SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

Obowiązek badania w kierunku włośni świń i dzików przy produkcji mięsa na użytek własny WIW z/s w Krośnie Trichinella spiralis.
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Grupy producentów rolnych
DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych
Kontrole kwalifikowalności do wsparcia specjalnego do krów i owiec
Problemy w stosowaniu przepisów wykonawczych MRiRW dotyczących obrotu zwierzętami Michał Rudy Darek Makowski.
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Lek. wet. Andrzej Szpulak Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa cz.2 lek. wet. Andrzej Szpulak specjalista.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
- ZASADY REJESTRACJI, DZIAŁALNOŚCI - PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE.
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Elżbieta Dryjańska WODR w Poznaniu
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Katowicach Bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego - -wymagania weterynaryjne dotyczące sprzedaży bezpośredniej.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Konferencja Sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Uwarunkowania prawne prowadzenia sprzedaży bezpośredniej ryb
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
dr hab. inż. Józef Kania, prof. UR Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Bariery rozwoju sprzedaży bezpośredniej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rozwój gospodarstw i działalności gospodarczej Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej PROW
Targowisko Miejskie w Bobolicach
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
SZKOLENIE DLA WOJEWÓDZKICH I POWIATOWYCH INSPEKTORÓW DS
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
Konferencja Programowa ZPPU
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT Warszawa, 4 listopada 2015 r. Podatek dochodowy od sprzedaży bezpośredniej przetworzonych produktów rolnych.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
„ Sprzedaż bezpośrednia – nowe przepisy weterynaryjne”
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Ochrona lokalnych ras zwierząt gospodarskich w PROGRAMIE ROLNOŚRODOWISKOWYM Instytut Zootechniki, Krajowy Ośrodek Koordynacyjny ds. Zasobów Genetycznych.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA Z GOSPODARSTW ROLNYCH PIW Racibórz, r. lek. wet. Katarzyna Mura.
„ Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego, działalność marginalna, lokalna i ograniczona, rolniczy handel detaliczny – przepisy weterynaryjne”
Rolniczy handel detaliczny
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
produkcja podstawowa: kuter rybacki rolniczy handel detaliczny
Rolniczy Handel Detaliczny
Prawo wodne oraz Program Operacyjny
EFEKTYWNA SPRZEDAŻ W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO
MINISTERSTWO OBRONY NARODOWEJ
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Konferencja informacyjno-szkoleniowa Zalesice 29 listopad 2017
Warmińsko-Mazurski Urząd Wojewódzki w Olsztynie
Procedura przeszukiwania obszarów i zbierania zwłok dzików lub ich szczątków Mając na względzie ujednolicenie działań związanych ze zbieraniem i utylizacją.
Zachowanie zasad bioasekuracji podczas polowań
Rolniczy handel detaliczny
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
Zmiany związane z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO) stosowane od dnia r.
Operacje typu „Inwestycje w targowiska lub obiekty budowlane przeznaczone na cele promocji lokalnych produktów” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji.
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Afrykański Pomór Świń (ASF) Zagrożenie Epizootyczne
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r. Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie listopad 2015 r.

Wielkość, zakres i obszar produkcji Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej określa: Wymagania jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej oraz przez te produkty Wielkość, zakres i obszar produkcji Wymagania dla miejsc prowadzenia sprzedaży

Obszar sprzedaży bezpośredniej województwo na terenie którego odbywa się produkcja lub na obszarze sąsiadujących z nim województw Inne województwa jeżeli sprzedaż prowadzona jest w czasie wystaw, festynów, targów, kiermaszy w celu promocji tych produktów – obowiązek podmiotu zamierzającego prowadzić sprzedaż bezpośrednią , przekazania informacji co najmniej 7 dni przed jej rozpoczęciem PLW właściwemu ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży Informacja zawiera: imię , nazwisko albo nazwę i adres miejsca prowadzenia działalności dane dotyczące miejsca i okresu sprzedaży tych produktów  

