16 października 2015 roku
Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają się przez pączkowanie. Mają zbawienny wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają się przez pączkowanie. Mają zbawienny wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie.
Pchają do góry, dopingują, by się piąć wyżej. Niepozorne, szare, a taka w nich moc. Mówi się o nich, że pracują, to naprawdę ciężka praca wznieść na wyżyny cukierniczej sztuki coś, co jeszcze przed chwilą było kubkiem mąki, garnuszkiem masła i tuzinem jaj Jak to się dzieje że ciasto na drożdżach rośnie ? Drożdże w odpowiednich warunkach (ciepło i wilgotno)szybko się rozmnażają przez pączkowanie. Pchają do góry, dopingują, by się piąć wyżej. Niepozorne, szare, a taka w nich moc. Mówi się o nich, że pracują, to naprawdę ciężka praca wznieść na wyżyny cukierniczej sztuki coś, co jeszcze przed chwilą było kubkiem mąki, garnuszkiem masła i tuzinem jaj Jak to się dzieje że ciasto na drożdżach rośnie ? Drożdże w odpowiednich warunkach (ciepło i wilgotno)szybko się rozmnażają przez pączkowanie.
Oto niektóre z nich: bułeczki mleczne, drożdżowe placki ( np. z owocami ), różnego rodzaju babki, drożdżowe rożki z owocami, domowej roboty pączki, pizza, chleb. I WIELE innych. Oto niektóre z nich: bułeczki mleczne, drożdżowe placki ( np. z owocami ), różnego rodzaju babki, drożdżowe rożki z owocami, domowej roboty pączki, pizza, chleb. I WIELE innych.
składniki: Ciasto drożdżowe: 2 dag drożdży 6 dag cukru 35 dag mąki 200 ml ciepłego mleka 8 dag stopionego masła 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny sól Nadzienie: 30 dag powideł Ponadto: 2 dag masła do posmarowania blachy 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek 5 dag cukru pudru sposób przygotowania : Do miseczki wkrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. składniki: Ciasto drożdżowe: 2 dag drożdży 6 dag cukru 35 dag mąki 200 ml ciepłego mleka 8 dag stopionego masła 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny sól Nadzienie: 30 dag powideł Ponadto: 2 dag masła do posmarowania blachy 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek 5 dag cukru pudru sposób przygotowania : Do miseczki wkrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut.
Od 1. września był zakaz sprzedawania w sklepikach szkolnych chipsów i coli oraz naszych tradycyjnych drożdżówek. Po miesiącu to się zmieniło i drożdżówki wróciły do sklepików, do nas! Od 1. września był zakaz sprzedawania w sklepikach szkolnych chipsów i coli oraz naszych tradycyjnych drożdżówek. Po miesiącu to się zmieniło i drożdżówki wróciły do sklepików, do nas!
Przygotowała: Sara Owsiak Wartość kaloryczna bułki z budyniem: Energia: 296 kcal Białko: 7,8 g Tłuszcz: 7,4 g Węglowodany: 49,7 g