Dobry i zły cholesterol

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Układ krwionośny (Układ krążenia).
Advertisements

Skutki niewłaściwego odżywiania
1.
Skutki złego odżywiania.
Skutki złego odżywiania się
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Choroby układu krążenia
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Twoje zdrowie w twoich rękach
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
Alkohol i jego działanie !!!
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
1. Wysiłek a układ krążenia
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Nastolatki i ich problemy
autor: Monika Kirejczyk
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Białko.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
SKUTKI PALENIA TYTONIU
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
Wstrząs Wstrząs jest to zespół zaburzeń ogólnoustrojowych powstałych z niedotlenienia tkanek ważnych dla życia narządów wskutek niedostatecznego przepływu.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Jakie są skutki palenia papierosów?
ZDROWE BICIE SERCA OCZAMI SERCA.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Fizjologiczne podstawy rekreacji ruchowej
Wykład wygłoszony Następnie utworzono Koło Medyczne i dalsze wykłady odbywały się w ramach tego koła.
CZYNNIKI RYZYKA Spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i siedzący tryb życia doprowadziły do wzrostu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zdrowy styl życia.
RUCH TO ZDROWIE.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Otyłość.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Zdrowy tryb życia.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Choroby serca Miażdżyca Przewlekła choroba, polegająca na zmianach zwyrodnieniowo- wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie,
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
Światowy Dzień Zdrowia
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZNACZENIE TRZEŹWOŚCI OD ALKOHOLU I NARKOTYKÓW W MIŁOŚCI
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zapis prezentacji:

Dobry i zły cholesterol 1

Co to jest cholesterol ? Organiczny związek chemiczny, lipid z grupy steroidów zaliczany także do alkoholi. Jego pochodne występują w błonie każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej własnościach. Jest także prekursorem licznych ważnych steroidów takich jak kwasy żółciowe czy hormony steroidowe. . 2

Cholesterol: Potocznie cholesterolem nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których między innymi wchodzi też cholesterol. Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pochodzi zarówno ze źródeł pokarmowych jak i biosyntezy de novo.

CHOLESTEROL 4

Kiedy mówimy o „dobrym”, a kiedy o „złym” cholesterolu? 5

Dobry : Dobry cholesterol HDL - znany powszechnie jako "dobry" cholesterol lub alfa-lipoptoteina. Powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi poprzez transport cholesterolu z tkanek obwodowych i innych frakcji lipidowych osocza (VLDL, chylomikrony), do wątroby. Jest to jakby taki woreczek, który po wytworzeniu i wydaleniu do krwi jest pusty, następnie krąży po organizmie i zbiera cholesterol, po napełnieniu się wyrzuca swą zawartość do komórek wątrobowych i wraca pusty do obiegu. W końcu jest usuwany w całości przez wątrobę. 6

Dobry : - Dobry cholesterol HDL zapobiega odkładaniu się nadmiaru tłuszczu na ścianach naczyń krwionośnych i uniemożliwia tworzenie się blaszek miażdżycy, chroniąc nas przed chorobami serca. Im więcej dobrego cholesterolu w organizmie tym lepiej i mniejsze prawdopodobieństwo występowania chorób serca.

Co powoduje zbyt niski poziom HDL we krwi? Niedobór cholesterolu grozi : Depresją, Zaburzeniami pracy mózgu Układu nerwowego -Może być skutkiem nieprawidłowego wchłaniania stosowanych leków, ale i objawem ciężkich, zagrażających życiu schorzeń, przede wszystkim wątroby. 8

Zły: Zły cholesterol to potoczne określenie na cholesterol LDL, czyli lipoproteiny o niskiej gęstości (ang. ang. low density lipoproteins). Zadaniem lipoprotein LDL jest transportowanie cholesterolu z wątroby do komórek ciała (w przeciwieństwie do lipoprotein HDL), tam gdzie jest potrzebny, bo bierze udział w ważnych procesach. 9

Zły: Jego nadmiar koreluje z występowaniem chorób serca. Nadwyżka cholesterolu LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi. Doprowadza to do zwężenia tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do występowania chorób serca.

Czynniki zwiększające poziom cholesterolu : nadmierne picie kawy, palenie papierosów, ciągły stres, środki antykoncepcyjne, nieprawidłowa dieta, mało ruchu. 11

Jakie choroby wywołuje nadmiar cholesterolu? Zawał i udar Utrata wzroku Chore nerki Alzheimer Bóle nóg Gorszy słuch Niepłodność Zmiany skórne Miażdżyca 12

13

Co należy zmienić w diecie , aby zmniejszyc zły choelsterol ? Ser żółty i śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym i chudym nabiałem. Margaryny stosujmy ostrożnie. Producenci zapewniają, że przy produkcji stosują nowoczesne technologie, nie prowadzące do gromadzenia się szkodliwych kwasów. Mimo to sięgajmy po opakowania, na których nie ma w opisie tłuszczy trans i nie występują określenia: uwodorniony, częściowo uwodorniony. Kanapkę posmarujmy masłem. 14

Tłuste mięso – boczek, golonkę, smalec – zamieńmy na chude mięso drobiowe lub chudą wieprzowinę. Ryby morskie – dorsza, śledzia, makrelę, szproty – jedzmy dwa razy w tygodniu. Mają kwasy omega-3, obniżające poziom złego cholesterolu, a podwyższające poziom dobrego. Warzywa jedzmy między posiłkami – mają błonnik, wymiatający cholesterol z przewodu pokarmowego. Raz dziennie zjedzmy surówkę skropioną oliwą z oliwek.

WNIOSKI: 1.Cholesterol nie jest taki zły, jak nam się wydaje 2.Aby utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu należy ograniczyć tłuste jedzenie i jeść warzywa 3.Powinniśmy więcej się ruszać i rzucić palenie papierosów 4.Nadmiar cholesterolu LDL może być przyczyną wielu chorób.

Karina Kowalska 1LO