Popularne żabie udka
2 Les grenouilles
Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: płazy Rząd: płazy bezogonowe 3 Les grenouilles
Naukowcy martwią się o przyszłość żab w związku z rosnącą konsumpcją żabich udek. Policzyli oni, że rocznie na nasze talerze trafia około miliarda tych płazów. Z raportów ONZ wynika, że największymi importerami żab są Francja i Stany Zjednoczone. Natomiast największym eksporterem okazała się Indonezja, która rocznie wysyła za granicę 5 tys. ton żab. "Żabie udka figurują już nawet w menu szkolnych stołówek. Są dostępne zarówno na targowiskach, jak i dobrych w restauracjach na całym świecie" 4 Les grenouilles
Składniki: żabie udka, masło, czosnek, pomidory, pieprz, sól; Niewątpliwie jest to potrawa kojarząca się nam z Francją. A że coraz łatwiej możemy nabyć w sklepach tak wykwintne produkty jak żabie udka, to na pewno warto jest przyrządzić takie danie we własnej kuchni. Najpierw należy doprawić je solą i pieprzem, następnie podsmażyć na maśle, dodać pokrojony czosnek oraz pomidory, najlepiej wyparzone i bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę. Na końcu dodać posiekaną pietruszkę i przyprawić do smaku. Lekko dusić w piekarniku. 5 Les grenouilles
6
Nie nazywajmy ŻABOJADAMI wszystkich Francuzów. Żabie udka to wszak specjał z północno- wschodnich regionów Francji, np. z Burgundii!!! 7 Les grenouilles
Nie wszyscy przyjezdni w Paryżu wyrażają się o niektórych klasycznych daniach z takim entuzjazmem jak Francuzi. Wprawdzie każdy wie, że cuisses de grenouille to właśnie żabie udka, ale wielu turystom zdarzało się przeżyć szok, gdy okazało się, że zamówili cielęcą głowiznę (tête de veau) lub nerkę (rognon de veau), mając na myśli cielęcinę (veau). 8 Les grenouilles
Trzeba dodać, że nie ma co się krzywić na wcześniej wymienione wynalazki kulinarne – w końcu Francuzów uznało je za przysmaki. Przeszkadzać może tylko przyzwyczajenie: jeśli ktoś od dziecka jadał przeważnie mięsne dania z odrobiną warzyw, to zapewne będzie mocno zaskoczony dużą ilością potraw ze stworzeń, które skaczą lub pełzają … 9 Les grenouilles
10 Les grenouilles
Płazy (żaby) są bardzo łatwe w hodowli i przeważnie nie potrzebują podgrzewania (nawet egzotyczne). Również zimowanie i rozmnażanie w warunkach domowych nie nastręcza trudności. Ale pamiętaj: prawie wszystkie płazy są pod ochroną i nie można przetrzymywać ich w nieodpowiednich terrariach! 11 Les grenouilles
Rozmawia młoda żabka ze swoją mamą żabą: - Mamo, skąd się wzięłam? - Wiesz, trudno Ci będzie w to uwierzyć, ale przyniósł Cię bocian Les grenouilles
Aleksandra Dereń 2 a 13 Les grenouilles