Enzymy trawienne.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Tajemnice ludzkiego ciała
Advertisements

Dyspepsja Dr Anna Szade-Klimasińska Polfa Warszawa S.A.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 2 w Jankowicach ID grupy:
Przewód pokarmowy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
Układ pokarmowy Trawienie pokarmu Wchłanianie produktów trawienia
1.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum Gminne w Siemiatyczach
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 2 im. Jana Heweliusza w Gdańsku ID grupy: 96/97_MP_G1 Opiekun: Marta Wołosz - Kozłowska Kompetencja: matematyczno.
Układ pokarmowy człowieka Hubert Bugaj
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Układ pokarmowy.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Temat: Rola białek w organizmie człowieka.
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Biologia klasa 2 część druga
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Dane informacyjne Zespół Kształcenia i Wychowania w Rywałdzie
Alkohol i jego działanie !!!
Biologia jako nauka eksperymentalna
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Prezentację wykonali:
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
1.
Układ pokarmowy człowieka
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Zespół szkół w Kołczygłowach
Zespół Szkół w Potęgowie
CZY WIEM CO JEM? IV-VI 2010 Nazwa szkoły:
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Układ pokarmowy, układ trawienny, zespół narządów służących do przyjmowania pokarmów, rozkładania większych substancji pokarmowych na mniejsze za pomocą.
TECHNIKI EKSTRAKCJI PRÓBEK STAŁYCH
UKŁAD POKARMOWY.
Czynności wewnątrzwydzielnicze trzustki
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
Temat : Ciało ludzkie Nacobezu: Wymieniasz narządy ciała ludzkiego
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Materiał wewnętrzny firmy Propharma Sp. Z o.o.
FadgŻzŻhcbe Najwięcej witaminy mają owoce i jarzyny.
Budowa i funkcje układu pokarmowego
ROŚLINOŻERNOŚĆ.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
2.30. Co się dzieje z kęsem pokarmu? Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
1.30. Jak działa układ pokarmowy?
AMINOKWASY część I.
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Skąd człowiek czerpie energię ? 1.
Lipidy cz.1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Biochemia.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Przewód pokarmowy przeżuwacza
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Enzymy trawienne

Enzymy trawienne, zespół enzymów pozakomór-kowych działających w przewodzie pokarmowym, które są odpowiedzialne za trawienie pokarmu. 1) enzymy trawiące węglowodany tj. amylaza(ptialina), maltaza, laktaza, sacharaza 2) enzymy trawiące białka: pepsyna, trypsyna, chymotrypsyna, peptydazy: aminopeptydazy, karboksypeptydazy i dwupeptydazy 3) enzymy trawiące tłuszcze tj. lipazy, fosfolipazy 4) enzymy trawiące kwasy nukleinowe- nukleazy

Jama ustna

W anatomii człowieka jama ustna jest początkowym odcinkiem przewodu pokarmowego. W niej następuje wstępna, mechaniczna obróbka pokarmu i przygotowanie go do dalszego trawienia. Pokarm zostaje rozdrabniany, miażdżony i mieszany ze śliną, która zawiera enzym trawienny amylazę ślinową (ptialinę).

Trzustka

Trzustka jest gruczołem składającym się zarówno z części wewnątrzwydzielniczej (hormonalnej) jak i zewnątrzwydzielniczej (trawiennej). Enzymy trawienne wydzielane przez trzustkę to : -trypsynogen -chymotrypsynogen -amylaza trzustkowa -elastaza -lipaza -nukleaza

Żołądek

Żołądek- to narząd stanowiący część przewodu pokarmowego, którego zasadniczą rolą jest trawienie zawartych w przyjmowanym pokarmie białek. Żołądek wydziela sok żołądkowy, który zawiera enzymy trawienne: podpuszczka - ścina białko w mleku pepsyna - zapoczątkowuje trawienie białek lipaza W żołądku znajduje się kwas solny, który uaktywnia enzymy trawienne.

Wątroba

Wątroba- wytwarza żółć, która emulguje tłuszcze i powtórnie wykorzystuje zużytą sól żółciową -wytwarza i magazynuje enzymy (np. heparynę) -węglowodany przekształca w łatwo przyswajalną dla organizmu glukozę, a jej nadmiar w glikogen lub w tłuszcze (które magazynuje) -aminokwasy zamienia w tłuszcze

Jelito cienkie

W błonie śluzowej jelita cienkiego występują liczne gruczoły, wydzielające sok jelitowy lub zasadowy śluz. W jelicie cienkim odbywa się końcowe trawienie pokarmów: cukrów złożonych do glukozy względnie fruktozy, tłuszczów do kwasów tłuszczowych i glicerolu oraz białek do amino-kwasów. Enzymy występujące w dwunastnicy: -maltaza -sacharaza -laktaza -aminopeptydaza -dipeptydaza