16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Groch z kapustą i grzybami
KUCHNIA FIŃSKA KLASA 6a ROK SZKOLNY 2005/06.
La Chandeleur.
Gazetka Szkolna.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Program „Mój własny chleb!”
Jan Paweł II.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
KUCHNIA HAWAJSKA.
Matematyka jest wszędzie !!!
Program „Mój własny chleb!”
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Koszyczek wielkanocny
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

16 października 2015 roku

Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają się przez pączkowanie. Mają zbawienny wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają się przez pączkowanie. Mają zbawienny wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie.

Pchają do góry, dopingują, by się piąć wyżej. Niepozorne, szare, a taka w nich moc. Mówi się o nich, że pracują, to naprawdę ciężka praca wznieść na wyżyny cukierniczej sztuki coś, co jeszcze przed chwilą było kubkiem mąki, garnuszkiem masła i tuzinem jaj Jak to się dzieje że ciasto na drożdżach rośnie ? Drożdże w odpowiednich warunkach (ciepło i wilgotno)szybko się rozmnażają przez pączkowanie. Pchają do góry, dopingują, by się piąć wyżej. Niepozorne, szare, a taka w nich moc. Mówi się o nich, że pracują, to naprawdę ciężka praca wznieść na wyżyny cukierniczej sztuki coś, co jeszcze przed chwilą było kubkiem mąki, garnuszkiem masła i tuzinem jaj Jak to się dzieje że ciasto na drożdżach rośnie ? Drożdże w odpowiednich warunkach (ciepło i wilgotno)szybko się rozmnażają przez pączkowanie.

Oto niektóre z nich:  bułeczki mleczne,  drożdżowe placki ( np. z owocami ),  różnego rodzaju babki,  drożdżowe rożki z owocami,  domowej roboty pączki,  pizza,  chleb. I WIELE innych. Oto niektóre z nich:  bułeczki mleczne,  drożdżowe placki ( np. z owocami ),  różnego rodzaju babki,  drożdżowe rożki z owocami,  domowej roboty pączki,  pizza,  chleb. I WIELE innych.

składniki:  Ciasto drożdżowe: 2 dag drożdży  6 dag cukru  35 dag mąki  200 ml ciepłego mleka  8 dag stopionego masła  2 żółtka  1 czubata łyżka cukru waniliowego  skórka otarta z 1 cytryny  sól Nadzienie:  30 dag powideł Ponadto:  2 dag masła do posmarowania blachy  5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek  5 dag cukru pudru sposób przygotowania : Do miseczki wkrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. składniki:  Ciasto drożdżowe: 2 dag drożdży  6 dag cukru  35 dag mąki  200 ml ciepłego mleka  8 dag stopionego masła  2 żółtka  1 czubata łyżka cukru waniliowego  skórka otarta z 1 cytryny  sól Nadzienie:  30 dag powideł Ponadto:  2 dag masła do posmarowania blachy  5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek  5 dag cukru pudru sposób przygotowania : Do miseczki wkrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut.

Od 1. września był zakaz sprzedawania w sklepikach szkolnych chipsów i coli oraz naszych tradycyjnych drożdżówek. Po miesiącu to się zmieniło i drożdżówki wróciły do sklepików, do nas! Od 1. września był zakaz sprzedawania w sklepikach szkolnych chipsów i coli oraz naszych tradycyjnych drożdżówek. Po miesiącu to się zmieniło i drożdżówki wróciły do sklepików, do nas!

Przygotowała: Sara Owsiak Wartość kaloryczna bułki z budyniem: Energia: 296 kcal Białko: 7,8 g Tłuszcz: 7,4 g Węglowodany: 49,7 g