Sprzedaż produktów prowadzona przez inne podmioty prowadzące działalność w zakresie sprzedaży bezpośredniej: Sprzedaż produktów może być prowadzona przez inne podmioty zgłoszone i wpisane do rejestru PLW zgodnie z ustawą o produktach pochodzenia zwierzęcego w tym samym powiecie. Sprzedaż podczas wystaw festynów, targów lub kiermaszy w celu promocji produktów W miejscu sprzedaży podmiot prowadzący sprzedaż posiada imienne upoważnienie udzielone przez podmiot, który wyprodukował żywność oraz kopię decyzji o wpisie tego podmiotu do rejestru PLW Spełnione wymagania weterynaryjne podczas transportu

Drób – tusze i podroby sprzedaż bezpośrednia Tusze lub podroby -ubój w gospodarstwie o produkcji : Indyki 2.500 szt/rok Inne gatunki 10.000 szt/rok Limit sprzedaży bezpośredniej: Indyki 50szt/tydz. Gęsi 500 szt/tydz. Inne 200szt/tydz. Za zgodą PLW limit sprzedaży Indyki 2.500 szt/ rok Przeznaczenie: konsument końcowy w miejscu produkcji tych produktów w tym w gospodarstwie, na targowiskach z obiektów lub ruchomych urządzeń w miejscu produkcji na targowisku lub poza nimi do zakładów prowadzących handel detaliczny zaopatrujących bezpośrednio konsumenta końcowego

Zajęczaki – tusze i podroby sprzedaż bezpośrednia Tusze i podroby zajęczaków – ubój w gospodarstwie o produkcji 5000szt/rok Limit sprzedaży bezpośredniej: 100 szt/tydz. Za zgodą PLW limit sprzedaży 5000 szt/rok Przeznaczenie: konsument końcowy w miejscu produkcji tych produktów w tym w gospodarstwie, na targowiskach, z obiektów lub ruchomych urządzeń w miejscu produkcji na targowisku lub poza nimi do zakładów prowadzących handel detaliczny zaopatrujących bezpośrednio konsumenta końcowego

Zwierzęta łowne sprzedaż bezpośrednia Tusze , podroby pozyskane przez Koło Łowieckie PZŁ, albo ośrodek hodowli prowadzony przez zarządcę obwodu łowieckiego: Grubej zwierzyny łownej oskórowanej albo nieoskórowanej Drobnej zwierzyny łownej patroszonej albo niewypatroszonej , opierzonej lub nieopierzonej, oskórowanej lub nieoskórowanej Limit sprzedaży bezpośredniej 10.000 kg/rocznie Przeznaczenie: Konsumentowi końcowemu W miejscach produkcji- na terenie obwodu łowieckiego dzierżawionego przez PZŁ albo zarządzanego przez ośrodek hodowli zwierzyny łownej Na targowiskach Z obiektów lub urządzeń ruchomych znajdujących się na terenie produkcji ( obwodu łowieckiego)na targowiskach lub poza nimi Do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego

Produkty rybołówstwa sprzedaż bezpośrednia Produkty rybołówstwa pozyskane przez uprawnionego do rybactwa śródlądowego lub rybołówstwa morskiego Żywe lub Uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną Poddane czynnościom odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia Brak limitów sprzedaży Przeznaczenie: Konsumentowi końcowemu W miejscu produkcji w tym na terenie gospodarstwa rybackiego lub rolnego lub ze statków z wyłączeniem s. zamrażalni lub przetwórni Na targowiskach Z obiektów ruchomych znajdujących się na terenie miejsc produkcji, targowisk lub poza nimi do zakładów prowadzących handel detaliczny zaopatrujących bezpośrednio konsumenta końcowego

