Wyroby kulinarne w masarniach włoskich

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
Książka kucharska klasy 0
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Autor: Adrianna Szalonka
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Ryby i owoce morza.
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Książeczka kucharska:
Praktyki odbyliśmy w jednej z włoskich piekarni Panbianchi di Banchi. Właścicielem był Glauco Bianchi. Pracowaliśmy w nocy od godz do 7.00.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Kuchnia Śródziemnomorska
KUCHNIA HAWAJSKA.
Zdrowa dieta Europejczyków
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
w Cukierni Belle Epoque”
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Nasze praktyki odbywały się Nasze praktyki odbywały się : W zakładzie mięsnym : Macelleria Walter e Angelo w Rimini Macelleria Walter e Angelo w Rimini.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
LODÓWKI.
Święta Bożego Narodzenia
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Produkty szczególnie bogate w potas:
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Wyroby kulinarne w masarniach włoskich Przygotowały: Karolina Jakubczyk i Katarzyna Czyż Klasa: IV a

Nasze praktyki odbyły się w zakładach: Rivabella Carni di Taddei Luigi e Strada Edmondo s.n.c

Macelleria Ai Sapori Fellici di Fellici Gianpaolo

Czym zajmowały się te zakłady? Nasze zakłady zajmowały się przede wszystkim przetwarzaniem mięsa na wyroby kulinarne, a także ich sprzedażą.

Nasze wyroby: Wyroby Kulinarne: - Lasagne - Pulpety - Szaszłyki - Rolady - Hamburgery Wyroby regionalne: - Cukinie nadziewane farszem - Pieczone prosie - Oliwki nadziewane farszem

Wyroby regionalne Oliwki nadziewane farszem Rolada z mięsa wieprzowego z serem, szynką i szpinakiem Pieczone prosie

Wyroby kulinarne Szaszłyki Papryki nadziewane farszem Kulki z boczku Rolady

Przepis na kotlety z baraniny Składniki: -Baranina -Ser -Jajka -Bułka tarta Baraninę należy zmielić, a ser potrzeć na tarce. Następnie składniki wymieszać tak, aby utworzyły farsz. Z powstałej masy formuje się kotlety.

Przepis na Lasagne Składniki: - tarty ser parmezan - płaty makaronu do lasagny - 1 sos - 2 sos 1 sos: marchewka, por, cebula, koncentrat pomidorowy, pomidory, mięso mielone, oliwa z oliwek 2 sos: masło, mleko, mąka

Przepis na faszerowanego królika Składniki : tuszka królika kiełbasa surowa oliwki zielone rozmaryn oregano sól i pieprz plastry boczku

Przepis na pulpety: Składniki: -Ser parmezan -mięso wieprzowe -pietruszka -ser twarogowy -bułka tarta Mięso zmielić w maszynce, a ser potrzeć na tarce. Następnie ze składników sporządza się farsz, z którego formuje się pulpety.

Ciekawostka: Jak wygląda cukinia przed nadzianiem jej farszem, a jak po?

A to my podczas pracy

Co dał nam staż we Włoszech? - poznałyśmy nową kulturę, - poznałyśmy nowe metody produkcyjne, - nauczyłyśmy się podstawowych zwrotów z języka włoskiego, - zawarłyśmy nowe znajomości

KONIEC DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