Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krewetki po tajsku.
Advertisements

„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Norbert Konieczkowicz
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Potrawy Irlandzkie.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
FAST FOOD Fast food – to z angielskiego dosłownie szybka żywność, to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Zawiera.
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Wiem co jem.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
Zdrowe odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
ODŻYWIANIE. DIETA Dieta to sposób odżywiania (dobry lub zły). Zła dieta prowadzi nie tylko do nadwagi, ale też osłabia odporność, co z kolei prowadzi.
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
Niezdrowe odżywanie. Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
Zasady zdrowego żywienia
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe

Potrawy, które spożywamy na co dzień mogą okazać się bardzo niezdrowe i niebezpieczne dla naszego zdrowia. Tłuste i smażone kiełbaski, frytki, czipsy i słodkie bułeczki, które często jemy w przerwie w szkole mają więcej kalorii niż pożywny obiad.

Lody Lody to chyba największy "słodki śmietnik" ze wszystkich deserów. Pełno w nich chemii, ale niestety większość z nas nie jest tego świadoma. W końcu producenci nie mają obowiązku podawania całego składu danego produktu. Polepszacze smaku, sztuczne barwniki, konserwanty, a nawet substancje zawarte w preparatach na wszy! Na próżno szukać w lodach prawdziwych owoców, czekolady czy bakalii.

Chipsy Chipsy ziemniaczane są bogatym źródłem tłuszczów oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów. Zawierają także błonnik i białka. Chipsy są także źródłem sodu, żelaza, witaminy A, witaminy C i witaminy E. Najnowsze badania naukowe informują o dużej zawartości akrylamidu w chipsach, który może przyczyniać się do powstawania nowotworów, w tym nowotworów układu pokarmowego.

Cola-Cola woda, cukier, dwutlenek węgla, barwnik: karmel E150d, regulator kwasowości: kwas fosforowy, aromaty: w tym kofeina (0.01g/100ml produktu). Pepsi i inne

Frytki Najczęściej wskazywany, negatywny efekt częstego spożywania frytek jest związany z faktem, że potrawa ta zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów nasyconych. W restauracjach, gdzie frytki przyrządza się w dużych frytkownicach istnieje konieczność stosowania łoju lub uwodornionych olejów roślinnych, gdyż tylko takie tłuszcze wytrzymują długie, wielokrotne smażenie. Powoduje to, że częste spożywane frytek zwiększa ogólne spożycie tłuszczów nasyconych i zmniejsza spożycie tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czego skutkiem jest wzrost ryzyka wystąpienia chorób miażdżycowych.

Majonez 100 g majonezu zawiera: białko – 1,9 g tłuszcze – 67,9 g węglowodany przyswajalne – 1,4 g Wartość energetyczna: 624,3 kcal / 2609,6 kJ

Koncentrat pomidorowy Porcja 100 g Białko 5,6g Węglowodany 16,7g Tłuszcz 1,5g Wartość energetyczna KJ 387 Kcal 92

Ketchup Koncentrat pomidorowy (63,9%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, pieprz cayenne, pieprz czarny, liść laurowy, goździki.

Chrzan  tarty korzeń chrzanu, ocet, olej, kwas cytrynowy, cukier, sól

Ocet wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku.

Tłusta śmietana Śmietana poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu. Dostępna komercyjnie śmietana może zawierać dodatkowe substancje zagęszczające jak żelatyna, guma guar, karagen, dodatki o kwaśnym smaku. Umieszczanie składu śmietany na opakowaniach w wielu krajach jest dobrowolne, a w Polsce stosowane jest tylko przez niektórych producentów. Dostępne odmiany śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu mogą być wytwarzane przez połączenie śmietany i mleka.

Zapiekanka typowo polski fast food, powstały w latach 70. XX wieku, w okresie PRL, przygotowywany i sprzedawany także po upadku PRL. Jest to rodzaj kanapki (wędlina, pieczarki, pomidory) na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej z keczupem lub innymi sosami. W różnych wariantach mogą się pojawiać inne składniki, jak na przykład cebula lub papryka. Przygotowywana ze świeżych produktów lub gotowa, kupiona w sklepie jako mrożonka podgrzewana w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Ze względu na krótki czas przygotowania (3-5 minut) oraz niską cenę, danie to jest popularne w barach szybkiej obsługi.

Piramida zdrowego żywienia

Źródła: http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna; http://www.izz.waw.pl/pl/?option=com_content&view=article&id=7 http://www.milionkobiet.pl/zdrowie%2Fco-jest-w-lodach,9052,1,a.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Chipsy http://pl.wikipedia.org/wiki/Pepsi http://pl.wikipedia.org/wiki/Frytki http://pl.wikipedia.org/wiki/Majonez_Kielecki http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amietana http://info.zdrowie.gazeta.pl/temat/zdrowie/fast+food http://vivathealth.blogspot.com/2012/10/piramida-zdrowego-zywienia.html