Ślimaki lądowe sprzedaż bezpośrednia Żywe ślimaki lądowe z gatunków: Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum Cornu aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae limit sprzedaży bezpośredniej: 100kg/rok żywych ślimaków Przeznaczenie: konsument końcowy w miejscu produkcji tych produktów w tym w gospodarstwie, na targowiskach, z obiektów lub ruchomych urządzeń w miejscu produkcji na targowisku lub poza nimi do zakładów prowadzących handel detaliczny zaopatrujących bezpośrednio konsumenta końcowego  

Mleko surowe, siara, śmietana surowa sprzedaż bezpośrednia Przeznaczenie pozyskane w gospodarstwie produkcji mleka Limity sprzedaży bezpośredniej: mleko surowe 1000 l/tydz. mleko surowe + siara 1000 l/tydz. Śmietana surowa 200 l/tydz. Za zgodą PLW limity sprzedaży: mleko surowe 52.000l/rok mleko surowe + siara 52.000 l/rok śmietana surowa 10 400 l/rok konsumentowi końcowemu  na terenie gospodarstwa produkcji  na targowiskach -z obiektów lub urządzeń ruchomych na terenie gospodarstwa, targowiska lub poza nimi z obiektów lub urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności na terenie miejsc produkcji, targowisk lub poza nimi do zakładów handlu detalicznego bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego

Jaja konsumpcyjne Przeznaczenie: Jaja pozyskane od drobiu lub ptaków bezgrzebieniowych Przeznaczenie: Limit sprzedaży bepośredniej: Drób- 2450 szt/tydz. Ptaki bezgrzebieniowe 500 szt/rok Za zgodą PLW limit sprzedaży: Drób 127.400 szt./rok konsumentowi końcowemu w miejscu produkcji Na targowiskach z obiektów lub urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności na terenie miejsc produkcji, targowisk lub poza nimi do zakładów handlu detalicznego bezpośrednio dla konsumenta końcowego

Produkty pszczele Przeznaczenie: Produkty pszczele nieprzetworzone Przeznaczenie: miód, pyłek pszczeli, pierzga,mleczko pszczele konsumentowi końcowemu w miejscu produkcji Na targowiskach z obiektów lub urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży zywności na terenie miejsc produkcji, targowisk lub poza nimi do zakładów handlu detalicznego bezpośrednio dla konsumenta końcowego

Wymagania weterynaryjne przy produkcji i sprzedaży drobiu i zajęczaków Tusze lub podroby pozyskane z drobiu i zajęczaków niezwłocznie schładza się lub zamraża. Postepowanie z produktami ubocznymi zgodnie z wymaganiami roporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. Podmiot sprawdza jakość wody co najmniej 1x w roku( własne ujęcie) Kontroluje orzeczenia lekarskie osób mających kontakt z żywnością Prowadzi i przechowuje dokumentację dotyczącą - ilości sprzedanych w danym tygodniu produktów - wyników czynności sprawdzających ( woda, orzeczenia lekarskie) Dokumentacja musi być przechowywana przez rok następny po roku , w którym została sporządzona i udostępniana na żądanie właściwego PLW

Wymagania weterynaryjne przy produkcji i sprzedaży mięsa zwierząt łownych Postepowanie z produktami ubocznymi zgodnie z wymaganiami roporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. Podmiot sprawdza jakość wody co najmniej 1x w roku( własne ujęcie) Kontroluje orzeczenia lekarskie osób mających kontakt z żywnością Prowadzi i przechowuje dokumentację dotyczącą - ilości sprzedanych w danym miesiącu produktów - wyników czynności sprawdzających ( woda, orzeczenia lekarskie) Dokumentacja musi być przechowywana przez rok następny po roku , w którym została sporządzona i udostępniana na żądanie właściwego PLW

