ultrafioletowe przeciwko szkodnikom latającym, a na ziemi znajdują się stacje przeciwko szkodnikom poruszających się tylko po ziemi. Na zakładzie są także umieszczone na ścianach kartki z informacjami co należy lub czego nie wolno robić (3). 2 1 3

Urządzenia i ich higiena Piec do podgrzewania , a także stosowany do wypieków; piec ten ma funkcję samoczyszczącą. Miesiarka – urządzenie do miesienia ciasta; misa miesiarki jest myta po każdym miesieniu ciasta, całe urządzenie jest myte po zakończeniu pracy.

Maszyna do pastrów: z ciasta na pastry tworzy placek, który smaruje się jajkiem, nakłada się nadzienia, a następnie zawija. Wózek służący do wypieku, a także do studzenia gotowych wyrobów. Piec, który służy do wypieków np.. korpusików, pastry, ciast itp.; piec ten posiada funkcję samoczyszczącą.

Lodówki są wykonane ze stali nierdzewnej i myte są dwa razy w tygodniu specjalnymi środkami dezynfekującymi. Każdy produkt, półprodukt czy surowiec musi być odpowiednio zapakowany. Lodówka służąca do przechowywania surowców (np. jaja), półproduktów (np. masa na korpusiki) i produktów gotowych (np. pastry). Temp. panująca w lodówce to 2 – 5 st. C. Lodówka służąca do przechowywania surowców lub półproduktów (np. nadzienie do pastrów) w temp. 0 – (-1) st. C.

W miejscu praktyk znajdowały się dwa magazyny: Magazynowanie W miejscu praktyk znajdowały się dwa magazyny: Magazyn, który znajduje się na górze hali i jest połączony z biurem. W magazynie tym znajdują się półprodukty tj. sosy także ozdoby (które są układane na półkach) czy gotowe mieszanki, które są poukładane na ziemi w dużych workach. Magazyn był myty 2x w tygodniu specjalnymi środkami dezynfekującymi. Magazyn, który znajduje się na hali to po prostu specjalnie wyznaczone półki na np. kremy, ozdoby, marcepan itp. Magazyn był myty 2x w tygodniu specjalnymi środkami dezynfekującymi. Plymouth Torpoint

Asortyment Wyrobów Choco Bombs Pączki Angielskie Pączki w pomadzie Wymieniony tutaj asortyment pakuje się w uprzednio umyte i zdezynfekowane plastikowe kosze lub pudła, wyłożone papierem.

Korpusiki Mogą być: czekoladowe i waniliowe (pokazane na zdjęciu obok) czy też marchewkowo – cynamonowe, przechowywane są w plastikowych pudłach po 135. Korpusiki są zawożone do cukierni (sklepu) gdzie zostają ozdabiane i powstają w ten sposób tzw. babeczki.

Kruche Ciasteczka Kruche ciasteczka są pakowane w plastikowe pudła uprzednio umyte i zdezynfekowane, a następnie wyłożone papierem. Pakowane w opakowania jednostkowe są dopiero w cukierni (sklepie).

Pastry Wyrób z mąki, specjalnej margaryny, oleju i wody. Nadziewane są one warzywami, mięsem z warzywami czy też cebulą z serem. Pakowane są w kosze plastikowe uprzednio umyte i zdezynfekowane, wyłożone papierem.

Flap Jack Flap Jack jest to ciasto kukurydziane z nadzieniem (marmoladą) np. brzoskwiniowym, leśne owoce. Po ochłodzeniu ciasto kroimy na niewielkie kawałki i pakujemy do plastikowych pudeł.

Inne Wyroby

Przygotowały: Małgorzata Habryka Dorota Kubeczko