Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Mleko – zdrowie dla naszego organizmu
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Wykonała: Dominika Machlowska
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Rośliny lecznicze i ich zastosowanie
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
„Każde zielsko to lekarstwo”
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
WITAMINY.
ZIOŁA.
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
Zioła i ich rodzaje.
Substancje wspomagające kondycję psychiczną człowieka
Złote zasady odżywiania.
1.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Bursztyn - złoto północy
Rośliny lecznicze i ich zastosowanie
Ziołolecznictwo.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Kuchnia śródziemnomorska
Ziółka ziółeczka to witamin beczka
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
Na terenie gminy Częstochowa
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski Mistrz pszczelarz.
Nasza szkoła zna dobre zioła
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
Zdrowe odżywianie.
ZAPACH W BIURZE Polacy raczej nie zastanawiają się, jak pachnie w ich biurach. Od dawna robią to natomiast mieszkańcy Europy Zachodniej,
Od tysięcy lat znane jest dobroczynne działanie soli na nasze zdrowie i urodę. Sól i jej właściwości są wykorzystywane przez każdego z nas codziennie.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Znaczenie ziół dla człowieka
Rośliny w okolicy szkoły.
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
AROMATERAPIA.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Ten słodki nektar jest niezwykle bogaty w cukry, stanowiące ok. 70% jego składu, a jedna łyżeczka dostarcza nam około 40 kcal. Miód działa intensywnie.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
Wykonała: Martyna Wasilewska
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Prezentacja o roślinach leczniczych
Nadszedł czas herbaty VISION!. Vision Tea Vision Tea – najbardziej wyszukany smak! Unikatowe litewskie herbaty Tradycja i jakość Produkcja wysokiej technologii.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Temat: Zioła lecznicze i przyprawy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
Przyprawy ciasteczek korzennych
Środki smakowo- zapachowe
Zioła w ochronie zdrowia pszczół
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Zapis prezentacji:

Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy

Mentha piperita

Mięta pieprzowa *Nazwa Mentha pochodzi od greckiej nimfy Mintho, podziemnej kochanki Hadesa, który, chcąc uchronić ją przed zazdrością żony, zamienił ją w roślinę mięty, *Znane w starożytności odmiany mięty uważano za środki do rozjaśniania umysłu, dlatego też adepci filozofii nosili na głowie wieńce z jej liści. Napar z mięty polecany był też na migrenowe bóle głowy, *Egipcjanie używali mięty do balsamowania zwłok. *Olejek zawarty w gruczołach na dolnej części blaszki liściowej charakteryzuje się przyjemnym, orzeźwiającym zapachem *liście pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmagają apetyt, znoszą nadmierną fermentację, działają przeciwwymiotnie, przeciwkrwotocznie, żółciopędnie i żółciotwórczo, poprawiają smak leków *działa przeciwbólowo przy bólach reumatycznych *w pastach do zębów nie tylko poprawia ich zapach i smak, ale również działa odkażająco. *najczęściej stosowany w postaci naparu. *w kuchni świetnie sprawdza się w deserach, nadaje wyjątkowy smak potrawom mięsnym, *służy jako aromat w gumach do żucia.

Thymus vulgaris

Tymianek *słowu tymianek pochodzi od greckiego thymon co znaczy „odważny”- kiedyś uznawany za lek na nieśmiałość, *starożytni Egipcjanie używali tymianek podczas mumifikacji zwłok, *surowcem leczniczym jest ziele tymianku, *jest stosowany jako surowiec leczniczy: napary z ziela pielęgnują jamę ustną i gardło, ułatwia odkasływanie, łagodzi kaszel, działa antyseptycznie a nawet znieczulająco w miejscu podania, *na przewód pokarmowy działa dezynfekująco, pobudza gruczoły trawienne, *stosowany w wielu krajach jako ostra przyprawa do sosów, mięsa i ryb(usuwa specyficzny zapach morskich ryb)

Origanum majorana

Majeranek *W starożytnej Grecji wierzono, że wyrosły na grobie zmarłego majeranek, oznacza, że jest on szczęśliwy, *Używano go również przy leczeniu ran po ukąszeniu węży, owadów i skorpionów, *Benedyktyni od IX wieku produkowali - w znany tylko sobie sposób - likier majerankowy, *Występuje w kilku odmianach. Jedną z nich jest ulubione przez Francuzów i Włochów oregano, *Majeranek reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego, zalecany jest także przy biegunkach, *Stosowany również na katar, przy zaflegmieniu dróg oddechowych i przeziębieniu oraz do kąpieli wzmacniających system nerwowy, *Dodawany zwłaszcza do mięs, warzyw strączkowych i tłustych potraw.

Lavandula vera

Lawenda *Jest symbolem Prowansji, *Łacińska nazwa "lavandula" pochodzi od słowa "lavare", co oznacza "myć się". W starożytności aromatyzowano nią wodę do kąpieli, *W średniowieczu używano jej do walki z dżumą, *Zapach lawendy działa odstraszająco na mole, wołki zbożowe i mszyce. *Leczniczo: pobudza krążenie, wzmacnia system nerwowy, działa rozkurczowo, uspokajająco, wiatropędnie, bakteriostatycznie, żółciopędnie i przeciwbólowo. Napary do picia zalecane są w zaburzeniach trawienia, pobudzeniu nerwowym, depresjach, bezsenności, czy bólach głowy. *Olejki z lawendy do nacierania przy bólach mięśniowych, przeziębieniach. Inhalacje przy schorzeniach górnych dróg oddechowych *W kosmetyce lawendę stosuje się do  produkcji toników dla wrażliwej i delikatnej skóry, ale także do produkcji  perfum, płynów do kąpieli, mydeł i kremów, *W kuchni: produkcja syropów, herbat,  składnik ziół prowansalskich, stosowana do przyprawiania mięsa.