Wymagania weterynaryjne przy produkcji i sprzedaży mięsa produktów rybołówstwa Postepowanie z produktami ubocznymi zgodnie z wymaganiami roporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. Podmiot sprawdza jakość wody co najmniej 1x w roku( własne ujęcie) Kontroluje Orzeczenia lekarskie osób mających kontakt z żywnością Prowadzi i przechowuje dokumentację dotyczącą - ilości sprzedanych w danym miesiącu produktów - wyników czynności sprawdzających ( woda, orzeczenia lekarskie) Dokumentacja musi być przechowywana przez rok następny po roku , w którym została sporządzona i udostępniana na żądanie właściwego PLW

Wymagania weterynaryjne przy produkcji i sprzedaży mięsa produktów mlecznych- zmiany Mleko surowe – badania co najmniej 1x w miesiącu w laboratorium urzędowym - liczba bakterii Kryteria dla pojedynczej losowo wybranej próbki: Mleko surowe i siara od krów- 300.000 jtk/ml Mleko surowe i siara od innych gatunków- 500. 000 jtk/ml Jeżeli mleko surowe pozyskiwane w ramach sprzedaży bezpośredniej przechowuje się w jednym zbiorniku z mlekiem wyprodukowanym w ramach produkcji podstawowej kryteria dla liczby bakterii i komórek somatycznych stosuje się zgodnie z rozporzadzeniem 853/2004

Wymagania weterynaryjne przy produkcji i sprzedaży produktów mlecznych- zmiany Temperatura mleka surowego lub siary w gospodarstwie produkcji mleka może być wyższa niż 6°C przed upływem 2 h od udoju. Postepowanie z produktami ubocznymi zgodnie z wymaganiami roporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. Podmiot sprawdza jakość wody co najmniej 1x w roku( własne ujęcie) Kontroluje Orzeczenia lekarskie osób mających kontakt z żywnością Prowadzi i przechowuje dokumentację dotyczącą - ilości sprzedanych w danym tygodniu produktów - wyników czynności sprawdzających ( woda, orzeczenia lekarskie) oraz przeprowadzonych badania laboratoryjnych Dokumentacja musi być przechowywana przez rok następny po roku , w którym została sporządzona i udostępniana na żądanie właściwego PLW

Wymagania weterynaryjne przy produkcji i sprzedaży jaj konsumpcyjnych- zmiany Jaja muszą zostać dostarczone konsumentom końcowym nie później niż 21 dni od dnia zniesienia Postepowanie z produktami ubocznymi zgodnie z wymaganiami roporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. Podmiot sprawdza jakość wody co najmniej 1x w roku( własne ujęcie) Kontroluje orzeczenia lekarskie osób mających kontakt z żywnością Prowadzi i przechowuje dokumentację dotyczącą ilości sprzedanych produktów: w danym tygodniu – jaja pozyskane od drobiu w danym miesiącu – jaja pozyskane od ptaków bezgrzebieniowych Dokumentacja musi być przechowywana przez rok następny po roku , w którym została sporządzona i udostępniana na żądanie właściwego PLW

Wymagania weterynaryjne przy produkcji i sprzedaży produktów pszczelich- zmiany Postepowanie z produktami ubocznymi zgodnie z wymaganiami roporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. Podmiot sprawdza jakość wody co najmniej 1x w roku( własne ujęcie) Kontroluje Orzeczenia lekarskie osób mających kontakt z żywnością Prowadzi i przechowuje dokumentację dotyczącą - ilości sprzedanych w danym miesiącu produktów - wyników czynności sprawdzających ( woda, orzeczenia lekarskie) Dokumentacja musi być przechowywana przez rok następny po roku , w którym została sporządzona i udostępniana na żądanie właściwego PLW

Drób ………………………………1 podmiot Zajęczaki …………………………3 podmioty Ilość podmiotów zarejestrowanych w województwie małopolskim sprzedaż bezpośrednia Drób ………………………………1 podmiot Zajęczaki …………………………3 podmioty Produkty rybołówstwa…….16 podmiotów Mleko i śmietana……………. 17 podmiotów Jaja konsumpcyjne……………35 podmiotów Produkty pszczele……………..307 podmiotów

Dziękuję